Aangepaste domeinnaam bij Tumblr met instellen A-record in DNS

Voor mijn fotoblog voor Lomografie (analoge fotografie) gebruik ik Tumblr, zie hieronder voor een korte uitleg. Met dit systeem krijg je een URL zoals naamblog.tumblr.com. En dat is natuurlijk minder mooi als een eigen domeinnaam zoals naamblog.nl. Dus zonder Tumblr. com erachter. Of specifiek, als je moet kiezen tussen: 

  • analoge-fotografie.nl/ of
  • analoge-fotografie.tumbl.com/

Dan is de keuze makkelijk toch? Gelukkig is dat vrij eenvoudig te realiseren als je naast een Tumblr ook de gewenste domeinnaam hebt aangeschaft. Ikzelf heb een aantal domeinnamen geregistreerd bij Versio, maar ook bij aanbieders zoals Transip of Mijn Domein kun je terecht. Daarna moet je op zoek gaan naar de DNS instellingen, waarinje de A-record laat verwijzen naar 66.6.44.4. Een A-record geeft het juiste IP-adres bij een domeinnaam. Van onze menselijke woorden naar een nummer waar je browser beter mee kan omgaan. Dat klinkt pittig om in te stellen. Als je bezoekers op je domein.nl naar de servers van Tumblr wilt sturen is dat niet meer dan dit:

A-record Tumblr

Met op analoge-fotografie.nl uiteraard je eigen domein.nl. Vervolgens moet je dan ook in Tumblr aangeven dat je deze verwijzing zo wilt instellen. Dat gaat via de instellingen van je Tumblr. Klik daarvoor op het tandwieltje bovenin:

Tumblr Instellingen

Klik daarna op het potloodje naast de Tumblr-URL:

Aanpassen domein Tumblr

Vervolgens kun je de gewenste domeinnaam invullen. Let op: Zorg dat je eerst de A-records heb aangepast in je DNS zoals hierboven genoemd. Daarvoor moet je dus zijn bij de hostingservice van je domein. Je kunt dan de  koppeling eerst testen. Verschuif het palletje voor “Een aangepaste domeinnaam gebruiken” en een invulvakje verschijnt.

Verwarrend in tumblr met http

Opgepast: dat is niet duidelijk. Tumblr geeft een voorzetje in het vak waar je de gewenste domeinnaam kunt invullen. Zoals je hierboven ziet, staat er al in grijs http://. Erg verleidelijk om dus http://www.domein.nl/ in te vullen. Dat moet dus juist niet. Vul dus in domein.nl, klik op “Test domein” en dan pas kun je klikken op de button Opslaan. Heb dan nog even geduld tot Tumblr alles heeft aangepast, de nieuwe URL werkt niet direct.

Test domeinnaam Tumblr

Dit heeft mij redelijk wat ergernis opgeleverd, want ik kon geen info vinden die me hierin verder hielp. Vandaar nu dit bericht wat (hopelijk) de meeste lezers vinden via Google als ze tegen hetzelfde probleem aanlopen. Hielp het jouw ook? Laat het even weten via de reacties!

 

Wat is Tumblr?

Via Tumblr kun je makkelijk een blog maken. Of beter gezegd, Tumblr is een mix tussen een social netwerk zoals Facebook & een blog. Door je te abonneren op Tumblr’s van je vrienden kun je deze volgen  in je dashboard, een persoonlijke timeline. Of bijzondere themablogs, waar je ook via hashtags op kunt zoeken. Dat maakt het systeem weer een soort Twitter, voor snelle korte berichtjes. 

Het bloggen is al net zo eenvoudig. Zie je een bericht wat je verder wilt delen, dan kan met een simpele klik. Er is een pinlet, een button voor in je bladwijzerbalk mogelijk zodat je losse webpagina’s kunt verzamelen op je eigen Tumblr. Of schrijf rechtstreeks in je dashboard. Foto’s toevoegen is geen probleem: plaatst de link/url en klaar. De afbeelding verschijnt vanzelf in het bericht. Je eigen Tumbrl richt je snel zelf in met een serie gratis sjablonen. Deze zijn met een klik te installeren en vaak helemaal naar smaak aan te passen. Hieronder de balk met buttons die je kunt gebruiken om snel een bericht te maken:

Tumblr Buttons

Van links naar rechts: Tekst, foto, citaat, link, chat, audio of video. In je dashboard vind je de berichten terug van iedereen die je volgt – zonder reclame – en kun je snel reageren of een bericht doorplaatsen. Ik gebruik het systeem zelf voor:

  • Analoge fotografie, een fotoblog met mijn lomografie.
  • Daarnaast worden op nouddegreef.nl mijn blogposts, en (instagram)foto’s automatisch verzameld met een aantal IFTTT-recepten. Daarover binnenkort een nieuwe blog.
  • Of zoals met Stickermeisje voor een snelle actieblog.
  • Op Linkjes Liefde plaats ik bijzondere linkjes, video’s of anders.

Je ziet het: Vier verschillende blogs met elk een eigen design. En gratis, op de domeinnaam analoge-fotografie.nl na. Probeer het uit op Tumblr.com.

4 thoughts on “Aangepaste domeinnaam bij Tumblr met instellen A-record in DNS

  1. Wat fijn, deze info! Ik was een beetje aan het vogelen met Tumblr en kwam er al gauw achter dat ik zoiets wilde op mijn eigen domein. Ik had al een domein, maar wist gewoon niet hoe ik die website moest vormgeven. Nu ik gewoon Tumblr kan koppelen aan mijn eigen site is dat dus helemaal perfect! Precies wat ik wil. Bedankt voor de duidelijke uitleg!

  2. Dank je wel Noud, ik loop al een tijdje te klooien maar het lukt niet helaas. Ik heb zowel domein.nl als http://www.domein.nl als a-record laten verwijzen naar 66.6.44.4. Ik krijg dan als ik via tumblr het domein test dat ik de cname moet vernoemen naar domein.tumblr.com. Als ik dat doe krijg ik daarna de test via tumblr weer doe: De A-record van dit domein verwijst niet door naar Tumblr. Je moet de A-record van je domein veranderen in: 66.6.44.4.Enig idee iemand wat het probleem kan zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.