Meesters van de flashmob: Improv Everywhere

Zondag is de dag van de “No Pants Subway Ride“. De beelden uit 2012:

Zoveel deelnemers, zoveel plezier. In zeker 50 steden over de hele wereld reizen die dag honderden mensen zonder broek in het OV. In New York alleen al zijn er zes verzamelplaatsen, maar ook Amsterdam is van de partij.

Bizar? Dit jaar is de twaalfde editie alweer van deze dag. De eerste editie werd in 2001 georganiseerd door Improv Everywhere had slechts 7 deelnemers. Dat is in de laatste edities opgelopen tot ruim 4.000 in New York alleen al. Samen met de deelnemers in een van de 50 andere steden ontelbaar.

Andere klassiekers

Improv Everywhere heeft meer van zulke evenementen opgezet, waarin ze de omgeving simpelweg verrassen met, nou, kijk zelf maar naar bijvoorbeeld de Subway Art Gallery Opening:

Of wat eenvoudiger maar vooral verrassend: in de rij voor de Dollar Store op Black Friday:

Maar het kan ook heel simpel: de High Five Escalator:

Celebration of silliness.

Mensen houden er gewoon van iets leuks te doen en dat kan best met vreemden zijn. Een tribe. Een groep mensen met niet veel meer dan een gezamenlijk idee en iemand die de groep in beweging brengt. Improv Everywhere zijn er meesters in om deze gelijkgestemden samen te brengen en de omgeving te verrassen. Dat hebben ze al ruim 100 maal gedaan sinds 2001. 

Chad Nicholson for ImprovEverywhere.com
Chad Nicholson for ImprovEverywhere.com

Wat deze evenementen zo leuk maakt? Het ontbreken van een commerciële boodschap. Terwijl elke flashmob de laatste tijd altijd vergezeld gaat van een media campagne, oproepen en voldoende reclame uitingen, zie je die hier nergens. Punt.

Improv Everywhere is a New York City-based prank collective that causes scenes of chaos and joy in public places. There is no agenda for the event apart from a desire to make others laugh and smile. Improv Everywhere founder Charlie Todd refers to the event as a “celebration of silliness.”

Anderen aan het lachen maken. Een uitstekende motivatie, is er meer nodig? Mocht je het te koud vinden zondag, dan kun je ook vrijdag aan de slag met de Lelijke Truien Dag. Of op 25 mei: Towel Day. Raar? Wat doe jij met Koninginnedag? Hoe leg je die dag van massale gekte uit aan iemand zonder Nederlandse roots?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.