Hoe haal je WordPress uit de “Maintenance/onderhouds Mode”?

OnderhoudEen kleine, maar vervelende bug in de huidige WordPress versie (3.0.x) in combinatie met sommige plugins, is dat bij het automatisch updaten via de admin het systeem soms (lees: vaak) blijft hangen in de maintenance/onderhoudsmode. Met FTP kun je daar snel een einde aan maken.

Het lijkt vooral te gaan om de “WP-Stats” plugin.  Zowel aan de admin kant als de voorkant is er dan niets te zien, behalve de mededeling:

Briefly unavailable for scheduled maintenance

Of uiteraard een Nederlandse vertaling daarvan. Soms heb je geluk en krijg je vanzelf de adminkant weer te zien, en blijken de plugins niet ge-update.  Dan kun je dus nog handmatig met FTP aan de slag om de plugins bij te werken.

Maar blijft je WordPress echt hangen, dan is dat zo opgelost met een FTP verbinding. Open de root-directory van je domein. Zegt je dat niets: de map “www” aanklikken om te openen. Zie het onderstaande plaatje.

Root WordPressEn zoek dan naar het bestand met de naam “.maintenance”. Die moet je deleten. En hop, opgelost, je kunt weer in je admin en je blog is weer zichtbaar. Kijk even of de plugin wel of niet is bijgewerkt. Meestal is dat niet het geval namelijk. Probeer het gerust nog een keer, maar eindig je weer in de “maintenance modus”, doe het dan even ouderwets met de hand via FTP.

Dat .maintenance bestand wordt aangemaakt zodra je gebruik maakt van de automatische update mogelijkheid, die beschikbaar is vanaf WordPress 2.7. Het zet je blog dus tijdelijk in onderhoudsmodus. Wil je meer weten? Kijk dan op de WordPress Codex.

5 thoughts on “Hoe haal je WordPress uit de “Maintenance/onderhouds Mode”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.