De U van uitwijkroute

Ineens zag ik overal nieuwe bordes verschijnen. Borden met een U en een cijfer daarop. Massa’s. Soms los op een lantaarnpaal, soms boven onder of naast een bestaand bord. Lekker overzichtelijk dus, want een bordje meer of minder maakt toch niet meer uit.

Maar wat zijn de UXX borden nou? Dankzij Twitter kwam ik erachter dat ik weer eens wat gemist heb…

De U staat voor uitwijkroute. Althans, dat zegt RWS. Anonieme bronnen melden me dat het gewoon de U van Ümleitung is. Bij onze Oosterburen kennen ze het systeem al langer. Als er op de (snel)weg iets mis is, word je geadviseerd om de puinhoop te mijden. Da’s niet nieuw. Wel dat ze nu middels mobiele wagens of de matrixborden eenvoudig een andere route kunnen geven, omdat ze simpel kunnen verwijzen naar de U-nummers. “Stremming A2 wegens bieten op de weg. Volg U22”, bijvoorbeeld. 

Ben benieuwd hoe het hier in de regio Eindhoven gaat werken. Leuk voor toeristen! Maar zeker dankzij de recente wegwerkzaamheden in en rond Eindhoven, weet de gemiddelde Eindhovenaar nu duizend-en-een andere (sluip)routes. Hij moest wel, toen de ring-rand-rondweg overal open lag, en ook de aansluitende wegen zoals de Hoogstraat en Karel de Grotelaan. 

Er waren enkele verkeersinfarcten, dat wel, maar eigenlijk verliep het best soepel. Het wegennet van Eindhoven bleek een grote spons en als mieren krioelden we door de stad. Als we maar beleven rijden. Dan maar met 30 km/uur dwars door de stad. Braaf de omleidingen volgen die je compleet om lieten rijden, dat deed alleen de bezoeker. Geen idee wat nu sneller was eigenlijk.

Hoe werken de U-borden? 
Even de officiële uitleg van RWS zoals ie staat op van A naar Beter:

  1. Als er een blokkade op de weg is en er is een uitwijkroute beschikbaar, dan kunt u dat zien op een rijdend elektronisch bord, een tekstkar. Rijkswaterstaat plaatst deze tekstkar bij een afrit vóór de blokkade. Op de tekstkar ziet u het nummer van de uitwijkroute, bijvoorbeeld ‘U53’.
  2. U slaat af.
  3. De uitwijkroute (via regionale wegen) is aangegeven met blauwe U-borden.
  4. Volg deze borden en u wordt teruggeleid naar de snelweg, op een plaats voorbij de blokkade.

Puntje 5 is weggevallen. Daar stond “veel plezier!”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.