Boekentips: Non-fictie

Inspiratie is overal. Een belangrijke bron blijft internet, bijvoorbeeld simpelweg door het volgen van een zo’n divers mogelijk publiek op Twitter, zo nu en dan te snuffelen via StumbleUpon, Pinterest of gebruik te maken van de mogelijkheden van Flipboard. Van foto’s en video’s tot blogs, genoeg mensen die hun visie met je willen delen over communicatie & marketing. 

Deze bronnen van inspiratie zijn vaak kort en krachtig is. Handig om snel een linkje te delen en met een paar minuten lezen ben je klaar. Een lijstje met de beste 10 tips voor… klinkt handig, maar daardoor ontbreekt inzicht in de onderliggende principes. Steeds vaker merk ik dat de schrijvers ook maar wat gejat hebben, al dan niet bewust. Maar waar vind je die diepgang wel? Juist. In boeken.

Vooral in de zomermaanden, liggend in een hangmat of zittend onder een parasol of luifel, gaan er veel van die boeken doorheen. Meestal non-fictie, sommige zullen het managementboeken & zelfhulp boeken noemen. Enkele toppers uit deze literatuur van de afgelopen jaren voor je verzameld! De lijst is niet uitputtend en tips geven, is het boek cadeau doen. 😉 Oja, ook niet alfabetisch. En da’s bewust.

Noud’s Boekenlijst


The Art of Asking – Amanda Palmer

Ik schreef er eerder een heel bericht over: The Art of Asking is een soort mix van een autobiografie over de groei van Amanda Palmer als artiest met wat je ook een soort managementboek zou kunnen noemen. Levenslessen. Blijf je droom najagen. Durf te vragen. Ja, ook die term is niet hier in Nederland uitgevonden… Vragen, krijgen, maar niet zonder zelf ook te geven en vooral te vertrouwen.

In haar verhaal hoor je zoveel trends van de afgelopen tijd groeien en ontstaan. Velen zijn nu mainstream, worden geclaimed door hippe merken en personen, maar zijn in werkelijkheid natuurlijk ooit op meerdere plekken langzaam ontstaan. Klein begonnen, langzaam exponentiëel gegroeid en nu onontkoombaar.

De sharing economy. De kracht van social media. Vragen om hulp, crowdsourcing, allen deel van wat diep in ons zit: ergens deel van uit willen maken. Een tribe. Noem het desnoods een community. Je bent niet meer beperkt tot je eigen wijk of dorp om gelijkgestemden te vinden dankzij het web. Bovendien heb je dat ook nog eens geheel in eigen hand. Prive en zakelijk. Of beter gezegd: eigenlijk heb je niets in eigen hand, maar kun je samen met je omgeving veel creëren. Eigenlijk ook een must-read en hopelijk eye-opener voor iedereen die online & social maar niks vindt…


The Antidote: Happiness for people who can’t stand positive thinking – Oliver Burkeman

Denk eens niet aan een ijsbeer.
Lukt dat één minuut?

Inderdaad, en dat is precies hoe het werkt met dat positief denken. Optimisme en positief denken is geen oplossing, maar deel van het probleem, hoeveel guru’s en zelfhulpboeken ook het tegendeel beweren. Onze drang naar geluk zorgt juist voor het tegenovergestelde. Hoe meer we ons best doen, hoe minder gelukkig we zijn. Is het zo verkeerd om negativiteit toe te laten? Is dat wel zo zwart als je misschien denkt?

De auteur beschrijft zijn zoektocht naar andere manieren om gelukkig te worden: acceptatie van de realiteit, chaos, en de mindere kanten van ons leven. Geen opsomming van onderzoeken of pure filosofie, maar een soort reisverslag en daardoor uiterst leesbaar. Centraal staat het Stoïcisme, niet geheel toevallig ook het basisconcept achter Omdenken, een andere boekentip.


Ja maar… Wat als alles lukt? – Berthold Gunster

Het enige zelfhulpboek wat écht met beide voeten op de grond staat. Omdenken ben je vast vaak genoeg tegengekomen als mooie afbeelding met tekst: een goede ingeving die een probleem aanpakt door iets totaal anders te doen dan gebruikelijk.

Dat concept is slechts het topje van de ijsberg: Het idee om eerst de feiten op een rijtje te zetten, los van je eerste ingeving en emotie, en dan kijken wat de mogelijkheden zijn heeft niet alleen praktische toepassingen voor je werk, maar vooral ook voor je eigen psyche. Feiten verander je niet. Hoe je ermee omgaat wel. De basis van mindfulness. Let op: eigenlijk wel een praktische toepassing van de sceptici zoals beschreven in het boek van Burkeman. Daarom even niet alfabetisch onder elkaar.


Dark Matter and the Dinosaurs – Lisa Randall

Het leest haast als een sprookje en da’s knap gezien het onderwerp: zwarte, of beter gezegd donkere materie & het uitsterven van de dinosauriërs. Een van de twee was al pittig. Randall neemt je mee op reis naar de randen van ons zonnestelsel en onderwerg legt ze uit wat het fenomeen zwarte materie nu eigenlijk is.

Of wat het verondersteld te zijn, want er is alleen indirect bewijs voor deze wetenschappelijke theorie. Mocht je dus denken dat het niet de moeite waard is om van het bestaan af te weten, laat dan de cijfers voor zich spreken. Op dit moment gaat men er vanuit dat het heelal bestaat uit 68% donkere energie, 27% donkere materie en slechts 5% normale materie. Randall gaat daarbij nog een stapje verder: wat voor consequenties kan het bestaan van deze vorm van materie dan nog meer hebben en gebruikt een groot event dan ook als voorbeeld om het belang van donkere materie aan te geven: het uitsterven van de dino’s door de inslag van een meteoriet. Die laatste is op het pad van de aarde geraakt door de invloed van… Juist.


You Are Not So Smart – David McRaney

Geweldige verzameling van weetjes over hoe wij als mens écht functioneren. We denken allemaal slim te zijn, alles een bewuste keuze is, maar is dat werkelijk zo? Het boek zit vol bewijs dat het niet zo is, doorspekt met wetenschappelijke experimenten. Gelukkig populair wetenschappelijk gebracht zonder de exacte statistiek en doorspekt met duidelijke voorbeelden.

Enkelen zullen bekend zijn vanuit communicatie- en marketingtheoriën, velen minder bekend of spreken zelfs tegen wat je altijd al dacht. Omdat anderen het ook zo doen… Juist ja. Zoveel miljoen jaar evolutie als kuddedier heeft zo zijn effecten op ons dagelijks doen en laten! Wees wel gewaarschuwd als je enkele voorbeelden aan anderen wilt vertellen: vaak wil met het gewoon niet horen of weten, zo stevig zijn sommige mythes verankerd in onze cultuur of opleidingen.


Egostrippen – Rick van Asperen

Wie ben jij? Ben je je werk? En als dat wegvalt? Die leasebak onder je kont verdwijnt? Ben jij jezelf dan kwijt? Nee, natuurlijk niet. Tijd om je ego af te pellen. Al die schillen die je rond je ware ik hebt opgebouwd om indruk te maken op je omgeving. Of beter gezegd: Om ze tevreden te stellen en te voldoen aan hun verwachtingen.

Allemaal vooroordelen en gedragspatronen. Rollen die je opgelegd krijgt, waar je jezelf aan conformeert, naar gaat handelen en keer op keer bevestiging op zoekt… Rick legt in het boek uit hoe deze tot stand komen, wat ze met je doen en hoe je ze langzaam kunt afbreken. Ondanks jeukwoorden als passie & kracht: Bij mij is het proces in gang gezet, het zet je in elk geval aan het denken…


De Laatste Donkere Dagen – Graham Moore

Een historische… thriller? Het verhaal van de strijd tussen Edison en zijn grote concurrent Westinghouse over patenten op de gloeilamp en rondom elektriciteit. Terug in de tijd waar stroom in elk huis nog niet zo vanzelfsprekend was, en dan ook nog eens niet duidelijk was welke vorm van elektriciteit. Wees gerust, het wordt geen technisch geneuzel, maar wel een meeslepend verhaal vol intriges, spionage, misleiding.

En… waargebeurd. Althans, voor zover er historische feiten bekend zijn over deze strijd, zijn ze meegenomen en verder ingekleurd in het verhaal. Daarmee geeft Moore je ook nog een beeld mee van de manier van ontdekken en zakelijk handelen in die periode. Of is er niet zoveel veranderd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.