Op vakantie naar Duitsland: de Schwäbische Alb

Gelukkig in de liefde en gelukkig in het spel, wie wil dat nou niet? Nou, het is mij gelukt. Binnenkort ga ik met Manon op (fiets)vakantie: een lang weekend naar Duitsland. Naar de omgeving van de Schwäbische Alb om precies te zijn. Dat ligt net onder Stuttgart, op nog geen zes uur rijden vanaf Eindhoven. En nee, ik had er tot voor kort ook nog nooit van gehoord… Die bestemming hoort namelijk bij een reis die ik heb gewonnen bij het Verkeersbureau Duitsland!

Zij waren namelijk op zoek naar ambassadeurs voor Duitsland als vakantieland. Fietsers. Wandelaars. Genieters. Mensen die een korte, actieve vakantie in Duitsland wilden ervaren, uiteraard in ruil voor beeldmateriaal. Echte ervaringen dus, om te laten zien aan de rest van Nederland. Je maakte kans door aan te geven waarom juist jij geselecteerd moest worden: Liefst met een korte video met daarin je uitleg wat je met het land hebt. Hm, dacht ik, mijn band met Duitsland?  Maar dat was juist de reden dat ik een goede kandidaat was. Natuurlijk zijn we naar Berlijn geweest en een enkele keer vlak over de grens. Om een of andere reden (ahum) komen we voor de zomervakanties namelijk toch altijd uit in Frankrijk.

Die ‘een of andere reden’ zit namelijk zo in elkaar: Bij het zoeken een camping voor de zomervakantie zeg ik elk jaar ‘waarom niet in Duitsland?’, en vervolgens mag ik van Manon kiezen uit drie of vier verschillende campings. In de Ardèche of de Provence. Dus. Frankrijk. Je weet dan wel wie thuis de broek aan heeft. Maar: als Duitsland als vakantieland echt zo mooi is, hebben ze mijn trip snel terug verdiend. Dan gaan we in 2018 zelf op een camping bij de Oosterburen staan. Met bijna 11 miljoen overnachtingen van Nederlanders daar, kunnen wij er ook nog wel bij.

Duitsland reis - Bekendmaking bestemming
Duitsland reis – Bekendmaking bestemming

Ik kreeg een mailtje en… mocht half mei ’s avonds naar Amsterdam voor een kennismaking met de crew van het Nederlandse kantoor Germany Travel en de andere uitverkorenen. In de zaal een mix van jong & oud, van wandelaars en fietsers. Inderdaad, we zouden niet zomaar gaan luieren: Actief op vakantie. De opdracht die we meekregen was om onze belevenissen in foto en video te vangen. Niet zozeer de mooie plaatjes, maar onze eigen ervaring. Lekker bloggen & vloggen dus. In een korte workshop kregen we daarom ook wat extra tips en tricks voor het maken van mooie beelden. Voor goede video krijgen we namelijk een GoPro mee. Dat kleine cameraatje is ook wel praktisch, die kun je natuurlijk op je stuur of helm monteren. Meteen weer wat geleerd over compositie en witbalans met zo’n klein ding.

Maar Duitsland is groot. Waar in het land zouden we heen gaan? Gelukkig was eindelijk het moment daar: de bekendmaking van ieders bestemming. De mijne: de Schwäbische Alb! De exacte details van het schema worden nog ingevuld.  Vooralsnog starten we rustig met een kuuroord, maar daarna gaan we los: op vrijdag 45 km fietsen en op zaterdag 70 km. Door de bergen. Okee, de tweede dag worden we ook nog eens verwend met een e-bike om dit UNESCO erfgoed te ontdekken. Zondags is weer een (relatieve) rustdag met bezoekjes aan archeologische vindplaatsen, waar 40.000 jaar geleden mensen al kunstwerken en (muziek)instrumenten maakten.

Duitsland reis - fotomoment
Duitsland reis – fotomoment

Duitsland Vakantieland

Ondertussen hebben we zowel in de meegekregen folders als online al zitten te kijken naar deze regio. Veel hoogteverschillen, panorama’s, natuur en ook mooie plaatsen en gebouwen. En weet je wat Manon ineens zei? ‘Als ik een vakantie in Duitsland had mogen uitzoeken, had het hier kunnen zijn‘. Dus. Daar gaat mijn argumentatie. Of beter gezegd, de campagne met hashtag #DuitslandActief is nu al succesvol. We zijn er dan ook achter dat buiten de bekende stedentrips naar Berlijn, Berlijn & München biedt het land behoorlijk veel natuur, cultuur en… water & strand. Dat laatste, daar was ik me ook nog niet zo bewust van.

Waar ikzelf natuurlijk ook erg benieuwd naar ben: de musea & de horeca. Musea zal wel beroepsdeformatie zijn. En dat na 1 jaar Museumplein Limburg. Qua eten: Duitsland kent ontzettend veel soorten brood. Een gerecht wat wij in Nederland pas recent weer leren ontdekken dankzij Robert. En van graan, kun je nog iets maken… Een biertje op zijn tijd gaat er wel in. Heb trouwens recent gehoord (Podcast Stuff You Should Know & Historisch Nieuwsblad) dat bier waarschijnlijk de reden is geweest van onze beschaving: Omdat de mens bier wilde brouwen ging hij zich vestigen bij de vindplaatsen van de ingrediënten zoals granen (en zoals men pas later ontdekte de aanwezigheid van wilde gisten zoals ook Wild Jo) en gaf zijn nomadenbestaan daarvoor op. Bier was toen vaak een stuk minder sterk dan nu, en hoewel het nog steeds alcohol bevatte, was het zuiver en daardoor veiliger om te drinken dan het water uit de put. Wie kent het Duitse reinheitsgebot niet…

Enfin, dat is een ander verhaal: binnenkort meer over mijn trip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.