LinkedIn: wat voor waarde heb jij in je netwerk?

Wat doe je met oude LinkedIn connecties? Verwijderen of behouden? Vorig jaar kwam het woord ontvrienden/defrienden bovendrijven, daar lijkt het op: Wat doe je met de connecties op LinkedIn die je al een jaar of twee niet hebt gesproken?

Je weet niet waar je ze voor kunt benaderen of hoe je met ze kan samenwerken. Waarom zitten ze nog in je netwerk? Ik heb er ook een aantal. Oude vrienden vanuit een eerdere studie die je nooit meer ziet. De mensen van een eerdere werkomgeving die je gewoon niet meer spreekt. Huisgenoten waarvan ik geen idee heb wat ze nu doen. Vanuit het idee dat je moet weten waar je je netwerk voor kunt gebruiken, zou je die dus moeten verwijderen?

Daarmee hou je je netwerk klein, overzichtelijk en zéér waardevol: je weet snel bij wie je moet zijn. Lekker makkelijk. Vaak hoor je de stelregel: Als je denkt iemand niet  te kunnen bellen met een vraag, dan hoort hij niet in je netwerk thuis. Wegwezen! Behalve misschien die paar strebers, je weet het immers nooit. Mensen veranderen van posities, groeien in hun werk en wie weet welke mensen zij weer kennen om je verder te helpen.

Ho stop! Draai het eens om!

Hoe waardevol ben jij voor je netwerk? Kijk eens op deze manier naar je eigen profiel en je plekje in andermans netwerk. Weet die persoon nog wel waarvoor hij jou kan bellen? Sta jij open voor een belletje, zoals je ook graag wil dat een ander openstaat voor jouw vragen? Bovenstaande is immers erg eenzijdig. Alleen maar de vraag wat jij uit je netwerk kan halen. En niet de vraag aan jezelf wat jij aan waarde toevoegt.

Dat kan heel simpel. Als het gaat om LinkedIn al door eenvoudig je profiel bijgewerkt te houden, zodat mensen meteen zien waar ze wel, maar vooral ook waar ze niet voor bij jou moeten zijn. Reageer eens op vragen van een ander of geef een tip. Gewoon kleine dingen, die jou misschien nauwelijks tijd kosten maar waar je een ander een groot plezier mee doet. Die gedachte moet genoeg zijn!

Eerder heb ik een blogje geschreven over de vraag wie je toevoegt aan je netwerk. Voor mij werkt dat heel goed hiermee samen. Ik heb immers een goed gevoel bij mijn netwerk. Misschien ken ik niet iedereen meer zo goed als ik zou willen, ik weet wel dat ik ze ooit met een reden heb toegevoegd aan mijn LinkedIn netwerk. Voor mij reden genoeg om ze te helpen waar ik kan!

One thought on “LinkedIn: wat voor waarde heb jij in je netwerk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.