De pauwenveer: trots op je collega

Mijn werkgever, de Nederlandse Hart Registratie (NHR), mocht zich ook dit jaar weer Topwerkgever noemen. Dat werd bevestigd door het medewerkersonderzoek uitgevoerd door de MonitorGroep. En met hoge cijfers, wat aanleiding was voor de MonitorGroep om de cultuur eens nader te bekijken. Ik werd gebeld voor een gesprekje. Ik dacht dat het vooral bedoeld was om een kort citaat op te halen, maar werd flink bevraagd in een interview.

Daarin lees je ook over de “Pauwenveer”. Een trofee met een verwijzing naar de pauw. Dat is een mooi beestje met bijzondere veren. Helemaal magisch als je meer leest over de mythologie van deze vogel. Hoe hij ogen op de veren kreeg en nog veel meer. Er zijn uiteraard verschillende verhalen, zoals elke mythe met zijn voors en tegens: In elk geval zit er een diepere laag achter het gezegde “Zo trots als een pauw”. Eentje die je nauwelijks hoort.

In de Griekse mythologie staat de pauw namelijk symbool voor niet zomaar voor trots, maar voor gepaste trots. Eerder schuw en bedaard, dan haantje de voorste. Met zijn prachtige verenkraag werd hij namelijk gezien als een symbool van trots en waardigheid, passend bij de godin waar hij bij hoorde: Hera.

De pauwenveer als wisseltrofee

De ogen op de staartveren hebben in de mythologie dan ook een betekenis. De ogen zijn eigenlijk de 100 ogen van Argus. Juist, van het spreekwoord. Argusogen. Altijd kritisch en waakzaam, niets ontgaat deze ogen. In de oudheid geloofde men dan ook dat de pauw, met zijn scherpe ogen op de uiteinde van de veren, dan ook altijd waakzaam was en alles zag. Dit maakt de pauw daarmee naast trots, ook tot een symbool van waakzaamheid en wijsheid.

Trots met waardigheid, waakzaam en wijsheid: Dat geeft toch een ander tintje aan het spreekwoord “zo trots als een pauw” nietwaar? Zo trots als een pauw, staat dus voor gepaste trots. Oprecht. Een highfive volgt pas als het echt verdiend is. Op het werk dus ook met een kritische blik op eigen en andermans werk.

Bij de NHR hebben we nu dus ook de Pauwenveer. Een wisseltrofee die telkens wordt doorgegeven aan een andere collega. De ontvanger krijgt dus naast een blijk van oprechte waardering ook meteen een opdracht om positief kritisch te blijven kijken naar het werk van je collega’s. Als een pauw dus. Scherp op eigen werk en op dat van de collega’s, waakzaam en trots. De pauwenveer is voor het werk waar iemand trots op mag zijn, en misschien dat zelf niet eens ziet. Zoals een pauw zijn eigen veren niet ziet.

En toen kreeg ik hem zelf.

Voor het NHR symposium in juni 2023. Precies een jaar nadat ik dienst kwam. Sta je dan, in het middelpunt van de aandacht. Misschien is de pauw ook wel mijn spirit animal.

In elk geval ook goed om zelf te ervaren – yup, ik was diegene die de pauwenveer had geïntroduceerd – dat de trofee is gaan leven en ook echt wat betekend voor het team.

Aan mij nu dus de taak om de volgende pauw aan te wijzen. Da’s moeilijk, vooral omdat er zoveel kandidaten zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.