Dromen Waarmaken. Van jezelf en anderen – Permanent Beta Dag 6

Als iemand zegt dat je iets bent en dat herhaalt, ga je er vanzelf in geloven.

Permanent Beta - Jabbo Smulders - Dromen WaarmakenDaarmee opende Jabbo Smulders mijn vierde presentatie op Permanent Beta Dag 6. In zijn persoonlijke verhaal zaten eigenlijk twee boodschappen verwerkt:

  • Denk na over wie jij kunt helpen.
  • Denk na over wat je echt wil bereiken.

Dat klinkt erg eenvoudig toch?

Wees iemands mentor

Jabbo vertelde over zijn jeugd en de kans die hij kreeg (en nam) om te groeien tot professioneel ijshockeyer. Dat was uiteraard hard werken (talent is niet alles). Maar ook een enkel moment van inspiratie. Een enkele prikkel in zijn jeugd, die hem genoeg motivatie gaf om door te zetten. Als kind kreeg hij de kans om mee te mogen kijken met een top ijshockeyer in Zwitserland. De “Hockeygot” van het Zwitserse ijshockey Kevin Schläpfer.

Dat was het. Een enkel moment. Genoeg om hem te prikkelen om door te zetten. Meer te willen bereiken met zijn passie ijshockey. Hij vroeg later nog eens aan zijn toenmalige mentor waarom hij dat had gedaan. Waarom had hij een jongetje meegenomen op trainingskamp. In de kleedruimte naast de volwassen pro’s gezet. Het antwoord, ogenschijnlijk eenvoudig: het voelde gewoon als iets wat hij moest doen.

Gewoon omdat je iemand kunt helpen. Volgens Jabbo is dat ook een vorm van liefde. Je hebt geen religie nodig om goed te doen, zeker niet als dit al zo goed voelt. Wie kun jij helpen? Op weg helpen, alleen al met wat aandacht en tijd?

Doen is de beste manier van denken

Zijn tweede boodschap ging over het helpen van… jezelf. Het achterhalen van je eigen moment van inspiratie. Net zoals Jabbo dat ene vlammetje nodig had in zijn jeugd om door te zetten in zijn pass: ijshockey. Wat wil je nu echt doen en bereiken? En waarom? Vang dat, leg dat vast, en blijf het herhalen. Als je denkt dat je het kunt: met veel, hard, en gemotiveerd werk is veel te bereiken.

Werken aan je droom. Dat was dan ook Jabbo’s tip: ga aan de slag. Blijf niet te lang hangen in het denken en plannen maken, maar start. Gaandeweg ontdek je de juiste weg, en komt er vanzelf het juiste op je pad om te blijven ontwikkelen. Vaag? Nee hoor. Dat is namelijk geen toeval: Juist door bezig te zijn, met mensen te praten, te experimenteren, kom je in aanraking met kansen, ideeën en mogelijkheden.

Maak dus jouw persoonlijke inspiratie concreet. Ga erover communiceren. Als afsluiter daagde Jabbo ons uit om die stappen dan ook ter plekke te doen. Geheel in stijl door het op te schrijven op een ijshockey puck. Dat kun jij nu ook doen. Een puck heb jij nu niet direct bij de hand vermoed ik. Pak iets anders stevigs en leg ook een permanent marker klaar. Gevonden?

  1. Sluit je ogen
  2. Bedenk wat je echt wil bereiken
  3. Bedenk hoe dat voelt
  4. Schrijf op wat je dus echt wil gaan doen

Mensen inspireren met verhalen in tekst en beeld

Eenvoudig toch? Zet nu de eerste stap in die richting en blijf aan de gang. Mijn persoonlijke doel heb ik als volgt opgeschreven: Mensen inspireren met verhalen in tekst en beeld. En omdat wat concreter te maken, wat ik bedoel met elk woord:

  • inspireren: daarmee bedoel ik raken. Iets van emotie meegeven. Mensen zich laten verwonderen, langer laten kijken en even laten nadenken.
  • verhalen: Storytelling is niet voor niets in, of beter gezegd, terug van nooit weggeweest. Net zoals Jabbo die hier middels een persoonlijke anekdote de aanwezigen mee kan nemen in zijn verhaal en de boodschap kracht bij zet.
  • tekst & beeld: Er staat ook bewust ‘beeld’ in vermeld, je kent het gezegde: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Ik wil dan ook meer gaan doen met analoge fotografie. Een krachtige manier om herinneringen te creëren door de afwijkende kleuren en korrels.

De stappen zover: Naast het gebruik van een Tumblr voor de foto’s (al eerder opgezet overigens), heb ik de ideeën besproken bij een intervisie en tijdens een Startup-bijeenkomst. Verhalen schrijven hoort bij het vak als communicatieadviseur, maar doe ik ook privé op Verzinnering. Die passie zit er dus ook al in.

Allemaal verzameld  op een ijshockey puck. Eenvoudig.

Permanent Beta - Jabbo Smulders - Dromen Waarmaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.