“Think Outside the Box” terwijl de oplossing juist erin zit.

Think outside the box.

Een hele hippe zin om te gebruiken als je een stropdas draagt, vaak bedoelt om een ander te vragen jouw probleem op te lossen omdat je er zelf niet uitkomt.

Wees creatief, dat is wat je ermee wil zeggen. Om vervolgens toch nog wat ‘kaders’ te stellen in budget en andere wensen, in plaats van duidelijk het doel aan te geven en verdere beperkende regels te vermijden.

Een dooddoener dus. Meestal ook voorzien van dit plaatje als uitleg, waarbij het kader met een dikke lijn rond het boter, kaas en eieren spel zit. Volgens dit beeld hoef je the box alleen maar letterlijk te nemen en een regel te negeren of te veranderen en je bent er: Iets toevoegen van buiten het systeem. Een deus ex machina.

De oplossing zit in de box, niet erbuiten

Verborgen in deze tekening zit nog iets veel mooiers: dat outside the box  denken is juist niet creatief. Deze oplossing met het toevoegen van een cirkel buiten het kader is namelijk de makkelijkste weg en maakt het systeem alleen maar groter. En dus complexer, en … duurder? 

Blijkbaar is er niet genoeg gekeken naar oplossingen binnen het systeem. Alleen een eerste stap direct gelinkt aan de term buiten de kaders denken, letterlijk. Alle andere regels van het boter, kaas en eierenspel hou je intact, in plaats van echt alle mogelijkheden verkennen. Het bewijs:

Outside the box: meer oplossingen
Outside the box: meer oplossingen
  • Linksboven: In plaats van een rechte lijn een kromme om drie cirkels te verbinden.
  • Midden boven: Waarom groeperen? Met een twee kruizen en dus diversiteit kan iets ook werken, vaak zelfs beter!
  • Rechtsboven: Moet elk kruis wel een kruis blijven? Kan er niet iets anders? Ook die kruizen hebben we zelf gezet.
  • Linksonder: Waarom alleen drie cirkels en niet alles gebruiken uit het systeem? Ga voor de volle 100%!
  • Middenonder: De standaard oplossing: iets extra’s toevoegen buiten het systeem
  • Rechtsonder: Waarom zouden drie cirkels de beste oplossing zijn? Omdat de kruizen mochten starten? Wie weet zijn drie kruizen een betere oplossing.

Er zijn nog meer oplossingen mogelijk die verder gaan dan het kader letterlijk te nemen. Die box bestaat niet. Er zijn meer onuitgesproken spelregels die je aanhoudt. Kijk nog maar eens naar de oplossing linksboven: als de opdracht is drie cirkels te verbinden, wie zegt dat het een rechte lijn moet zijn?

Welke ongeschreven regels beperken jou in je werk en dagelijks leven? Misschien is een oplossing wel dichterbij dan je denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.