Pokeren op het werk – Permanent Beta Dag 6

Op Permanent Beta Dag 6 gaven Ronald en Henri van Priom een presentatie over Pokeren op het werk. Pokeren om inzicht te krijgen in de hoeveelheid werk die een (deel)project kost. Het spel zorgt dat een team snel verwachtingen kan afstemmen en een probleem of (deel)project bespreekbaar maken. Binnen een team maar ook met de opdrachtgever.

Dat afstemmen is een belangrijke stap binnen de Scrum-methode, zoals ook beschreven in het Agile-manifesto. Zakelijk Pokeren - Permanent beta dag 6Agile bevat een aantal principes over zelfsturende teams en heeft zijn oorsprong in de ICT. De oplettende lezer herkent al snel de inzet ver buiten die bedrijfstak:

  • Betrekken van (en in gesprek blijven met) opdrachtgevers.
  • Blijven bijsturen en communiceren met elkaar.
  • Flexibel blijven, zelfs het einddoel kan veranderen.
  • Gemotiveerde mensen leveren het beste werk.

Geen wonder dat juist binnen communicatie Scrum steeds populairder wordt. Essentie is immers het (dagelijks) blijven praten over het werk wat er moet gebeuren, wat er opgeleverd is, wordt, en leren door reflectie op elke stap.

Het ‘planning pokeren’ kan daarbij helpen om de hoeveelheid werk in te schatten. In de door Priom gehanteerde methode werden punten gebruikt in plaats van de echte eenheden. Daarmee wordt snel inschatten een stuk makkelijk: Geen eenheden van zoveel uur, minuten of geld, maar – oplopend als rij van Fibonacci – 1, 2, 3, 5, 8, 13 enzovoort. Als voorbeeld: Als een aardbei qua gewicht 3 punten is, hoeveel punten is dan een appel? En een meloen?

Breng de discussie op gang

Vind jij die appel 5 of 8 punten waard? Zelfs met een ogenschijnlijk eenvoudig gegeven als dit is discussie mogelijk. En dat is juist de bedoeling! Zorg dat het team gaat communiceren over de verwachtingen binnen een project.

Door kaarten te gebruiken is er nog een tweede voordeel: zo kan ieder eerst blind zijn keuze maken en wordt ieders mening gehoord. Hierdoor komen ook de afwijkende visies boven water. Juist die zijn belangrijk, die geven vaak het meeste inzicht. Waarom kiest iemand een hoog cijfer? Heeft hij andere ervaringen? Meer informatie? Of missen we feiten? 

Een tweede voorbeeld: Als we een huis gaan schilderen, en twee slaapkamers zijn 6 punten waard in tijd, hoeveel punten is dan het schilderen van de woonkamer? Bedenk eerst hoeveel punten jij aan het werk wil geven, lees dan verder….

Tijdens de workshop werden hier behoorlijk wat verschillende punten gegeven, van 3 tot 20. Dat is dus variërend van de helft van het werk van de twee slaapkamers tot drie maal zoveel. Waarom vind de ene persoon het zoveel werk? Ah! De muren zijn nu zwart en moeten wit! Eerst moeten de meubels eruit! Zijn woonkamer is 60 vierkante meter en de slaapkamers maar 10!

Kortom: de groep had niet alle informatie die nodig was voor een goede inschatting. Daarnaast kwamen de verschillende verwachtingen van het schilderwerk naar boven. Het team had dus meer afstemming nodig en het pokeren hielp het gesprek op gang te brengen.

Tips voor het zakelijk pokeren

Ga je het pokeren uitproberen? Een aantal tips:

  • Zorg dat je het spel begrijpt: Ieder blind kaarten kiezen, ieder laten spreken, enzovoort.
  • Doe geen aannames: Heb je alle benodigde informatie voor een goede keuze?
  • Gebruik je pokerface: bepaal eerst je eigen mening!
  • Een goede voorbereiding is het halve werk: zet alle feiten op een rij.
  • Denk multidisciplinair: Ieder zijn eigen expertise. Binnen het team, maar ook als opdrachtgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.