Pak een Nederlandse dummytekst in plaats van Lorem Ipsum

Lorem Ipsum LogoLorem Ipsum, die dummytekst ken je vast wel. Het is een onleesbaar stukje tekst wat je kunt gebruiken om te kijken hoe een weblog, folder, of welke copy dan ook eruit komt te zien. Maar waarom gebruiken we geen Nederlandse tekst?

Ergens rond 1500 heeft een drukker zitten graaien in de letterbak en tada: Lorem ipsum was geboren. Helemaal onzin is het niet: hij heeft wel wat bestaande teksten gepakt en daar in zitten husselen. Het is dus geen foutloos Latijn, het staat vol spelfouten en rare woorden. Eigenlijk onleesbaar, maar het lijkt wel op een goede tekst. Dat is dan ook de reden dat het zoveel wordt gebruikt: Bij het bekijken van de layout van boek of website, of zelfs alleen een lettertype, word je niet afgeleid door de inhoud van de tekst.

Het kan dus wel met Nederlandse tekst! Ikzelf vind dat prettiger bij het bekijken van een proefdruk.

Hay Kranen heeft al een tijdje een eigen Nederlandse versie van een Lorem Ipsum generator online staan. Naast de originele Lorem Ipsum, – al lijkt deze generator daar beter voor geschikt – kun je een keuze maken uit vijf Nederlandse teksten en kiezen hoeveel woorden, paragrafen of zelfs lijsten je wil hebben.

De teksten:

  • Max Havelaer van Multatuli (1860)
  • Camera Obscura van Hildebrand (1839)
  • Stille Kracht van Louis Coperus (1900)
  • De Roos van Dekema van Jacob van Lennep (1836)
  • De Volmaakte Hollandse Keukenmeid van Steven van Esveldt (1752)

Er is dus geen excuus meer voor “plagiaat ongelukjes”, als die er al was.Waarom zou je nog blogs van anderen kopiëren om je eigen blog te testen, als er gewoon meerdere teksten rechten- & ellendevrij beschikbaar zijn?

6 thoughts on “Pak een Nederlandse dummytekst in plaats van Lorem Ipsum

  1. Hoi Bob,

    Dank voor de tip, da’s inderdaad een hele luxe! Veel mogelijkheden om stijlelementen toe te voegen aan de dummytekst, mooi. Ik sla ‘m op in de bookmarks.

    Groet, Noud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.