Hypermoderne aanwinst: Agfa Optima 335 (1978)

Gevonden bij Het Goed: een oude camera. Klein, handzaam, geheel classy & sassy zwart. Gelukkig ook gewoon voor de standaard 35mm rolletjes, maar verder wel luxe ten opzichte van mijn La Sardina, want deze is electronic. Wow.

Nu alleen nog batterijen halen, voordat ik dat wonder der techniek kan uitproberen. Dat was weer even een puzzel, want dit toestel uit bouwjaar 1978 (he, mijn geboortejaar, hoe vet is da?) draaide nog op knoopcellen vol kwik. En da’s niet zo tof en zelfs verboden.

Paar jaar terug had ik hetzelfde probleem met mijn Canon FT QL, uit 1976 trouwens. Die had alleen een hypermoderne lichtmeter (lees: klein wijzertje in de zoeker wat alle kanten op schiet) als electronica, en gebruikte ook zo’n batterij. Daar was geen goede vervanging voor, behalve dan zinkoxide cellen die ook in gehoortoestellen passen. Die moest je dan maar half activeren om voltage iets lager te houden en met een papiertje eromheen wat beter passend krijgen. Het werkt. Opgelost.

Voor de Agfa is wel een moderne batterij te vinden. Mijn geduld wordt alleen were ernstig op de proef gesteld, want het is vandaag zondag maar geen koopzondag. De Handyman moet dus wachten, daar kan ik morgen terecht. En dan nog een rolletje vol schieten, laten ontwikkelen en duimen, inscannen…

Lichtmeter en automatische sluitertijd

En dan heb ik een hypermoderne fotocamera. Die mee zelf de hoeveelheid licht en past de sluitertijd afhankelijk van het diafragma en de ISO-waarde daarop aan. In de zoeker zelfs een klein lichtje: groen betekent dat er een oplossing is. Rood betekent “geen idee, ik laat de sluiter wel 1/15 open staan.”

Mijn sardienblikje heeft dat niet. Die is helemaal op gevoel. Beide camera’s bieden de mogelijkheid wat aan te passen op de afstand, de Agfa in drie stappen, de Sardina in twee. Die laatste heeft weer als voordeel dat je er makkelijk dubbele belichtingen mee kunt maken. Meer op Analoge Fotografie!

Goed, eerst maar batterijen halen en foto’s maken, dan wordt duidelijk of de ultra hightech sensor en electronica nog werkt. Bij het klikken is heel zacht wat roods te zien: de oude batterijen zitten er nog in en geven nog wat stroom af en het systeem lijkt dus nog te werken… spannend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.