Gemiste oproep van +88213 nog wat? Bel niet terug!

De telefoon ging. Heel kort. Te kort voor enig zinnig mens om op te kunnen pakken. In het scherm een gemiste oproep van het nummer +88213464505. Mijn alarmbel ging rinkelen. Onbekend nummer, rare landcode, hele korte oproep: dat lijkt op scam. Het nummer zelf gaf geen resultaat bij het opzoeken, maar de code +882 gevolgd door 13 wel: oplichters. 

Bel je een nummer met +88213 terug, dan bel je een satelliettelefoon waarvoor je flink in de buidel moet tasten. Volgens de site van T-Mobile afhankelijk van de locatie van ontvanger tussen de €2,50 en €7,50 per minuut. Bovendien kan er ook nog een betaalnummer aan vast hangen, zodat je ook nog eens daarvoor betaalt. Deze telefoonfraude waart eens in de zoveel tijd rond. In 2008 kwam het op Radar, maar ook recent.

Het lijkt erop dat men ergens een bestand heeft opgedoken en alle nummers één voor één afgaat. Vandaar dat ook enkele vrienden en op het werk deze scam recent (weer) herkenden. Word je dus gebeld door een onbekend nummer met +0088213 of +88213 als eerste cijfers: niet terugbellen en gewoon blokkeren.

Overigens kunnen ook Nederlandse bedrijven bellen met een 088 nummer. Hebben wij weer in Nederland. 088 is er voor bedrijven die bijvoorbeeld in meerdere plaatsen een vestiging hebben. +88 & 088 lijkt veel op elkaar.  Maar mocht je daarvan een belletje gemist hebben, dan zal het bedrijf vast wel een voicemail inspreken én valt het nummer vaak te googlen. Bovendien hangen ze niet op binnen twee seconden. Neem je trouwens wel op, dan kost het je niets. Ook al is het een satelliet met een rare stem aan de andere kant en kun je beter maar meteen ophangen. Zolang je maar niet terugbelt…

Blokkeren van alle oproepen vanaf +88213

Op mijn telefoon worden nu alle nummers startent met +88213 geblokkeerd. Op Android kun je dat doen door naar je ‘Oproep Instellingen’ te gaan, vervolgens bij Oproep op Oproep weigeren te klikken. Klik op het + bij de ‘Lijst voor automatisch weigeren’ en voer de cijfers +88213 in en zet de voorwaarde op ‘Begint met’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.