iPhone, Android of Blackberry? Het leidt vaak tot verhitte discussies, die vaak niet meer gaan over de eigenschappen van het apparaatje. Waar dan wel over? Over wat men denkt dat zo’n ding over de eigenaar zegt. Althans, onbewust. Op TechCrunch staat een leuke cartoon daarover…
Sinds enkele weken ben ik trouwens eigenaar van het nieuwste van het nieuwste: de HTC Desire Z. Precies het toestel waar ik op zat te wachten: een Android met een uitklapbaar toetsenbord. Om mijn oude koelkast zat dat ook, en ondanks dat het Windows Mobile 6.1 als OS had, kon ik daardoor bijzonder snel werken. Ik twijfelde nog wel over de HTC Desire HD trouwens. Een groot scherm is natuurlijk ook erg vet, maar ik ben toch voor het praktische gegaan. Iets kleiner neem je wat sneller mee…
En meteen werd ook ik betiteld als pizza koerier…Of in elk geval, als Android-fan. Of beter gezegd, fanaat. Volkomen uit het niets. De feiten: Manon was er op haar werk achtergekomen dat de iPhone niet altijd lekker werkte met het scannen van QR-codes. Op dat moment belangrijk, want ze waren net bezig die te verwerken in een project. Alle Androids deden het wel, dus aan de code kon het niet liggen. Even gegoogled, bekend probleem. Toch lastig, maar wordt vast opgelost in een volgende versie van het iOS of een app.
Vervolgens had iemand op Twitter het erover, dat de codes op de site van OV9292 niet werkten. Ik maakte de opmerking dat het misschien wel aan de iPhone kon liggen in plaats van de site en de code zelf, dat dat dus een bekend probleem was. Hop, de QR-code in mijn mail of ik hem dan maar wilde testen met mijn mobiel. Even de code scannen en de link terug sturen, geen probleem. De beste Tweep gaf daarop de reactie dat hij er zo moe van werd dat die Android gebruikers zo afgeven op iPhone mensen, en dat het andersom maar zelden gebeurt. Het zou hem een biet zijn! He?
Kijk eens wat vaker in de spiegel
Hm… Pas op dat moment drong het tot me door dat ondanks mijn oprechte en goede bedoelingen, mijn reactie door een iPhone gebruiker meteen als aanval werd gezien. In plaats van een geruststelling dat er niets fout ging met zijn mobiel of die bewuste code, maar een bekende algemene bug.
Mensen zijn bijzondere wezens, die eigenlijk wat vaker in de spiegel zouden moeten kijken. Tijdens mijn studies ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt dat vrijwel elke beslissing al onbewust is genomen voordat je er bewust van bent. En elke gedachte erover daarna is alleen maar om die beslissing te rechtvaardigen.
Natuurlijk zijn er twijfelgevallen, of dat je uiteindelijk toch iets anders beslist na veel tegengas. Misschien dan juist vanwege de sociale drang, je wilt niet compleet buiten de groep vallen. Maar let op, ook dan ga je die omslag weer goed praten. Je hoeft me niet te geloven, begin eerst maar eens dat principe bij anderen te ontdekken. En pak dan die spiegel.
Doen hoor. Dan ga ik ondertussen wat tweets terug lezen of ik soms wat te enthousiast over Android heb gepraat.