Hoe houd je een netwerk zoals LinkedIn waardevol?

Wie laat jij toe in je netwerk? Hoe hou jij je netwerk, al is het alleen maar LinkedIn, waardevol? Hou je ook een kleine selectie aan de poort? Wees daar niet te makkelijk in. Een voorbeeld, een berichtje op LinkedIn van een onbekende persoon, met de vraag of ik een vacature voor hem wist in mijn netwerk:

[…] I am searching for job for a long time already and I decided to send you an email and ask you kindly for an advice.

I am wondering if you have any idea where I can apply for a job without Dutch skills in the area of marketing, project management, administration and etc? Maybe you have a project where I can be active at the moment? […]

Vragen staat natuurlijk vrij, maar dit is gewoonweg raar. What’s in it for me?

Ik ken de afzender niet. Ik weet niet wat hij kan. Ik weet niet wat voor persoon hij is. Als introductie stonden er ook slechts twee zinnen in het bericht, waarin hij aangeeft als Poolse student in Eindhoven te wonen en dat hij bezig is met zijn thesis onder leiding van een professor van de TU/e en de Open Universiteit. Dat was het.

Wat levert dit mij op? Je zult misschien zeggen dat als ik iets weet, het toch makkelijk kan zeggen? Maar dan? Dan introduceer ik deze persoon, zonder te weten wat dat over mij zegt. Wie weet komt hij dronken op het sollicitatiegesprek, of erger, komt zoiets pas aan het licht na zijn proeftijd. Ik ken de persoon niet, weet niet hoe hij is en wat hij kan. Waarom zou ik hem in mijn netwerk opnemen, laat staan verder introduceren?

Nog andere voorbeelden, die gisteren in gesprek met Marieke Graat van Partners in Crime naar boven kwamen. Connect verzoeken op LinkedIn van iemand die ze nog niet eens een hand heeft gegeven, maar die toevallig op dezelfde bijeenkomst was. Of het neerleggen van visitekaartjes op alle tafels in de ruimte. En het dan vervelend vinden als iemand het gebruikt als onderzetter, want daar zijn ze niet voor bedoeld. Waar dan wel voor, bleef een raadsel.

 

Geef een visitekaartje als persoon

Wat heb je aan een kaartje als je niet weet waarvoor je de naam erop kunt bellen? Als hij andersom geen idee heeft wie die beller is? De gedachte om je naam maar in beeld te hebben is fout. Naamsbekendheid is leuk, maar het gaat juist om de associatie rondom die naam die moet kloppen. Die persoon met het visitekaartje als onderlegger zat niet in de horeca, maar die associatie komt hij nooit meer vanaf. Als mensen mijn kaartje zien, weten ze dat ik nog weet aan wie ik het heb gegeven. En liefst ook dat ze weten waarvoor ze me kunnen bellen.

Heel zwartwit gezegd: scheelt mij tijd en moeite, scheelt hen tijd en moeite. Mijn LinkedIn profiel is ook vrijwel geheel openbaar om die reden: Als je wat meer of me wil weten, lees het gerust door. En als dan blijkt dat je graag een keer met me koffie wil drinken (De extra sterke cappuccino van de Coffeelovers Selexyz is favoriet!), dan hoor ik het graag. En dan zien we daarna wel of er een linkje nodig is op LinkedIn.

Trek dezelfde selectie als met je visitekaartjes dus ook door naar LinkedIn. Nodig niet zomaar iedereen uit, accepteer ook niet elk verzoek om te connecten. Wat zegt je netwerk over jou? Wat weet je van de persoon achter de uitnodiging? Kun je hem volgende week, of volgende maand gewoon bellen met een vraag? Vergeet ook niet de standaard boodschap bij uitnodigen echt persoonlijk te maken: laat zien dat je ook echt geïnteresseerd bent in de ander!

10 thoughts on “Hoe houd je een netwerk zoals LinkedIn waardevol?

  1. Leuk om te lezen. Ik was in eerste instantie ook heel beschermend als het ging om mijn Linkedinprofiel. En toch ben ik volledig omgeturned. Ik zocht namelijk een baan en in mijn bestaande netwerk kwam ik niet ver.
    Ik ben toen juist onbekenden gaan toevoegen en liet iedereen weten wat ik zocht. Niet lang daarna ging mijn telefoon en kreeg ik mails van mensen die me wilden helpen of iets wisten of zelf een functie haddden. Ik heb bereikt wat ik in een jaar met normaal solliciteren niet kon bereiken: gesprekken voor een baan!! Ik heb 5 gesprekken gedaan, en hield er maar liefst keuze uit 3 banen aan over. Heb met pijn in mijn hart er 2 zelf nog moeten cancellen.

    Je begrijpt, ik ben Linkedin heel anders gaan zien doordat ik het op een ander manier, m.i. zeer nuttige manier ben gaan gebruiken. Ik kijk wel bij het toevoegen wat iemand voor bio heeft maar ben niet te moeilijk meer. Juist omdat je niet weet wat er achter iemand schuilt en ik dus gemerkt heb hoe belangrijk het is een groot netwerk te hebben. Ook al ken je ze niet persoonlijk! Zelf zal ik ook niet schromen iemand te helpen die ik kán halpen. Lang leve Social Media!! :))

    Hartelijke groeten,
    Corinne

    1. Hoi Corine,

      Goed om te horen dat het je heeft geholpen! Inderdaad, zo kun je het ook inzetten. Het werkt in elk geval. Ik weet alleen niet of dat de beste manier is, volgens mij verlies je er ook wel wat door.
      Zou je dit ook kunnen bereiken met andere manieren? Profiel openbaar en berichten sturen, eventueel in groepen op LinkedIn? Dan bereik je die onbekenden toch ook? En hou je je netwerk waardevol.

      Groet, Noud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.