Nouds Nieuwste Netflix N… Tips 2020

Snap je de aanbevelingen van Netflix zelf soms ook totaal niet? Of heb je die hele lijst al doorgewerkt? Hieronder een lijstje van Netflix series, documentaires en films die ík leuk vond om te kijken. Te Amerikaans of te cliché, kostuumdrama’s en romcoms komen er niet in… Ook geen misdaadseries die op zich leuk zijn om te kijken, maar vaak toch uitwisselbaar.

Wat wel? Series met een bijzondere twist, of gewoon een goede uitvoering van een cliché. Leuke verwijzingen, daar hou ik ook wel van. De lijst is nog lang niet volledig, en zal de komende weken ongetwijfeld worden uitgebreid. Ook met een korte tekst en uitleg: zodra gereed staat er een linkje bij. Veel kijkplezier!

Verrassende Netflix series:

Een shortlist van verse series, die nog niet iedereen kent. Deze kan uiteraard wisselen, tips zijn welkom!

Longlist van Netflix

De voorspelbare titels

Als je deze nog niet hebt gezien… Tja. Deze worden niet verder besproken hieronder. Overbodig, gewoon kijken!

  • Afterlife
  • Derek
  • House of Cards
  • La Casa de Papel
  • Peaky Blinders
  • The Walking Dead
  • Undercover

Even doorbijten

Sommige series of documentaires moet je even de tijd geven, maar blijken naar wat meer kijkminuten toch de moeite waard. Geef deze Netflix-titels de kans, aandacht & de tijd:

  • Bloodline
  • Breaking Bad
  • Er Ist Wieder Da
  • Operation Avalanche
  • Ozark

Overschatte Netflix-titels

Zogenaamd verrassende maar vooral gehypte titels die je beter kunt overslaan:

  • Bird Box
  • Don’t F*** with Cats
  • Designated Survivor
  • Interstellar
  • Lost in Space
  • Outlander
  • The End of the F***ing World
  • V Wars

Must sees op andere kanalen

  • Game of Thrones
  • Westworld

Dark

Wann ist Mickel?

Inderdaad, hoewel de titel op Netflix een Engels woord is, is Dark een Duitstalige serie. En zonder een spoiler weg te willen geven: dit citaat bevat géén taalfout. Dark is een serie waar je je aandacht bij moet houden. Ergens halverwege het eerste seizoen valt het kwartje over de verbanden tussen de verhaallijnen met mysterieuze bezoekers & verdwenen kinderen. Dat geeft ook buiten de serie om stof tot nadenken…


Happy

Stel je voor, een geharde politieman met een werkwijze die op zijn zachtst gezegd op het randje is. Je zou ‘m ook gewoon een huurmoordenaar kunnen noemen. Beetje Die Hard, Bad Santa en Roger Rabbit: een vreemde mix van rechtvaardigheidsgevoel zonder ontzag voor zichzelf en anderen. Kan dat? In Happy wel. In de eerste paar minuten wordt al duidelijk dat deze serie niet is zoals anderen: een zelfmoord wordt een discofeestje, en de hoofdrolspeler (Voor de kenner: gespeeld door Christopher Meloni van Law & Order) ontmoet vervolgens een virtueel lichtblauwe knuffel eenhoorn die hem door de rest van de serie trekt.


Dracula

Het verhaal van Dracula kennen we allemaal… Toch heeft de BBC hier een bijzondere draai aan gegeven. 007 meets The Devil eigenlijk. In drie afleveringen, elk op zich al een kleine speelfilm, volg je al snel Count Dracula in zijn stappen om naar Engeland te komen en de strijd met de Van Helsings. Uiteraard genoeg scenes met bloed en ander geklieder, een aantal mooie verwijzingen, maar toch draait het daar niet om. Dracula bleek altijd al welbespraakt, heeft nu ook nog eens humor en is haast… mens. Juist door zo dichtbij Dracula te zijn, ontdek je zijn zwakheden en komt er een bijzondere ontknoping in hedendaags Engeland…


Altered Carbon

Een pittige sci-fi van Netflix, en eentje die zoals het hoort filosofische vraagstukken in zich heeft. Oh, en ook gewoon stevige actie. En dus ook wel wat herkenbaarheid oproept met The Matrix en andere series en films die na het wegzakken van die harde actie je nog aan het denken houden. In Altered Carbon heeft de mensheid een manier gevonden om het bewustzijn digitaal op te slaan op schijven en tussen lichamen te kunnen verhuizen. Hartstikke handig, wat in principe kun je zo dus niet dood. Tenzij die schijf kapot geschoten wordt, of iets anders naars. Alleen de steenrijken weten dat te omzeilen door een frequente backup naar de cloud. Een van die rijken is blij met zijn backup: want hij wordt vermoord en zet een speciale agent op het onderzoek… Zou jij eeuwig willen leven? Is zo’n backup nog steeds… jij?

(Seizoen 2 is nu ook beschikbaar. Daar kwam ik in de eerste poging nog niet goed op gang, eerlijk gezegd.)


Another Life

Ook een sci-fi van Netflix, maar wel een met veel herkenbare elementen uit andere sci-fi. Dat maakt de serie dan ook enerzijds makkelijk om te kijken, maar soms ook wel een klein beetje voorspelbaar. Amerikaans, zeg maar. Ook zitten er wat sentimentele elementen in. Ook heel makkelijk: de wetenschapper, die de buitenaardse aanwezigheid op aarde onderzoekt, is uiteraard een setje met de commandant die op reis wordt gestuurd om de aliens op hun eigen planeet te gaan bezoeken.

‘En onderweg blijken ze niet alleen te zijn’…

Verrassend? Nee. Maar dat er een tweede seizoen komt, zegt dan ook wel weer genoeg. Het hoeft niet allemaal zo pittig te zijn zoals Dark of Altered Carbon.


Bandersnatch

Okee, je moet ‘m wel kijken met hulp van iets meer dan alleen je TV, maar dan heb je ook 5 uur materiaal om doorheen te gaan, in plaats van een film van 90 minuten. He? Yup, Bandersnatch is interactief. Of beter gezegd, deze film kent een story mode zoals ook al eerder door Netflix gemaakt met Minecraft. Op bepaalde plekken in het verhaal kom je bij een tweesprong en moet je als kijker kiezen. Dat begint al met een keuze tussen het merk ontbijtgraan als opwarmertje. Sommige keuzes maken geen verschil uit voor het verhaal, anderen weer wel en dat maakt het soms frustrerend, maar ook een bijzondere ervaring. Wedden dat je nog even een stapje terug zou willen? Dat gaat dus niet, dan kun je helemaal opnieuw. Argh.

Het verhaal zelf is lekker retro, zoals de laatste tijd wel meer grote series, en speelt zich af in 1984. Compleet met muziek uit die tijd, waar je uiteraard ook weer uit moet kiezen. De hoofdpersoon heeft een idee voor een computerspel, waarin de speler keuzes moet maken om tot het einde te komen… Verder zeg ik niks, maar met de makers van Black Mirror aan boord weet je al genoeg. Niet voor iedereen weggelegd!


Black Mirror

In deze serie staat elke aflevering op zichzelf, vaak eigenlijk al een korte film, zo goed zitten de meesten in elkaar. De titel Black Mirror slaat volgens de bedenker op de zwarte spiegel van je telefoon. Maar het zou ook de zwarte weerspiegeling kunnen zijn van de spiegel van Narcissus, uit de Griekse mythologie. Hoe dan ook schotelt de serie je elke keer weer een bijzonder, maar vooral ook vaak duister toekomstbeeld voor van extreme mogelijkheden van technologie. Het eerste seizoen is alweer uit 2011, dus sommige verhalen zijn alweer ietwat achterhaald, anderen zetten nog steeds aan het denken. Wat als…

Mocht je nog geen aflevering hebben gezien begin dan met een van deze. Ik zeg er niet teveel over verder…

  • San Junipero (S03E04): Ouderen kunnen ontsnappen naar een VR-wereld, elke tijdperiode die ze maar willen, en ook lichamelijk terug in de tijd. Bijna dan. En geestelijk?
  • Ark Angel (S04E02): Eentje voor de bezorgde ouders onder ons. Wat als je je kind overal in de gaten kunt houden en behoeden voor kwade dingen? Maar dan ook echt?
  • Black Museum (S04E06): Een museum met objecten met een duister verhaal, en meestal ook voorzien van electronica. Met een directeur die er maar al te graag over verteld en een toevallige bezoeker…
  • Hated in the Nation (S03E06): Een leuke voor de haters van social media & diegene die bang zijn voor drones. Combineer die twee eens?
  • Nosedive (S03E01): In China gebeurt het al: mensen krijgen een sociale score op basis waarvan ze meer of minder privileges hebben. Wat als we allemaal een cijfer aan elkaar kunnen geven in een oogwenk?

Oja, je kunt ook de (voorlopig) laatste aflevering kijken, die met een hoofdrol voor Miley Cyrus genaamd “Rachel, Jack and Ashley Too”. Ze is daarin een popidool, waarvan een aantal karakterelementen in een pop worden gevangen. Alsof de pop tot leven komt…


Black Sails

Ar Ar! Piraten, in de Caribische zee. En zoals het hoort, met meer strijd op het land dan op zee, met meer politiek en intriges dan domme dronken zeelui. Kapitein Flint strijdt voor het voortbestaan van de laatste vrijhaven, het eiland New Providence in de Bahama’s. Uiteraard om het piratenleven voort te laten bestaan. Naar mate de seizoenen vorderen, de serie kent er vier, ontwikkelen en ontvouwen de karakters zich ook zoals in een goed boek. Inclusief namen als John Silver en Blackbeard. Waarom is Flint als echte Brit uit de Navy, toch piraat geworden? Hoe zit het met de slaven? Met de andere inwoners van de plaatsen op de eilanden zoals Nassau, of zelfs aan de Amerikaanse kust?


Bodyguard

Even een makkelijkere serie: Bodyguard. Een thriller eigenlijk. Okee, toch niet heel makkelijk, want je wordt al snel meegezogen in de paranoia van de hoofdpersoon. Deze man, oud militair en nu beveiliger, heeft (per toeval) een terroristische aanslag voorkomen en wordt daarom gevraagd als persoonlijke bewaker van een politicus. Eentje waar hij het op politiek vlak (zoals de aanpak van terrorisme) echter totaal niet mee eens is. Maar, het werk gaat door. Ook als er meer incidenten volgen, die de verhaallijn elke keer weer een duw geven in een andere richting…


Crashing

Stel je zet een aantal jong volwassenen bij elkaar in een leegstaand ziekenhuis, zodat ze allemaal kunnen genieten van een lage huur… Zonder regels loopt alles in de soep toch? Nou, met regels ook. Da’s dan op zich niet zo onvoorspelbaar van deze Britse serie op Netflix. Het gaat al meteen mis als er een nieuwe inwoner arriveert en daar haar (verloofde) jeugdliefde tegen het lijf loopt. Tel erbij op dat er ook nog een geflipte kunstenares in de gangen dwaalt, een gescheiden man, en nog wat karakters, en je hebt eigenlijk alle ingrediënten voor een ouderwetse klucht in een snelkookpan. Niet te moeilijk vermaak, wel erg Brits.


De Twaalf

Net als Tabula Rasa afkomstig van onze Zuiderburen. Ze doen toch iets goeds daar, misschien dat dat ook het succes van Undercover verklaart. Enfin, De Twaalf staat voor het aantal juryleden wat een beslissing moet nemen of diegene voor het hekje daadwerkelijk schuldig is. De beklaagde staat voor het hekje omdat ze haar eigen dochter zou hebben vermoord. ‘Detail’: ze zou ook jaren eerder haar beste vriendin te grazen hebben genomen. De serie gaat gelukkig verder dan alleen dit verhaallijntje: elk jurylid blijkt ook een geheim met zich mee te dragen. Of ze zich daardoor ook laten beïnvloeden tijdens hun overleg? Kijken maar…


Dogs of Berlin

De andere kant van Berlijn, zeg maar. Een serie met enkele goede plottwists en genoeg actie. Harde actie en onverbloemde botbreuken. Turkse maffia, corrupte agenten, gokpraktijken bij WK-wedstrijden, neo-nazi’s, alles komt elkaar tegen. Meest intrigerende aan de reeks op Netflix is de hoofdpersoon: da’s gewoon een hufter. Je vindt ‘m niet sympathiek, je leeft niet met hem mee, en toch… wil je weten wat hij nu weer gaat uitspoken. En nee, hij wordt niet liever naar het einde toe.


Hemlock Grove

Een rustig Amerikaans stadje met een bizar groot medisch gebouw aan de rand: een ideale setting voor (haast) een teen flick. Zeker met wat bekende mythes zoals weerwolven en vampieren, helemaal als er dan ook nog wat Oost-Europese namen voorbij komen. De jeugdige hoofdpersonen gaan samen op onderzoek naar moorden in de stad, en daar blijkt uiteraard familie bij betrokken te zijn. Voorspelbaar, maar toch, prima vermaak!


From Dusk Till Down

Niet de film van Quentin Tarantino, al moet je die zeker al ooit gezien hebben, maar een frisse nieuwe serie. Nouja, fris, er is genoeg gore in beeld bij deze versie van From Dusk Till Dawn. Niet verkeerd als je die verhaallijn nog een beetje in je hoofd hebt zitten, voor je meteen de slangenkuil in wordt gegooid. De serie volgt in hoofdlijnen twee criminele broers en een Marshall die op ze jaagt. En zo komen langzaam de vampieren in beeld: vol verwijzingen naar de Azteken en andere culturen. De kenners zien al snel meer elementen terug uit dit genre. Ook de stijl: uiteraard over de top en soms met bizar foute grappen en monologen.


I Am Not Okay With This

Ook de trailer start met de eindscène: een meisje rent onder het bloed door de straten. Een politiewagen rijdt de hoek om. Wat is er gebeurd? I Am Not Okay With This is een serie over pubers en hun onhandigheid. Ze ontdekken wie ze zijn en bij sommigen is daar iets meer aan de hand. Niet zo gek, als je vader zelfmoord heeft gepleegd zoals bij Syd. Dan heb je wel wat extra aandacht nodig. Volgens de school zou het haar helpen om haar gedachten in een dagboek op te schrijven. Die ontsnappen echter bij woede op een andere manier. I Am Not Okay With This is soms komisch, misschien wel herkenbaar, met wat ah, schattig, tot… Wat. Was. Dat. Zoals op het einde van seizoen 1.


Kriger

Scandinavische spanning, dus zonder ondertiteling nauwelijks te volgen… of toch niet? Sommige woorden zoals ‘Kriger’ zelf ook lijken genoeg Nederlands om genoeg mee te krijgen van het verhaal. Zeker als (okee, naar mate de afleveringen vorderen) de spanning van het scherm afdruipt. CC verliest bij een missie in Afghanistan zijn makker en terwijl hij daarmee worstelt, probeert hij terug in Denemarken goed te doen. Door te infiltreren in een motorbende. Die hij zo nu en dan met geweld moet overtuigen. Op verzoek van de weduwe van zijn gevallen vriend. Je zou er een boek over kunnen schrijven.


Loaded

Yup, tijd voor een comedy na al die zware Netflix series! Net als Crashing weer Brits. Loaded gaat over een Game-startup van een paar vrienden die ineens een flinke investering krijgt van een groot, Amerikaans softwarebedrijf. Stinkend rijk zijn ze, ineens, maar feitelijk wel in dienst van dat bedrijf. Hun startup moet wel weer door gaan met ontwikkelen, groeien en groeien. Alle clichés komen voorbij. Op de werkvloer en in hun nieuwe luxe mansion. Compleet met zwembad in de kelder met zwarte tegels zodat het een oneindig diepe poel lijkt te zijn. Een black mirror of de rivier Styx?


Locke & Key

In het begin ben je als kijker nog een beetje zoekende naar wat voor serie je nu zit te kijken. Het het nu een fantasy, zoals The Chronicles of Narnia waarin Locke & Key zelf ook wordt verwezen? Of is het toch een horror, een thriller misschien? Is het nu voor kinderen of volwassenen? De hoofdrolspelers zijn tieners, dat zou perfect passen… Sowieso is het wel even een stretch: een huis vol magische sleutels, die bijzondere deuren openmaken of zelfs laten verschijnen. Zelfs in je nek blijkt een sleutelgat te zitten. Toch zou ik ‘m niet met te jeugdige kijkers opzetten: juist die on(be)grijpbare magie zorgt voor spanning tot het einde. Een open einde, want er komt vast een tweede seizoen…


Lucifer

Wat al de duivel het beu is, daar in de hel? En toe is aan vakantie? Waar gaat hij dan heen? Juist. Los Angeles. Hij opent een nachtclub voor wat vermaak en wordt uiteindelijk gevraagd als adviseur bij de politie, afdeling moordzaken. Hij ontfutselt verdachten hun geheimen door simpelweg te vragen wat ze het allerliefste zouden willen (Want dat doet de duivel, naast bestraffen van slechte daden), wat meestal een verrassing oplevert en zo de misdaad oplost. Ook tot verbazing van de vrouwelijke rechercheur, uiteraard garant voor een gespannen liefdesverhouding. Zo nu en dan komen er meer mystieke figuren in beeld. Wat demonen, engelen, de ex-vrouw van God en de moeder van Lucifer en andere engelen… Genoeg om als rode draad de afleveringen aan elkaar te knopen en eigenlijk bizarre situaties. Oja, niemand gelooft Lucifer als hij zegt écht de duivel te zijn. Goed voor genoeg woordgrappen. Behalve dan als hij zijn echte gezicht laat zien.

Okee, bovenstaand geeft eigenlijk wel weer dat Lucifer op papier te gezocht is om een succes te zijn. Echter is er wéér een extra seizoen gemaakt onder druk van vele fans…


Luther

Een stevige Britse politieserie met Idris Elba als rechercheur. Hij gaat er vol voor en zoekt daarbij de randjes op. Tot ongenoegen van zijn collega’s en uiteraard ten koste van zijn privé leven. Als die al niet vermorzeld was door zijn gedrag door trauma’s uit een eerdere zaak. Enfin, hij gaat in elk geval lekker door met de aanpak van misdaad en geeft bijna nergens meer om. Enorm betrokken en solistisch, dat is natuurlijk vragen om problemen: hij wordt soms zelfs als mogelijke dader gezien. Als sidekick krijgt hij een psychopaat die het écht vuile werk voor hem lijkt op te knappen en hem daarmee feitelijk nog net uit de vuurlinie houdt. Meestal. Een mooie twist.


Manhunt: Unabomber

University & Arline, daar komt de naam Unabomber vandaan. Deze terrorist van Amerika’s eigen bodem hield de Verenigde Staten lang in zijn greep. Door heel Amerika werden pakketjes met bommen bezorgd, en de zoektoch naar de dader leek maar niet te vlotten. Deze serie brengt die zoektocht, enigszins gedramatiseerd maar echt nooit teveel, laat staan over de top. Je zit letterlijk alle acht Netflix afleveringen op het puntje van je stoel, terwijl het onderzoek zich uiteindelijk richt op een nieuwe tak van analyse: handschrift…


Penny Dreadful

Deze horrorserie is doorspekt met alle klassiekers, Frankenstein & Dracula of in elk geval vampieren in het bijzonder. Penny Dreadful speelt in de Victoriaanse tijd en is met deze combinatie zeg maar gerust een ijkpunt voor de Goths. Bloederig zoals Dracula maar dan wel serieus, en non-stop duister en intrigerend. Alleen al door de rol en uitvoering daarvan door Eva Green die dwars door het scherm in je ziel prikt.


Tabula Rasa

Deze Belgische serie kwam voorbij na het kijken van De Twaalf. Een psychologische thriller, waarin de hoofdpersoon aan geheugenverlies lijdt. En dat heeft zo zijn effect op haar relatie met haar man en dochtertje. Maar wat is er gebeurd, wat is de oorzaak van haar verlies van herinneringen? Ze belandt in een inrichting en twijfelt aan alles. Haar notitieboekje is haar enige houvast.


The Haunting of Hill House

Met zo’n titel is het wel duidelijk toch? Een echte horror. Volgens het boekje. Daar hoef ik ook verder weinig woorden aan vuil te maken: deze serie moet je gewoon kijken. Een gezin betrekt een oude villa en er gaat iets ‘mis’. Vele jaren later komt het gezin weer door omstandigheden bij elkaar en worden die gebeurtenissen weer opgerakeld, met wat hulp van het paranormale. Lekker griezelen, geesten, schrikken en … oh sh***, echt! Oja, met Michiel Huisman in het eerste seizoen.


The Queens Gambit

Lekker nostalgisch! Al speelt de miniserie zich af ruim voor mijn tijd, weet ook ik nog wel wat van de strijd & aandacht voor de schaaksport in de jaren ’60 en daarna. Die geschiedenis zit op de achtergrond verweven in de serie. Samen met de beelden van pastelkleurig retro Amerika. Oh, laat je niet afschrikken door het schaken, want dat is slechts een draadje waarlangs het verhaal zich ontwikkelt. Geen ellenlange monologen over het zetten van de torens of lopers dus. Beth Harmon leert als wees het spel van de concierge. Het schaakspel is echter niet het enige waar ze aan went in het weeshuis: ook verdovende middelen bieden haar controle en een eigen wereld… Deze verslaving en haar rijzen als ster in de schaaksport gaan hand in hand. Gaat ze het redden, als vrouw in een mannenwereld?


The Rain

Deze serie is een twijfelgeval in het rijtje aanbevelingen, omdat niet iedereen hem gaat waarderen. De uitwerking van het verhaal is lang niet altijd even goed namelijk. Toch is The Rain wel intrigerend. Deze Deense serie (ondertiteling dus nodig) lijkt zich daarnaast vooral op jong volwassenen te richten. En tegen de verwachting in, is deze Scandinavische serie ook nog eens geen detective. De setup van het verhaal: een broer en zus komen na 6 jaar isolatie weer uit een bunker. De wereld om hen heen is leeg: een virus heeft de mensheid grotendeels uitgeroeid. Ze gaan op zoek naar andere overlevenden en uiteraard blijkt er meer aan de hand te zijn.


The Sinner

Zomers weer. Mensen op een strandje. Ineens staat een dame (Jessica Biel) op, loopt recht op een onbekende af en steekt hem dood. Zomaar. Of toch niet? Alleen rechercheur Harry Ambrose, gespeeld door Bill Pullman, vindt het maar een raar verhaal en denkt, vermoedt, bevroedt, dat er iets anders aan de hand is. Maar wat?

Laat je niet afleiden doordat ik hier weinig over zeg… Ik wil gewoon niet verklappen, maar dat The Sinner een goed verhaal heeft, onvoorspelbaar en meer, vertrouw daar maar op. Er zijn nog twee seizoenen meer, maar zoals de eerste wordt het niet meer.


The Umbrella Academy

Zeven kinderen, elk met een superkracht, op dezelfde dag overwachts geboren, bij elkaar in een huis gebracht door een excentrieke weldoener om hun krachten verder te ontwikkelen. Okee, da’s een beetje raar toch? Gelukkig zijn hun eigenschappen en karakters wel zo divers, zodat de slimme chimpansee in huis niet eens meer zo raar is. Maar dat terzijde. Een van de kinderen kan tijdreizen en verdwijnt…

Tot het heden, als hun weldoener is overleden en de kinderen als volwassenen weer bij elkaar komen. Van de tijdreiziger ontvangen ze de nare boodschap dat de wereld zal vergaan, en uiteraard gaan ze proberen dat te voorkomen.


The Witcher

Even weer een avonturenfilm… serie op Netflix: The Witcher. Voor de fans van Game of Thrones, zo werd ook wel gezegd. Ik denk vanwege de verschillende verhaallijnen die pas tegen het einde van het eerste seizoen écht bij elkaar komen. Tot die tijd is het soms nog even schakelen hoe de stukjes in de tijd bij elkaar horen. Hoofpersonen zijn Geralt de Witcher, Yennefer de tovenares en Ciri de prinses. Geralt is als witcher een soort mix van mens en bovennatuurlijke mutant die als een huurling door een middeleeuws aandoende wereld trekt. Yennefer een tovenares die ook zoiets doet op zoek naar haar kans op persoonlijk geluk, en Ciri is gewoon op de vlucht. Dat kan ook. Of heeft ook zij iets bijzonders? En waarom is haar lot verbonden met Geralt? Let niet teveel op de CGI en je hebt prima binge-voer.


Van Helsing

Nog meer vampieren in Van Helsing, de naam zegt het al. Deze familie van vampierjagers kwam ook al terug bij Dracula (uiteraard onlosmakelijk verbonden met het originele verhaal van Bram Stoker), eerder in dit lijstje. In deze netflix serie gaat het verhaal iets meer de kant op van The Walking Dead, welke je sowieso al gebingewatched moet hebben. Het derde seizoen is iets minder sterk, maar hou vol. Het vierde seizoen staat dit jaar paraat en vijfde is aangekondigd. Van vampieren die als zombies door de straten struinen, ontwikkeld het verhaal zich langzaam naar een klassieke strijd tussen goed en kwaad. Met magie en al. Vampieren blijken ook slimme varianten te kennen,, met haast een soort aristocratie die loerde op een kans, tot mythische wezens. Prima vermaak. Niet al te veel diepgang, maar door genoeg verwijzingen goed te hebben.


Wild Wild Country

Een documentaire in een paar afleveringen, want over de Bhagwan is genoeg te vertellen. Bizar, verbijsterend en schokkend gewoon. De opkomst en ondergang – maar niet helemaal – van deze sekte wordt gereconstrueerd en als kijker word je haast meegezogen in de feelgood van de groepering. Zo slecht zijn ze toch niet? Maar als snel komen de rafels in het verhaal. De makers laten de incidenten zien, die steeds meer regel dan uitzondering lijken. Blijken, beter gezegd. Iedereen komt aan het woord. Van de slachtoffers, tot de aanbieders van de leider, die ondanks narcisme nog steeds achter het idee van deze bende in oranje klederdracht blijft staan.


You

De eerste paar afleveringen van You lijken een romcom te zijn. Met een boel dooddoeners over social media en de gevaren die onze open, digitale samenleving heeft. Is het verliefdheid, of is het stalking? Mocht je (net als ik) eigenlijk wel genoeg hebben van die zwarte blik op online, zet even door. D’r komt een twist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.