Ben jij egoïstisch genoeg om te helpen?

Mijn netwerk is niet zo waardevol als ik dacht. Of in elk geval, mijn netwerk werkt anders als ik in dat netwerk werk. Of vind dat het moet werken. Of beter gezegd: hoop dat een groot deel van de wereld werkt. Elkaar even helpen volgens de ideeën van het nieuwe netwerken. Dus… Wat? 

Zie het postje over de kerstboom verkiezing hieronder. Ik heb dat oproepje ook op Twitter gedaan uiteraard. Niet dat ik perse moet winnen, maar gewoon omdat het leuk is. Het is potverdikkeme kerst! En ook online komt er door een leuke site als van @writeaholic_NL sfeer in. Natuurlijk heeft niet iedereen het berichtje gezien, het gaat ook niet om een persoon: Op dit moment zijn er in het totaal, dus de stemmen op alle genomineerden samen, krap 100 stemmen zijn geweest. Het bericht op Tikfout is nu 51 maal bezocht.

Alleen sociaal als iedereen het ziet?

Blijkbaar is Twitter toch niet zo sociaal als we dachten. Alleen sociaal als het zichtbaar is voor anderen misschien? Tijdens Serious Request kwamen ook al stevige reacties op oproepjes van mensen die een cent doneerden voor elke nieuwe volger. Of hoeveel ze wel niet gegeven hadden. Geef gewoon, zonder daarvoor direct iets terug te verwachten, dat werd er gezegd. Klikken op een linkje en even stemmen ziet niemand, dús doen we het niet? Geven, delen, hoe je het ook noemt, zonder per se direct een wederdienst te verwachten, dat hoort bij het netwerken. Voor mij maakt privé of zakelijk daarbij geen verschil. Het is ook niet zo dat je overal aan mee moet doen. Overal bakken met geld of dagen tijd aan moet besteden. Nee, het gaat juist om de kleine dingen. Iets wat jou heel weinig tijd of moeite kost, maar waar je een ander ontzettend veel plezier mee doet.

Dus even snel een tip, een telefoonnummer of een kort advies. Je geeft niet iets weg, maar je deelt het. Als ik jou een naam van een contactpersoon geef, ben ik het immers niet kwijt zoals met geld. In feite wordt er dus meer waarde gemaakt. Zonder BTW erop!

Netwerken is delen

Kennis is er om te delen. Ja, ik geloof dat zoiets altijd weer terug komt. Dat vraagt om vertrouwen. Vertrouwen in de wereld, in de mensen. Krijg je dan nooit een tik op je neus? Natuurlijk wel. Zoals nu, hoe klein ook. Het gaat ook niet om die verkiezing zelf, maar ik vind het echt teleurstellend hoe weinig mensen de moeite nemen om even mee te doen. 

Natuurlijk vind ik het leuk als ze op mij stemmen, maar ze stemmen überhaupt niet! Kom op zeg, 100 stemmers, dat is 25 stemmers per nominatie. Waarvan ongetwijfeld 15 directe collega’s en familie, want zo werkt het nu eenmaal online. En de rest? Tja. Te lui om even een kleine moeite te doen voor een ander.

Die tik maakt het veel duidelijk: heb ik echt vertrouwen in jou? Geloof ik in mijn eigen principes of idealen? Neem ik dan de consequentie dat het een keer mis gaat voor lief? Ja. Ik wil daar best wat voor doen. En voor laten. Ik wil vertrouwen hebben in jou en daarom zal ik blijven helpen. Waarom? Omdat ik er nog steeds in geloof. En ik weet dat het me nog steeds meer oplevert. Al is het alleen maar het plezier, het prettige gevoel als ik iemand kan helpen.

En ja, dat is heel egoïstisch van me.
Ik help omdat ik er zelf beter van word.
En nee, dat is niet erg.
Want we worden er beiden beter van.

Ben jij al egoïstisch genoeg? Of gewoon vaak te lui om iemand te helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.