Stadsjournaal Eindhoven 2014

Vanuit de gemeente Eindhoven wordt al sinds 1956 jaarlijks een overzicht gemaakt met het belangrijkste nieuws uit de stad. Eerst in eigen beheer, sinds drie jaar door Studio040, ondersteund door een redactieraad onder leiding van Henry van Roosmalen. Gisteravond was de première van het Eindhovens Stadsjournaal 2014 in het Natlab. Met een kleine verrassing: samen met twee andere vrijwillige leden van de redactieraad werden we even in de spotlight gezet.

Op zo’n moment sta je er eigenlijk pas goed bij stil wat voor bijzondere traditie het is. Dat het al zolang meegaat. Dat er toch veel Eindhovenaren op zitten te wachten. Hoe mooi het is om een oude uitzending terug te kijken, misschien nog wel leuker dan de editie van het huidige jaar. Zoveel herinneringen en herkenning van beelden van nu en flarden uit je eigen geheugen en van ver daarvoor.

Eindhovens Stadsjournaal 2014Bij deze première werd eerst het Stadsjournaal van dertig jaar eerder te vertoond: Eindhoven in 1984. In dat jaar werd ik 6 jaar oud. Het was het jaar van de 100.000.000-ste televisie van Philips. Booming business bij DAF Trucks. Jan de Rooy die aan Parijs-Dakar begon. Die indrukwekkende vrachtwagen kan ik me nog wel herinneren. De start van de aanleg van het huidige zwembad van de Tongelreep (later aangevuld met het wedstrijdbad) dan weer niet, wel de vele malen dat ik van de glijbanen afgegaan ben in latere jaren.

Beelden van de binnenstad: roltrappen op het station,  maar ook met tja, nog niks gebouwd op sommige plekken. Of juist wel, zoals beelden van de Fellenoord met de Rabobank toren, in 2013 gesloopt. Groei van Eindhoven Airport, geopend door Prins Bernard. Er waren verrassend veel overeenkomsten met beelden uit 2014: DAF, Philips, Airport, ook zij kwamen weer voorbij. Bekijk het Stadsjournaal 2014 zelf:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.