Je kent de gevleugelde uitspraak vast wel: Communicatie is 93% non-verbaal, opgesplitst in 55% lichaamstaal & 38% stemgeluid. Of 80%. Driekwart, komt ook voorbij. De cijfers willen nog weleens uiteenlopen. Dat heeft een goede reden: het daadwerkelijke onderzoek gaat alleen over het communiceren van eigen emoties. Als je boos bent, en dat kenbaar wil maken, helpt het om ook boos te kijken. Helaas worden die cijfers te pas en te onpas misbruikt…
Het is natuurlijk wel goed om je bewust te zijn van je houding & intonatie, naast het hebben van een goed opgebouwde presentatie. Beeld en vorm moeten de boodschap ondersteunen. In deze TEXx talk, gegeven door Will Stephen, gaat het echter over niets. Alhoewel… de inhoud en vorm zijn bedacht door twee vaste medewerkers van TED-talks en laten alle gebruikelijke truuks zien.
Een vraag stellen waarop iedereen ja kan zeggen, liefst door zijn arm omhoog te doen, spiegelend aan de arm van de presentator? Een bekende NLP-techniek: Een fysieke actie en directe link met de spreker. Cijfers op het scherm, of wat mooie beelden: dan moet het wel goed zijn. Citeren van een ander of anekdote van jezelf: niemand die dat feit in twijfel trekt.
Of deze toespraak dus werkelijk over niets gaat? Denk bij een volgende presentatie eens aan de gegeven voorbeelden. Begint de spreker met een vraag waarop iedereen ja kan antwoorden? Je bent gewaarschuwd: Misschien is zijn verhaal inhoudelijk toch niet zo sterk en speelt hij met je hagedissenbrein…