Daar sta je dan. De pitch bij de start van Startup Weekend Eindhoven. Je hebt een minuutje om je idee over de bühne te brengen en daarmee genoeg mensen enthousiast te krijgen dat ze met jou dat concept willen uitwerken. Alle woorden op je spiekbriefje heb je zorgvuldig gekozen. Zelfs het uitspreken van je eigen naam heb je 42 maal geoefend voor de spiegel. En de naam van je idee? Hoe ga je die noemen?
“What’s in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet.”
De romanticus onder u herkent dit citaat meteen: deze woorden komen uit Romeo & Juliet. Maakt een naam veel uit voor de inhoud? Vanuit communicatie kun je hier nog naar kijken vanuit het Joyce of Juliet principe. Moet je merk meteen duidelijk zijn bij het zeggen van de naam (Joyce) of gebruik je een naam die je door uitleg de juiste associaties (Juliet) meegeeft?
In deze tijd lijkt Joyce voor de hand te liggen. Handig voor je domeinnaam en SEO. Maar ook daar zijn de meningen al over verdeeld. De juiste lading (door content en links) zorgt voor het beste resultaat, ongeacht de naam. Juist een ‘gefantaseerde’ naam kan een mooi gevoel meegeven, waar een inhoudelijk duidelijke naam niet gehele tijdloos is en mogelijk al de verkeerde associaties heeft. En welke taal dan? Maar vooral ook al snel … saaaaaai.
Voorbeelden en een naamgenerator
Voorbeelden zat van (merk)namen die op een van deze principes drijven, en ook de nadelen ondervonden. Waar denk jij aan bij de volgende namen? Joyce, Juliet, positief, negatief, gericht op inhoud of juist emotie?
- Coca Cola
- Launchrock
- Evoluon
- Microsoft
- Rockstart
- TU/e
- NextOEM
- High Tech Campus
- Apple
- Fiat Croma
- Fontys
- Usine
- Startup Weekend
Het blijft een lastige keuze. Gelukkig heeft Mashable twee mooie artikelen gepubliceerd over de afwegingen bij het kiezen van een naam en 16 tips om deze te genereren. Als naamgenerator heb ikzelf Naminum in gebruik. Deze genereert op basis van de ingevoerde woorden een hele reeks aan ideeën. Letters omgewisseld of vervangen, andere voorvoegsels of eindes. Misschien niet perfect, maar kan wel net dat zetje geven om los te komen.
Deze blogpost is geschreven voor Startup Weekend Eindhoven.