Storify: Maak je eigen nieuwsbericht met andermans content

StorifyMaak je eigen verhaal, een mashup van alle tweets, foto’s en andere content die je online tegenkomt. Dat is de huidige trend voor enkele applicaties, zoals curated.by of Storify.com. Deze laatste heeft een gigantische buzz opgewerkt, ook ten dele vanwege de “beta” status en de persoonlijke invites voordat je aan de slag kunt.

Dat hebben we vaker gezien met Gmail als grootste voorbeeld. Deze keer echter lijkt de buzz terecht, maar of Storify een blijvertje is? Dat zal afwachten zijn hoe de applicatie zich gaat ontwikkelen. Het is nog niet perfect, maar nu al een krachtige click and play applicatie. Denk aan wat Posterous voor bloggen doet. Geen gedoe. Gewoon die content erin en klaar.

Storify demo from Burt Herman on Vimeo.

Voor Storify werkt dat zo: sleep de tweets en andere (embeddable) content in een tijdsbalk. Klaar. Maak zo je eigen verhaal rond een gebeurtenis door tekst en beeld op volgorde te zetten en klaar. Klinkt simpel en dat is het ook. Wat voor teksten en beelden je kunt gebruiken? Veel. Je kunt ze op twee manieren vinden en gebruiken: zoek ze in een aantal bronnen in Storify zelf, of selecteer ze tijdens het browsen en importeer met een extensie.

Je kunt tweets vinden in Storify door:

  • De tweets uit je timeline te plukken;
  • Te zoeken op Twitter;
  • Te kijken in je favorieten;
  • De tweets uit een bepaalde lijst te bekijken.

Andere bronnen die je direct in Storify kunt gebruiken:

  • Flickr
  • Facebook
  • Youtube
  • Google (web, niews en images)
  • Delicious
  • RSS feed
  • En soms lukt het ook door een URL in te tikken, waar dan een soort sniplet van gemaakt wordt.

In de Vimeo hierboven of in deze screencast komen bovenstaande elementen terug. Je ziet het: zoeken en slepen. Ben je een gebeurtenis aan het volgen? Pak de tweets en foto’s die je opvallen: hop, sleep ze in je nieuwe verhaal. Of Story, zoals zo’n verzameling genoemd wordt.

Knip en plak tijdens het browsen met de extensie

Uiteraard is er ook een bookmarklet beschikbaar. In Google Chrome een handige extensie. Daarmee wordt het pas echt interessant: Je zoekt en knipt gewoon de content die je nodig hebt voor je verhaal bij elkaar. Selecteer de gewenste tekst of het plaatje, rechtermuisknop en hop: een speciaal menu. Je krijgt de keuze om de selectie toe te voegen aan een bestaande Story of een nieuwe te creëren. Ook op Twitter.com krijg je een kleine toevoeging: onder elke tweet een nieuwe koppeling waarmee je die tweet direct importeert.

Een import met de extensie komt dan bovenaan in de Story te staan. Die zul je dan nog achteraf op de juiste plek moeten slepen. Hieronder een kleine demonstratie:

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Vanuit niets kun je zo snel je berichten opbouwen. Na het verzamelen publiceer je de Story, embedden, doorsturen, het kan allemaal.

Storify helpt je met verzamelen

Minpunten zijn er wel. Het gaat zo makkelijk, dat wel. Er zitten nog wat kleine bugs in – Als je een widget maakt van een Story bijvoorbeeld, is die zolang als de Story, ipv een mooie scrollbalk – maar het echte mankement komt ergens anders boven drijven: een goed verhaal is meer dan een opsomming van beelden en feitjes.

Wat is de boodschap die je wil vertellen? Na het verzamelen van de tweets, foto’s en teksten, misschien wel tijdens het live bloggen over een event, moet je nog echt aan de slag. Selecteren en schrappen. Husselen. Verbanden leggen. Je kunt zelf nog kleine opmerkingen plaatsen, maar daarvoor is Storify nog niet ideaal.

Conclusie: Logisch vervolg op Evernote

Voor nu lijkt Storify vooral een mooie tool om alle tweets, teksten en foto’s van een gebeurtenis of over een onderwerp te verzamelen. Liefst live, dan komen je selecties namelijk meteen mooi chronologisch te staan. Op basis van die Story kun je dan naderhand een mooi verslag maken.

Voorheen gebruikte ik vooral Evernote bij het maken van aantekeningen online. Voor dat verzamelen gaat Storify nu gebruikt worden. Juist de snelheid van een maken van een aantekening online, en het eenvoudige overzicht in een Story scoort daarbij hoog. Of het echt goed gaat werken: ik hou je op de hoogte!

18 thoughts on “Storify: Maak je eigen nieuwsbericht met andermans content

        1. @Noud als n aanvulling op n artikel, soort prikbord met interessante aanvullende info/foto’s, maar moet er nog meer mee experimenteren

          1. @Noud ja inderdaad! Alleen irri dat ik op werklaptop er niet mee kan werken (IE) #storify

    1. @Noud evernote is ideaal om content voor later te bewaren, soort van bookmarks. is toch anders dan social media verslaglegging met Storify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.