Hebben & Houden: de verhalen achter afgedankte spullen

Vandaag liep ik per toeval de kringloopwinkel Het Goed in Geldrop binnen. Tussen de uitgestalde tweedehands spullen viel mijn oog ineens op een oude groene typemachine. Och, dacht ik, misschien iets voor verzamelaar @LianneKoops

Dat wonder der techniek stond op een speciale manier uitgestald met een boodschap erbij wat er allemaal mee gedaan kon zijn. Liefdesbrieven, boek of ondernemingsplan. Wie weet. Maar ook een bordje “niet te koop”. He?

Dit ene witte kastje stond in een rij met witte kastjes, elk met een voorwerp erin met een korte tekst of omschrijving. Het is de tentoonstelling “Hebben & Houden”, onderdeel van het project Levensloop. De objecten zijn de spullen die niet meeverhuisden met de eigenaars naar verzorgingshuis of aanleunwoning.

De tentoonstelling toont het verhaal achter de spullen, de herinnering die eraan kleeft. Alle verhalen van deze objecten zijn gebundeld in een boek, welke als PDF te downloaden is: Klik hier. Als voorbeeld een klassieke bril. Door de glazen heen heeft de eigenaar de opkomst van de minirokjes en de maanlanding gezien. Denk daar eens over na. Is zo’n bril daardoor niet bijzonder?

Wat voor verhalen zijn er nog meer?

De bedenkers van Erfgoed Brabant hopen op nog meer van zulke verhalen. Meer informatie op http://www.levensloopbrabant.nl. Ikzelf zit aan iets heel anders te denken… Moeten die verhalen echt zijn?

Stel, we maken een blog met vier, vijf mensen samen. We zoeken allemaal één object, bij Het Goed, een rommelmarkt, op zolder of waar dan ook. Daar bedenken we allemaal bij wat voor herinnering daaraan vast kan zitten. En dat plaatsen we dan op die grote vergaarbak van herinneringen die Internet heet.

Per voorwerp heb je dan dus vier/vijf verhalen vanuit evenveel verschillende mensen. Misschien een format voor de vorm maken, misschien ook niet. Misschien vijf echt verschillende mensen pakken in bijvoorbeeld leeftijd of situatie, misschien ook niet. Eens over nadenken… Wie wil?

Oja, de tentoonstelling is nog te zien:

  • 2 september-30 september: Kringloopwinkel Het Goed; Emopad 23, Geldrop
  • 30 september-28 oktober: Kringloopwinkel Het Goed; Van Linschotenstraat 22, Valkenswaard
  • 28 oktober-25 november: Kringloopwinkel Het Goed; Bedrijfsweg 55, Best
  • 25 november-23 december: Kringloopwinkel Het Goed; Industrieweg 6, Boxtel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.