De spinnende krant: "wij willen dat meneer Frits verhuist"

Fraai staaltje framing door de media, die berichtgeving over het standbeeld van meneer Frits. Volgens het Eindhovens Dagblad is de verhuizing van het beeld van Frits Philips al definitief namelijk, en hoeft er alleen nog maar wat met het meubilair geschoven te worden op de beoogde nieuwe plek voor de Lichttoren.

Dat melden ze namelijk vandaag in een artikel:

Een half jaar geleden werd het besluit genomen om het standbeeld van Philips van de Markt weg te halen en een meer eervolle plek te geven. Dit naar aanleiding van een enquête door het ED.

Let wel, ze linken daarbij nota bene naar een eigen artikel, waarbij alleen wordt gemeld dat de gemeenteraad een onderzoek wil naar de opties voor een mogelijke verhuizing van het standbeeld van Frits Philips. De wens is de vader van de gedachte. Het slot van het artikel zegt genoeg:

Adjunct-hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad Mario Bouwmans is verheugd dat een oplossing naderbij lijkt te komen. “Er wordt nu serieus onderzoek gedaan om het op de plek te krijgen die we wilden.”

Juist. De plek die het ED wil. Overigens zijn zijzelf partner in het gesprek, samen met wethouder Schreurs & Trudo, om de opties voor deze beoogde plek voor Usine te bekijken. Niet de objectieve of kritische blik die je van een krant mag verwachten.

Standbeeld Frits Philips op markt Eindhoven

Even ter herinnering: De verhuizing van het standbeeld van Meneer Frits van de Markt in Eindhoven naar deze plek voor de Lichttoren, of althans het gedoe daarover, is bekokstoofd door het Eindhovens Dagblad. Na een brief van een inwoner van Best die het beeld op de Markt maar vond weggestopt tussen de bomen. Meneer Frits was niet genoeg zichtbaar.

Het ED begon te spinnen over een betere plek voor het standbeeld en besliste eigenhandig dat die beste plek voor de Lichttoren was, waar eerder het Lampenmaakstertje stond. De krant maakte een gekleurde enquête waar “maar liefst” 1200 reacties op kwamen. Maar liefst tussen haakjes, want dat betekent dat nog niet eens 1% van alle Eindhovenaren van zich heeft laten horen.

Als de journalistiek het laat afweten, zou je toch wat kritische vragen van de gemeenteraad kunnen verwachten. Maar nee. Of het populisme is of gewoon aangrijpen van de gratis media aandacht: de raad ging er collectief in mee. “Maar liefst” 1200 reacties was genoeg voor een oproep tot onderzoek zonder enige verdiepende vraag.

En toen bleef het een half jaar stil, tot nu dus. Het Eindhovens Dagblad brengt zelf naar voren dat ze in gesprek zijn over hun gewenste plek en dat de verhuizing an sich dus al definitief is? Nog steeds geen vraag of er wel echt een wens is voor die verhuizing, met meer dan 1% van de inwoners erachter.

Saillant detail: ook niets over de achtergrond van de oorspronkelijke keuze voor de Markt als plek voor het standbeeld van meneer Frits: namelijk na een enquête door diezelfde krant

Eerder schreef ik hier ook over:

Om nog even mijn standpunt te herhalen: Meneer Frits hoort op de Markt. Daar staat hij tussen de mensen, bij de terrassen. Niet op een postzegeltje waar alleen haastig verkeer voorbij raast. En misschien kan hij beter zichtbaar gemaakt worden. Misschien met een sokkel of door wat verlichting, maar de Markt is zijn plek. Tussen de mensen. Kinderen aan zijn voeten, winkelend publiek loopt voorbij en zo nu en dan een evenement voor zijn neus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.