Jan Willem Alphenaar heeft een ebook gemaakt over SlideShare. Volgens zijn blog ontstaan als vingeroefening voor het schrijven van drie boeken, met name om te kijken hoe het is te schrijven onder druk.
Dat heeft hij getest door zich op te leggen een ebook over SlideShare te maken binnen een dag. En na 500 downloads kwam er een update: met een bijdrage van ondergetekende.
Mijn bijdrage bevindt zich in goed gezelschap, de andere participanten zijn:
- Ronald van den Hoff
- Bart Brouwers
- CooPR – Jody Koehler
- Marco Derksen
- Remco Janssen
- Yme Bosma
- Marvin de Reuver
- Jeroen de Miranda
- Anna-Maria Giannatasio (puur)
- Dimitri Lambermont
- Jeroen Mirck
Je vindt het ebook hier (klik). Mijn input:
SlideShare is een van de eerste echte online… tja… bibliotheken. De plussen zijn duidelijk: makkelijk plaatsen van een presentatie op een website elders (embedden), de site is redelijk goed bekend en heeft goede zoekfunctie. Je powerpoint & documenten kunnen gemakkelijk gevonden en gedeeld worden en je hebt geen gedoe met het versturen van de bestanden na een presentatie.
Nadelen zijn er ook: ik gebruikte al het woord bibliotheek. Het mist het grafische geweld, gebruiksvriendelijkheid & interactie. Goed, je kunt reacties en favorieten plaatsen, er is een spotlight met aanbevolen presentaties, maar van een echte community of associatief netwerk is geen sprake. Dat kun je zelf oplossen door de presentaties met recente hippe tools als Storify, Pearltrees of Scoop.it te ordenen. Alleen vindt die interactie dan dus buiten SlideShare om plaats. Niet onder de presentaties van jou of anderen.
Verder gebruik ik SlideShare uiteraard het eenvoudig plaatsen (embedden) van presentaties op blogs, LinkedIn of het aanbieden van een document voor download. Nog niet voor echte interactie.
Meest bekeken presentatie:
Deze bevat informatie over de denkhoeden van de Bono. In die SlideShare zitten slechts 7 sheets. Één overzicht met wat elke kleur hoed betekent, en per kleur een uitleg hoe deze te gebruiken is. De sheets zijn als spiekbriefjes uitgedeeld aan deelnemers aan een sessie rondom citybranding. Zelf flink naar gezocht, niet gevonden. Hoe simpel ook, ik vond het zonde om voor mezelf te houden! En blijkbaar gewaardeerd door een flink aantal personen. Dat is de kracht van SlideShare, zie hierboven, en ook waar SlideShare zich nog op kan verbeteren.
Mijn bijdrage aan JWAlphenaar’s ebook over SlideShare – http://communicatiedier.nl/2011/0… [blog] #in