Tongelbrug: Onthulling naam tijdens Burendag 2017

Op zaterdag 23 september 2017 was het Burendag. Veel van mijn buren waren niet thuis, maar bij de nieuwe brug over het Eindhovensch Kanaal. Deze brug is bijzonder. Niet alleen vanwege de ranke constructie van lichtgewicht beton (Ultrabrug), niet vanwege de boot van Sinterklaas, maar omdat hij geen naam had. Een BZN dus, brug zonder naam. En dat vond ik raar.

Hoe krijgt een brug eigenlijk een naam? Die vraag speelde door mijn hoofd en ik schreef een column in het Wijkblad Prikkel. Dit wijkblad wordt bezorgd in Doornakkers, een deel van de Eindhovense wijk Tongelre. Daar kwamen reacties op, en ook vanuit de Gemeente Eindhoven. De wijkcoördinator vond het eigenlijk wel een goed idee om serieus werk te maken van de naam. We riepen mensen uit de wijk, Eindhoven en daarbuiten op om een naam in te sturen, te stemmen om tot een top 10 te komen en daaruit kozen we samen met de wethouder Yasin Torunoglu de beste optie.

Deze naam werd de Tongelbrug. Ton van Tongelre & Gel, van Geldrop, waartussen de brug een verbinding slaat. Twee mensen bedachten deze naam los van elkaar, mevrouw Acda & meneer van Erp. Zij onthulden de naam dan ook op Burendag samen met de wethouder. Vanwege de speciale constructie van de brug was het plaatsen van een bordje op de leuning zelf niet zomaar mogelijk. En het is ook een beetje saai. Vanuit ’t wijkblad bedachten we een hoop alternatieven, van houtsnijwerk tot LED-lichtconstructies. In overleg met Kluijtmans natuursteen werd het dit paaltje. Onderhoudsvrij, vandalisme bestendig, passend in de omgeving en ook gewoon duidelijk.

De officiële onthulling van de naam Tongelbrug

Op de dag van de onthulling zelf was het even spannend. Ik stond daar ’s ochtends vroeg te wachten op de gehuurde tent. Wie weet viel het weer immers tegen. Ik zag veel roeiers voorbij komen maar vooral: de brug was afgezet. Helemaal. Omleidingsborden, hekken en al.

Het gaf ook al aan hoeveel de brug al gebruikt wordt, want de tiewraps waren doorgeknipt en de hekken opzij gezet. Voetgangers, fietsers en brommers slingerden behendig om de borden heen. Geen dag zonder de Tongelbrug, eigenlijk een goed teken. Gelukkig mocht die brug deze dag alweer gebruikt worden. De gemeente had de brug voorzien van een rode toplaag en een frisse verflaag over de reling. Alles voor de onthulling. de paaltjes met de naam (aan beiden zijden) zaten nog verstopt in plastic, die had nog niemand gezien. Hekken aan de kant, tent optuigen, bankjes en spellen en… koffie.

De Waterscouting Stella Maris, voetbalvereniging Tongelre en roeivereniging Beatrix zorgden voor wat drukte op het kanaal en aan de kade. Er waren flink wat buren en geïnteresseerden en natuurlijk was koffie, thee, limonade en koekjes. Kinderen vermaakten zich met touwtrekken, balgooien, kanaaltrappen en meer. Genoeg te doen om het wachten op de wethouder gemakkelijk vol te houden. Kort na twee was dan het officiële moment daar.  Ik mocht een kort woordje doen om de achtergrond van de wedstrijd te vertellen, de twee mensen naar voren te roepen die de naam hadden gekozen en de wethouder te introduceren. Hij onthulde even later samen met de winnaars het paaltje.

Daarmee was het natuurlijk niet gedaan. Ik wist dat Yasin graag een selfie maakt en daar leende de brug zich natuurlijk uitstekend voor. Dat is dan ook meteen de leukste foto geworden van de dag. En ik vermoed dat ook veel buren nog een leuke foto hebben vanaf de brug zelf: als onofficiële openingshandeling mocht Yasin namelijk een bal over het kanaal (proberen te) trappen. Als oud voetballer bij RKVV Tongelre zou dat toch moeten lukken…

Tongelbrug - Onthulling naam door Wethouder Yasin Torunoglu - Foto René van den Nieuwenhof
Selfie bij Tongelburg door wethouder Yasin Torunoglu – Foto René van den Nieuwenhof

Met dank aan Gemeente Eindhoven, Oranjefonds, Kluijtmans Natuursteen, RKVV Tongelre, Waterscouting Stella Maris, Roeivereniging Beatrix, de vrijwilligers van Wijkblad Prikkel, de buren en natuurlijk de zon voor een mooie dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.