De kunst van het vragen – TED talk Amanda Palmer

Laat mensen je niet betalen, vraag ze om je te betalen. Dat is wat Amanda Palmer (bekend van The Dresden Dolls) deed met haar muziek. Gratis weggeven, maar niet voor niets: oprecht vragen om hulp waar nodig. Meer moet je vooraf niet weten over deze TED-talk, alleen dat je deze gewoon moet kijken.

Amanda Palmer over contact maken met mensen om je heen. Over de kracht van Twitter. Over vertrouwen in de mensen om je heen.

Contact maken is waarde creëren

Wat maakt het verhaal van Amanda nou zo krachtig dat deze betiteld is als dé TED-talk van 2013? Het is zowel de vorm als de inhoud. Ze gebruikt een persoonlijk verhaal als startpunt: haar verleden als levend standbeeld. Daarin draait het om 1:1 contact te maken met onbekenden. Het maken van oogcontact met mensen die voorbij lopen.

Je zou ook kunnen zeggen dat haar verhaal gaat over delen, over vragen om wat je nodig hebt en geven wat je iets waard vindt. Over waardebepaling achteraf, of nieuwe betaalsystemen. Over nieuwe business modellen wellicht, voor de muziekindustrie en ver daarbuiten.

Het mooiste in haar verhaal zit echter in het hebben van vertrouwen. Vertrouwen in de mensen direct om je heen en hoe je daar echt contact mee hebt en kunt maken. De voorbijganger en het standbeeld hebben echt oogcontact. Een moment. Ze delen iets, elkaars gezelschap, wederzijds respect en een kortstondige verliefdheid.

 

I see you. Thank you.

 

Die automobilist in haar voorbeeld is alleen in zijn cocon en staat buiten dat moment. Hij is eenzaam, cynisch en trekt vanuit zijn eigen wereld een snelle conclusie. Een symbool van de oude wereld, egoïstisch en wantrouwend.

Dat ontstaan van band tussen het standbeeld en de voorbijganger trekt ze door naar haar muzikale leven, van de muziek tot de fans. Daarmee zijn ook veel contactmomenten. Muziek is emotie en kan voor iemand veel betekenen. Voor haar fans is Amanda een deel van hun leven en ze doen daar graag iets voor terug. De muziek is waardevol. Zo waardevol dat je je haast schuldig voelt als je niets terug kunt geven.

Waarde is vertrouwen in de mensen om je heen.

Waarde is dus ook hier weer niet hetzelfde als ‘geld’. Waarde is vertrouwen. Een warm welkom. Je tijd geven, iets uitlenen. Of een slaapplek. Zoals Amanda het zelf zegt: Een luxe hotel is minder waard dan een slaapbank met wifi. Daarmee sta je in contact met je familie en vrienden, waar je ook bent.

Daar noemt Amanda ook de kracht van social media, in haar geval Twitter. Je maakt nieuwe connecties en blijft makkelijk in contact met elkaar. Je geeft veel, zonder dat het je iets kost en dat maakt dat je ook zelf om hulp kunt vragen. En daar zit iets heel moois in verscholen. Dat betekent dat je vertrouwen hebt in de mensen om je heen. Dat ze ook bereid zijn om te helpen, net als jij. Omdat iedereen op zijn manier zijn steentje bijdraagt.

Wie krijgt dan het meeste? Diegene die op hulp vraagt?
Of juist de persoon die iets kan geven aan een ander?

One thought on “De kunst van het vragen – TED talk Amanda Palmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.