Mexicaanse griep zeker zo erg als griep

Kuch. Hoest er al iemand in je buurt? Neem maar vast afscheid. Hij gaat niet dood, maar moet wel in volledige isolatie de komende tijd. Eenzaam en alleen. Niemand mag bij hem in de buurt komen. Schuif maar een bakje rijstwafels onder de deur door en koop oordopjes tegen het geluid van kots en diarree.

De Mexicaanse griep is gekomen en waart rond als een SandD bezorger op zijn eerste dag. Ontsnappen is praktisch onmogelijk, iedereen is bang, moet zijn handjes extra wassen en baalt omdat hij niet heeft geïnvesteerd in aandelen van zakdoekjesfabrikanten. Als je ziek bent, moet je thuis blijven om anderen niet te besmetten met je keelrochels en rondvliegende speekseldruppels. Een keertje de verkeerde kant op hoesten en hop: Als een boot vol Afrikanen schiet er een zwerm virusdeeltjes naar je collega’s. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben!

Want de Mexicaanse griep is dodelijk, zo dodelijk dat je het kunt vergelijken met … gewone griep. En opgepast, het heeft ook dezelfde symptomen als de gewone griep. Verraderlijk! Eigenlijk merk je geeneens verschil. Wie weet slik je dadelijk voor niets paracetamol tegen de spierpijn en had je je banaantje tegen de racekak net zo goed op je bureaustoel kunnen opeten. Maar ach, de media hebben weer veel te schrijven gehad in de komkommertijd. Dat is weer een mooie case voor alle studenten Communicatie.

De redenen dat er zoveel heisa om is gemaakt: economische schade en de leeftijd van zieken. Deze Mexicaanse griep leek wel besmettelijker te zijn dan gewone griep. Oh, wacht, het is eigenlijk gewone griep en heeft ook gewoon de officiële naam nieuwe Influenza A (H1N1). Bij eerdere griepgolven werd de eerste ziek in september en spreidde het zich zo uit tot en met pak ‘m beet maart. In alle maanden met de “R” in de maand dus. Met deze taco-hoest wordt verwacht dat er veel minder spreiding is. Ineens wordt je hele omgeving ziek, tegelijk. En dat is lastig voor je baas.

Met die voorzorgsmaatregelen is de kans te verwaarlozen dat je de griep ontwijkt. Je kunt het misschien wel uitstellen. En zo hoeft dus niet iedereen tegelijk ziek te zijn. En dan vindt je baas je lief. Want hoewel heel Nederland tegelijk drie weken op vakantie kan, kunnen niet “1 op de drie tot 1 op de tien” (Volgens het RIVM worden zoveel mensen ziek namelijk) mensen tegelijk ziek zijn. Aha.

Binnenkort op marktplaats: vaccinaties

De overheid zelf is ook al wat minder in paniek. Hoewel er voor iedereen twee vaccinaties zijn besteld voor heel veel geld, worden nu alleen ouderen & gezondheidswerkers ingeënt. De rest mag gewoon lekker ziek wezen. Maakt het uit, er is toch geen werk door de crisis. Dat lijkt dus de eerdere paniek tegen te spreken. Want de griep zou juist zo gevaarlijk zijn, omdat het jong volwassenen trof, en juist ouderen leek te mijden.

Wat precies de oorzaak was, is me niet helemaal duidelijk geworden. Het zou eerst komen omdat juist deze groep een tof immuunsysteem had en dat zou misschien te heftig reageren. Toen was het weer omdat ouderen van voor een bepaald geboortejaar immuun waren door een eerdere epidemie. Natuurlijk zou iedereen over de regering vallen als ze niets hadden gedaan en het bleek wel ernstig te zijn. Achteraf lijkt het toch wat overtrokken geweest.

Waarom wachten op de griep?

De enige vrees die overblijft is de angst dat het virus nog verder gaat muteren en wel flinke gezondheidsklachten gaat veroorzaken. Kun je dan niet beter zorgen dat je snel deze griep krijgt zodat je voordat dat gebeurd al hopelijk immuun bent? Als je ‘m krijgt, krijg je ‘m toch. Kun je mooi een shirtje kopen met “I survived Swine Flu”.

Ik slik al een paar weken wel extra vitamine C trouwens. Dat schijnt de griep niet te voorkomen, maar wel de klachten te kunnen verminderen of te verkorten. En dat lijkt me afdoende. Overigens slik ik het niet vanwege de griep, maar vanwege die langdurige neusverkoudheid: goed nieuws, daar lijkt het effect op te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.