Op moment van schrijven, januari 2011, heb ik ruim 1000 mensen die ik volg op Twitter, en bijna 1500 mensen die mij volgen. Verschil in deze aantallen zit overigens in de vele “verkoop” accounts & amerikanen die me ineens gaan volgen. Puur vanuit de simpele marketinggedachte van de grote aantallen. Hoe meer volgers hoe hoger je in de lijstjes scoort en dat doet het goed onder de wie-heeft-de-grootste clubjes.
En ik, @noud dan, met m’n 1400 volgers? Wanneer hou ik op met vriendjes sparen? Al die berichtjes, dat kan je toch nooit bijhouden? Dat doe ik dus ook niet. Ik maak een lijstje, meerdere. En die lijstjes volg ik dagelijks. Bijvoorbeeld eentje met familie erin. Vind ik belangrijk om vaak bij te lezen. Of een lijst met collega’s, rondom een bepaald thema, wat dan ook. Waarom dan toch zoveel mensen volgen, als je ze niet allemaal volgt? Simpel: Als iemand reageert (een mention dus) op een ander, zie je die alleen als je beide tweeps volgt. Dat was eerst niet zo, maar al een flinke poos geleden heeft Twitter dat dus zo ingesteld. Kun je wat van vinden, maar voor mij dus een reden om geen rem te zetten op het aantal mensen dat ik volg. Nieuwsgierig aagje dat ik ben.
Maar al die berichten van al die twitteraars lees ik dus niet. Ik kijk wat er op dit moment staat, maar lees niet terug. Ik lees wel de berichten van selecties van mensen. In Twitter kun je namelijk de mensen die je volgt in een “list” zetten, een lijst. En die list kun je als aparte kolom volgen in Hootsuite, Tweetdeck of een van de andere Twitterapplicaties. Maar het kan nog gemakkelijker:
Volg de lijstjes van een ander
Je volgt gewoon een lijstje van een ander! Lekker makkelijk, snel klaar. Er zijn zat bijzondere lijstjes. @MarcDubach heeft mooie lijstjes met Eindhovenaren. Of een van de thema lijstjes van @Corne. Gewoon even neuzen bij mensen die je volgt of kent en hop, klik op het groene plusje rechts van de lijst en klaar. Of nog beter, kijk eens in welke lijstjes jij voorkomt en wie er nog meer in die lijst zit.
Je hebt snel een eigen lijstje door gebruik te maken van een tool als Conversationlist.com. Die tool maakt automagisch een lijst voor je aan en werkt die dagelijks bij. De tweets waarmee je het meeste/recent praat, komen daar vanzelf in. Het werkt simpel: ga naar de site, en laat de tool een lijst maken. Je wordt even doorgestuurd naar Twitter.com voor autorisatie en klaar.
Nouja, je kunt nog wat afstellen aan de lijst, zoals hoeveel namen erin mogen (ikzelf heb hem nu op 50 staan) en of je alleen de tweeps erin wilt hebben met een echte conversatie. Wijst zich vanzelf!
Of maak zelf een Twitterlist
Voor de volledigheid: Zelf een lijst maken kan natuurlijk ook. Dat kan op meerdere manieren. Ikzelf doe het meestal in Hootsuite, maar voor de meesten zal het rechtstreeks op Twitter.com gemakkelijker zijn. Als je naar iemands profiel kijkt, zie je rechts een button met een bullet lijstje. Klik daarop en je krijgt een uitklapmenu met de lijstjes die je al hebt gemaakt. Zelf heb ik maar een paar lijstjes, recentelijk even grote schoonmaak gehouden.
Als je dit dus nog niet hebt gebruikt, staat daar alleen “create a list”. Klik daarop, duh. Dan krijg je een popup en kun je de naam van die lijst ingeven, met een korte omschrijving. Je kunt kiezen of je de lijst prive houdt of openbaar wil zetten. Zodra je hem opslaat, kun je voortaan bij elk profiel door simpel een vinkje te zetten hem toevoegen aan die lijst, zie het eerste plaatje.
Klaar! Je eigen lijst, niet gebaseerd op namen met de meeste volgers of de grootste bek, maar op basis van je eigen keuze. En vergeet de lijst niet als kolom toe te voegen in Hootsuite, Tweetdeck of wat dan ook. Mocht je nog mooie lijsten tegenkomen, hoor ik het graag.