Krokodillentranen om de zondagsopening

In Eindhoven doen we lekker aan de bingo met de notaris. En niet om kleine prijzen, nee, het gaat om welke elf supermarkten op zondag open mogen zijn. In het kort: het mag maar beperkt, omdat in Den Haag is bepaald dat winkels niet zomaar onbeperkt op zondag open mogen zijn. Het is 2012…

Dat wordt dus niet op gemeenteniveau geregeld, maar in de winkeltijdenwet. En die is niet waterdicht. Je hebt de reguliere koopzondagen, er zijn uitzonderingen voor avondwinkels en binnen “toeristische gebieden” mag ook meer. Voor de supermarkten wordt gebruik gemaakt van de regeling voor avondwinkels, per 15.000 inwoners mag dat er één zijn. Dat is dus loten…

Dat deden we in Eindhoven met een ouderwetse bingomolen, bediend door de notaris. Over de knulligheid van die bingomolen stond ondernemend Eindhoven op de achterste poten.
Krokodillenpoten, want er kwamen genoeg krokodillentranen aan te pas.

Over de uitkomst van de recente loting was namelijk tevreden. Ze vonden het een mooie spreiding over de stad zelfs. Ongeacht dat er veel Albert Heins onder de gelukkige waren, dat er twee supermarkten bij elkaar in Meerhoven zitten, eentje zit in de stad op kruipafstand van de AH To Go (sowieso open, toeristisch gebied van het station), en geen enkele is te vinden in Tongelre.
Als het die ondernemers echt om de inwoners te doen was geweest, dan hadden ze voorafgaand aan de loting al een verdeling gemaakt en maar elf winkels mee laten doen. Dan hadden ze meteen vast nagedacht over een spreiding voor de volgende loting, zodat er dan ook geen gaten zouden vallen. Dat is ook meteen handig voor die volgende reeks om op tijd personeel te kunnen krijgen.

Dan hadden we dus wel een mooie spreiding gehad en vooral: dan was deze beschamende bingo ook niet nodig geweest. Dan was de onzin van de wet pas echt bewezen: zondagsopening, dat lossen we zelf wel op. Maar goed, marktwerking he. Mag vast niet en geld gaat voor. Met wat mooie woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.