Google Wave was verrekte handig!

Google Wave stopt ermee. Het succes was toch niet zo groot als gehoopt en het is nu natuurlijk helemaal hip om te zeggen dat je er zelf ook niks mee deed. Maar ik deed er wel wat mee en het was verrekte handig!

Ik heb het samen met mijn studiegenootjes Esther en Ingrid namelijk gebruikt tijdens het werken aan de scriptie, op een manier waarvoor het bedoeld leek. We waren met z’n drieën. Op wisselende werkplekken. Op wisselende tijden. In wisselende samenstellingen. En dan is een online tool, waarbij je tegelijkertijd in hetzelfde document kunt werken en direct zien wat een ander doet, toch bijzonder handig.

Wat is Google Wave ook alweer? Hieronder een uiterst beknopte uitleg van de basis:

Een voorbeeld van gebruik, waarbij we zelfs bij elkaar zaten: Iedereen laptop aan en we hadden het over een tekst of opzet. Iemand tikte het meteen in en iedereen zag het direct verschijnen op zijn scherm. Meteen duidelijk wat de ander bedoelde en geen tijd verloren met terug lezen en corrigeren. Heel simpel, slechts heel beperkt van de functionaliteit, maar wel heel praktisch. 

Of juist op afstand, zeker gecombineerd met skype. (In de Wave was overigens ook een app voor webcam in ontwikkeling) Ook dan zie je meteen wat een ander doet. Of al je tegelijk aan het werken bent en de ander heeft een vraag over de inhoud, je kunt meteen meekijken. 

Dat is dan nog als je tegelijkertijd aan het werk bent. De echte handigheid komt pas als je niet tegelijk bezig bent: in de Wave is zichtbaar wat er gewijzigd is. En bij onduidelijkheid kun je met een schuiver even terug in de tijd en de tekst zien veranderen, zodat je wist wat er allemaal achter zat. Natuurlijk was het wennen en zoeken naar de beste maniertjes. Ook het zogenaamde “cultivaten”, het weghalen van oude opmerkingen en opschonen van de tekst, moet routine worden. Zeker in het begin hebben we er best mee geworsteld.

Technieken zijn open source, wie gaat ze gebruiken?

Je merkt het al, ik ga van verleden tijd over naar tegenwoordige tijd. Ik hoop dat er snel een soortgelijke vervanging komt, of toepassing van enkele van de technieken in bijvoorbeeld Google Docs. Wave gebruiken voor privé of normale werksituatie, dat zal niet gebeuren. Er zijn veel redenen aan te dragen voor het tegenvallende succes.

Dat gedoe met de invites voordat je er iets mee kon doen, voordat je vrienden er ook een hadden. De foutmeldingen van nieuwe toepassingen, zeker in het begin. Maar soms komen er zulke omstandigheden voorbij als onze scriptie, met meerdere personen, werkplekken en werktijden, en dan scheelt het echt veel tijd en gedoe. Daarvoor is het handig. Maar die voorwaarden, die situatie komt natuurlijk niet heel vaak voor. 

Niet als vervanging voor strakke projecten, twitter of MSN of mail. Of was Google Buzz daarvoor bedoeld trouwens? En de uiteindelijke opmaak van documenten, daarvoor is bijvoorbeeld Word nog steeds nodig wat mij betreft. Net als bij Google Docs overigens. Gelukkig is het grotendeels Open Source, dus die technieken zoals het direct zien wat een ander tikt, blijven beschikbaar. Hopelijk snel dus op een andere plek.

Overigens ben ik ook benieuwd wat dit gaat betekenen voor de Docs van Microsoft. Recent is dat ook gelanceerd, maar ik heb er nog niet goed naar kunnen kijken of het meerwaarde heeft boven Google Docs. Ben benieuwd. Op Lifehacking staat al een hele lijst mogelijke alternatieven, ook dat is de moeite waard eens uit te pluizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.