Het tegengif tegen al dat positief denken

Een aanrader voor de fans van Omdenken: The Antidote. Volledige titel: ‘Happiness for people who can’t stand positive thinking‘. De schrijver Oliver Burkeman beschrijft hierin zijn zoektocht naar een alternatieve weg naar geluk. Eentje die niet draait om, tja, geluk. Misschien legt een filmpje het wel beter uit.

Voor de fans van Omdenken zal er vast wel een vlaag van herkenning zijn: inderdaad, veel aandacht voor stoïcisme. Gebeurtenissen hebben geen emotie an sich. Aan jou de keuze of je dan wel op je eigen emotie wilt handelen. Natuurlijk is het soms zware stof. Gelukkig heeft Oliver Burkeman zijn onderzoek geschreven als een soort reisverslag.

Als voorbeeld: Hij start met het bezoek aan zo’n Amerikaanse TSJAKKA bijeenkomst. Paar duizend man in een zaal, stuiterende man op het podium, veel show en vooral veel positief denken. Natuurlijk heeft de lichtshow, de muziek en de mensenmassa een effect op je. Zeg hardop tegen jezelf: Ik ben gooéééééd! Tjakka! 

The Secret. Als je maar positief denkt, wordt dat de waarheid. 

Niets is minder waar, de wereld ligt buiten je controle en is complete chaos. Dat positief denken heeft juist gezorgd voor de crisis. Want als we maar positief blijven, stijgen die beurskoersen ook vanzelf. Natuurlijk kunnen we dat risico nemen, want blijf positief. Begint het al bij je te jeuken? Het blijkt zelfs dat je door het visualiseren van een doel minder effectief wordt. Accepteren van feiten en flexibel acteren is veel slimmer… Enfin. Lezen! Er is ook een presentatie opgenomen, duurt een uurtje.

Boekentips op Communicatiedier

Ik heb ondertussen op Communicatiedier een pagina opgetuigd met boekentips zoals deze. Wie me kent weet dat ik al behoorlijk wat boeken heb verslonden, toch staan er pas vier op nu. Speciaal voor jou geselecteerd. Als je ze nu bestelt, zijn ze op tijd binnen voor onder de kerstboom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.