Hou controle over je bookmarks met Read It Later

Al die websites en tips die voorbij komen, hoe hou je dat nou bij? Dat kun je toch nooit allemaal lezen als ze voorbij komen? En sla je die allemaal op in je bookmarks? Dat wordt toch een grote vuilnisbelt? Nee hoor, want ik heb Read It Later.

En dat tooltje, samen met m’n bookmarks, Delicious en de delete knop, dat zorgt dat mijn digitale geheugen net zo fris blijft als mijn offline lijstje.

Je kent het wel. Je bent ergens aan het lezen en in de tekst staat een linkje naar een site met meer informatie. Of op Twitter komt een tip voorbij die je niet wil laten schieten. En voor je het weet ben je weer een half uur verder. Wat ik doe als ik denk dat die website echt interessant kan zijn, maar ik er nu geen tijd voor heb, is hem opslaan met Read It Later.

Bewaren, indexeren of gelezen.

De URL komt dan in een lijstje te staan, die ik later op mijn gemak kan doornemen. De site even goed bekijken en de keuze maken of ik er verder nog iets mee moet: bewaren, indexeren of gewoon markeren als gelezen. Bewaren betekent in de bookmarks zetten. Dan moet de website wel echt goed zijn. Een handige tool, die ik vaker denk te gaan gebruiken bijvoorbeeld.

Indexeren is voor mij in Delicious zetten. Dat is een soort online bookmark systeem, waar je een korte omschrijving bij de link kunt zetten en wat tags aan kunt hangen. Zo kun je die website later nog terug vinden, maar je hoeft ‘m ook weer niet snel onder de knop te hebben. Zo blijven je echte bookmarks hanteerbaar! Gelezen, da’s eigenlijk niets meer dan de prullenbak. Misschien leuke tekst, maar ik verwacht er niets mee te doen. Klaar.

Eenvoudig met extensions in Chrome

Linkje opslaan, later opvragen, keuze maken en weer ergens anders opslaan. Pfew, kan dat niet wat makkelijker? Wees gerust, het is makkelijk. Die Read It Later werkt doodsimpel: icoontje in de adresbalk, aanklikken en klaar. De URL staat in de lijst. Desgewenst kun je er dan al een omschrijving en tag aanhangen, maar dat bewaar ik voor wanneer ik er echt tijd voor heb.

Want die tag en beschrijving, die hang ik liever aan de URL in Delicious, als de site de moeite waard is gebleken. En die test volgt dus later, op m’n gemakje. Weer gewoon een icoontje in mijn browser, wat bij een klik het lijstje eerder bewaarde URL’s opent. En zo gewoon doorklikken om te kijken. Geen last van een massa’s bookmarks. Bovendien staat deze lijst online, dus overal op te vragen!

Ikzelf gebruik Google Chrome als browser. De extensies zijn op de site van Read It Later te vinden, maar ook via de extensies bibliotheek van Chrome zelf.

Getting Things Done & Google Chrome

Voor mij perfect in mijn GTD (Getting Things Done) aanpak. Want sla ik zo’n website niet ergens op, dan blijft hij in mijn hoofd rondspoken. Nu weet ik dat ik hem toch later wel weer tegenkom. Op een moment dat ik er wel tijd voor heb. En kan ik nu dus mijn focus houden op waar ik mee bezig ben. Ikzelf vind het prettig om die te lezen websites uit mijn bookmarks te houden, maar dat maakt eigenlijk niet heel veel verschil. Voor mij werkt dit in elk geval prettig!

Overigens gebruik ik voor mijn bookmarks de automatische synchronisatie van Google’s browser Chrome. Daarmee worden ze online opgeslagen, en geladen op elke browser of PC waar ik ook met Chrome werk. Dus als ik op m’n laptop een bookmark toevoeg (of wis) en ik zit later achter mijn PC: hop, dan staat die bookmark daar ook.

Helaas kun je nog niet verschillende profielen aanmaken zoals met Xmarks kon. Dus een voor thuis, en een voor werk. Bepaalde bookmarks zijn op beide plekken handig, maar bv intranet linkjes hoef ik thuis niet te zien. En andersom m’n mapje met Facebook, Hyves, Habbo hotel, et cetera niet op m’n werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.