Een horloge van de kermis

De zomer is de tijd van de kermissen. Elk dorp heeft er eentje, in elk geval voorzien van botsauto’s, grijpkranen met knuffels en horloges, oliebollen en een biertent. In een grote stad is dat toch iets anders. In Eindhoven is het concept kermis geperfectioneerd tot Park Hilaria.

Vlakbij het centrum is een flink stuk weg van de Kennedylaan afgezet, waar een honderd standjes & attracties staan. De bierhal is opgekalefaterd tot twee podia met dance en de goude oude Hollandse hits. Voor ieder wat, en vooral genoeg kijkplezier. Wij lopen elk jaar wel een rondje, met vooral aandacht voor de poffertjes met aardbeien en slagroom.

Die centrale kermis betekent echter niet dat er geen kleine kermissen zijn in andere stadsdelen. Trudoplein, Gerardusplein, en ook de Generaal Bothastraat in Tongelre. Aldaar de botsauto’s, oliebollenkraam, touwtrekken, een ouderwetse soort spin, mini cars, een loterij en grijpkranen. Geen bierhal. Neemt men zelf wel mee.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Kermis Tongelre om half tien ’s avonds.

Elk jaar fiets ik daar elke werkdag langs op weg van en naar werk. En elk jaar kijk ik even naar de grijparmen en de bijzondere knuffels die erin liggen die niemand eruit krijgt. Vroeger ging je naar de kermis en kwam je thuis met 20 horloges, handig voor de batterijen. Elke draai was raak.

Nu mag je blij zijn als je met 20 man gaat en een iemand een sleutelhanger scoort. Je kent het plaatje. Papa’s aan de knoppen, de knuffel of horloge gaat in een grijper omhoog, alle kinderen juichen en uiteraard… halverwege valt hij eruit.

Een horloge van de kermis: echt of niet?

Groen Namaak Ice Watch - Horloge Kermis
Groen Namaak Ice Watch

Toch kan ik het niet laten om ook een euro te doneren. Elk jaar weer, een keer proberen. Voor een horloge. Ik draag zelden horloges, omdat ik ze simpelweg vergeet om te doen. Klok kijken doen we wel op de telefoon. En deze keer… raak. Ik heb een horloge gewonnen. Met een euro. Een groene Ice Watch. Helemaal bij de tijd. Bijzonder moment.

De dame in de stand stoof mijn kant op en wees dat ik de houder waarin het horloge zat moest inleveren. Alsof die meer waard was als het horloge… Zet je toch aan het denken. Natuurlijk liggen er veel prullen in die automaten. Maar namaak merkartikelen? Issie nou echt, of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.