Uit het archief: Pik iemands brein

brain-pick·ing (brnpkng)n.The act of exploring another’s ideas through questioning.

Dat klinkt heel spectaculair, maar is het niet. Je hebt gewoon een vraag over iets waar je mee bezig bent. En vraagt even iemand om raad die er ooit mee te maken heeft gehad, of die wat goeie tips heeft. Of gewoon iemand die er de ballen verstand van heeft om als “idiot check” ernaar te kijken. Dat doen we natuurlijk allemaal.

Je kan het ook nog beter aanpakken door op zoek te gaan naar een echte expert of stevig gaan brainstormen. Dat laatste is leuk, maar een wijze raad: wees alleen creatief als het nodig is. En al sje het dan doet, doe het dan goed. Alleen een paar mensen in een ruimte telt niet. Ook brainstormen moet je goed opzetten, maar dat is te doen. Dat andere optie, die expert, da’s natuurlijk soms wat lastiger.

Nu eerst terug naar de oorsprong van dit blogje: Brainpickings.org, een site vol inspiratie. Uitgangspunt is in feite serendipiteit, weer zo’n mooi woord. Ik zat net de uitleg te tikken, maar in feite zeggen de makers van die site het eigenlijk nog het beste in hun missie

[…]This is Brain Pickings. It’s a modest exercise in vision- and mind-expansion. Curated bits of culture that will, at the very least, introduce you to new ideas and perspectives and, at their very best, help you think more, laugh more, create more. Be a better person. Because a better person conceives of better, stronger, smarter, richer, deep, more impactful ideas — culturally, commercially and socially.

And, yes, despite the pageantry fluff of it, we do all want to “make the world a better place.”[…]

Eigenlijk was dat ook de opdracht van een recente module tijdens mijn deeltijd opleiding communicatie, waar een overzicht van Beatrix jurk in relatie tot de toon tijdens de troonrede voor gemaakt was. Dat Brain Picking van echte experts is wat lastiger. Althans, vind ik. Zomaar iets vragen aannemen, dat voelt gewoon niet lekker. Belofte maakt schuld. Dus ook een advies van een vreemde. Gelukkig vinden mensen het leuk om kennis te delen, zie het succes van sociale media. En bouw je zo aan het netwerk.

Desalniettemin zijn er wel een paar tips te geven: Zorg dat je weet bij wie je moet zijn, biedt wat aan als tegenprestatie al is het alleen al een kop koffie, en hou het ook kort. Brain picking is in feite ook het even snel opzoeken online. Want zo kwam ik ook op die drie tips, gevonden online bij het zoeken naar een mooie omschrijving van brain picking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.