Kerst met wijn

Het leek een goed idee. Met kerst zouden we allemaal een wijn uitzoeken. Een wijn met een verhaal. Dat verhaal moest dan ook verteld worden. Mocht gaan over de wijn specifiek, of wat er voor herinneringen aan vast zaten, op wat voor manier dan ook. En het is nog steeds een goed idee. En ik heb nog een geeltje op m’n voorhoofd dat ik de reden van het uitgebreide boodschappenlijstje zou verklaren.

Naast een wijn, is het plan nu wel uitgebreid: Een wijn met een bijpassend recept. Appeltje eitje toch? Enige wat je echt moet weten is of je een witte of een rode wijn moet hebben en je hebt een mooi startpunt. Er is vast wel een vakantie geweest in een wijnstreek en daar heb je al een mooie connectie om een verhaal vandaan te halen.Vlees of vis dus, alleen die informatie was nodig…

Dus ging ik voor een dessert. Oeps. Uitdaging.

Dessert betekent dus een dessertwijn. Eerste hit op google: moeilijkste wat er is op wijngebied. Fijn. Heb ik weer. Ik ken muscat en Port, maar dat vind ik dan weer te makkelijk. Bovendien gaat iemand anders al voor het kaasplankje, flinke kans dat daar dus al port bij zit. En wat het toetje betreft, valt ijs ook af. Ook te makkelijk. Het mag wel een beetje bijzonder zijn. Via Twitter en aantal tips gekregen, waaronder Tokaji. Hongaarse wijn, bijzonder verhaal. De dessertversie Tokaji Aszu bleek alleen €50 euro de fles te zijn… Dat is dan ook weer iets teveel van het goede.

Ik ben toch goed geslaagd, ben bij Slijterij Wilri op de Tongelresestraat goed geholpen. Het is nou ook weer niet dat er veel keuze is in dessertwijnen. Slijterijdame heeft me wat verteld over een aantal wijnen, al snel kreeg ik er bij eentje een goed gevoel. Zeker met het toetje wat ik in mijn hoofd had. Welk wijn, dat hou je nog even tegoed. Ook voor de medeproevers met kerst moet dat nog even een verrassing blijven…

Dat was dus ook de reden dat ik met een flinke lijst in de supermarkt stond. Naast de ingrediënten voor mijn dessert, ook nog even een verrassing, meteen ook nog een stapel voor andere gerechten. Ook Manon heeft natuurlijk iets te maken in combinatie met een wijn. Ook zij is even naar Wilri gegaan voor goede raad en kwam trots thuis met een fles.

Nu dus nog een goed verhaal opzetten. Toch eens kijken of ik gebruik kan maken van m’n (lees)lesjes storytelling. En of dat misschien niet té is, het hoeft natuurlijk ook geen avondvullend programma te worden. We eten met acht man. Dat betekent dus ook acht flessen wijn die op moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.