Startup Weekend Eindhoven: Lekker aanklooien, leren, experimenteren en veel plezier

Waarom ik voor de vierde keer meedoe met de organisatie van Startup Weekend Eindhoven? Vanwege de vrijheid van het experimenteren, het aanklooien. Je leert veel van elkaar, maar ook over elkaar. En áls je elkaar dan een keer nodig hebt, weet je elkaar te vinden. Niet omdat je elkaars visitekaartje hebt van een netwerkding, maar omdat je een weekend lang zowel plezier, passie als werklust hebt gedeeld. Daarom! 

“Leve hemel, hoe komt ie nou op dat idee?  Ik snap het nog niet helemaal geloof ik…”

Ken je dat? Iemand vertelt je over een ideetje wat hij heeft. Het is nog niet meer dan een proefballonnetje. Iets wat hij nog wil uitwerken, maar niet eens precies weet hoe. Sommige mensen zullen in dat geval afhaken. Kom maar terug als je écht weet wat je wilt en hoe je er geld mee gaat verdienen. Beetje concreet graag! Lekker ouderwets. Anderen maakt het juist nieuwsgierig. Daar begint het vanzelf bij te borrelen. Hoe zit het in elkaar? Zou het kunnen werken? Hoe dan?

Ik hoor tot die laatste categorie, en met mij gelukkig meer mensen. Dat is dan ook mijn reden om voor de vierde maal te helpen met de organisatie van alweer de vijfde editie van Startup Weekend Eindhoven, op 28-30 november op de High Tech Campus Eindhoven. Het begint al met de pitches op de vrijdagavond. Een kwart van de deelnemers vertelt dan  vol passie over hun idee. Hun proefballonnetje in 90 seconden. Vaak vindt het idee zijn oorsprong in iets waar ze zelf al 100 maal tegenaan zijn gelopen in hun werk, maar niet precies de vinger op kunnen leggen hoe het op te lossen is. Ze voelen dat er iets diepers is, maar wat…

Interactie tussen deelnemers

Daar hebben ze dan ook juist de frisse blik van een ander voor nodig. Hulp met expertise die ze zelf niet hebben. Hoe moet het er dan uit zien? Is het technisch mogelijk? Wie gaat het gebruiken? Eerlijk is eerlijk: Sommige ideeën zijn ook gewoon waardeloos of allang uitgevoerd: maar ook die feedback, mits oprecht, is natuurlijk goed. Kill your darlings. Vaak ontstaat er dan juist nog een beter idee. De deelnemers puzzelen samen verder aan de ideeën die overblijven en combineren al hun ideeën.

Dat is gaaf om te zien ontstaan. Zoals eerder bij Proxible. Via het vervolg met Startupbootcamp XL timmeren zij nu helemaal zelfstandig aan de weg. Ook ik heb natuurlijk mijn expertise binnen communicatie en menselijk bewegen. Niet alleen om genoeg deelnemers te krijgen, maar ze ook te prikkelen na te denken over wie ze tijdens in het weekend in hun team moeten hebben. Een leuke app is één ding, maar er moet ook contact gemaakt worden met de uiteindelijke gebruikers, (financiële) stakeholders en niet te vergeten binnen het team zelf. Maar goed, preken voor eigen parochie.

Lekker aanklooien en plezier maken

Op dat stukje ‘binnen het team zelf’ na dan: Vaak ontstaat dat op het weekend al vanzelf: het is ook gewoon fun om met een bende enthousiaste vreemden ineens aan de slag te gaan. Zowel als deelnemers en als crew. Logisch gevolg van werken in zo’n situatie en tijdsdruk is ook de ontspanning. De borrel aan het eind, maar ook als de concentratie even op is. Expertises vloeien in elkaar over en juist verborgen passies komen naar boven. 

De Eindhoven rap zoals in de video. Even wat fotoshoppen op het shirt van PSV. iPad tennis. Ik hou daarvan. Het experimenteren, aanklooien gewoon om iets uit te proberen. Ik geniet van het helpen zodat een ander in de spotlight kan stralen. Je leert veel van elkaar, maar ook over elkaar. En áls je elkaar dan een keer nodig hebt, weet je elkaar te vinden. Niet omdat je elkaars visitekaartje hebt van een netwerkding, maar omdat je een weekend lang zowel plezier, passie als werklust hebt gedeeld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.