Opleiding tot het volgen van een cursus

Op tafel liggen vier brochures van vier verschillende opleidingsinstituten… en ze zijn praktisch identiek. En dat terwijl ik aan het kijken was naar de opleiding copywriting. Dat belooft niet veel goeds. Tel daarbij op dat 90% van de foto’s stockfoto’s zijn van onnederlandse settings en hop, streep nog maar een paar communicatie gerelateerde opleidingen weg.

Ik ben op zoek en heb hoge eisen! Maar zijn die wel zo hoog?

Met dit diploma verdien je een goed salaris!

De reden om bijvoorbeeld een NIMA opleiding te volgen bij een van de aanbieders: omdat je dan een goed salaris krijgt. Kom op, over verkeerde motivator te spreken. Misschien moet dat maar meteen met een leugendetector bij intake of sollicitatie gevraagd worden: doe je dit alleen voor het geld? Gewoon, mes op tafel: vind je dit werk leuk, of wil je gewoon een zak geld? En bij een ja, dat dan, ploef via de digitale snelweg de naam en foto op een publieke schandpaal bij de vacaturesites komt te staan.

De snelweg naar een topbaan?

In mijn plaatje lijken de LOI, NCOI, NHA & vergelijkbaar dus niet te passen. Het wordt nog erger: inhoudelijk lijken ze ook verdacht veel op elkaar. Studieprogramma’s, type cursussen, ik durf niet eens te kijken of de volgorde & rubrieken gelijk zijn… Daarmee worden ze niet meer dan prijsvechters, terwijl ik juist een kwalitatief goede opleiding wil.

Of dat kan met deze aanbieders? Alles lijkt erop gericht zo snel mogelijk je handtekening te krijgen. Ze spelen zelfs in om mijn grootste angst door het strooien met vragen (moet van de cursus copywriting he) zoals “dat wilt u toch ook?” en kijk, het lievelingscliché van de schilder is er ook: “van uitstel komt afstel!”.

Verdiepen of verbreden?

Wat wil ik dan? Verdiepen of verbreden? Naast de opleiding copywriting heb ik ook gekeken naar de NIMA cursussen of management opleidingen. Daarover even een open vraag aan de HR-managers onder u: gelooft u nog in de kracht van die diploma’s? Het lijkt erop dat ze er alleen maar zijn als leuk woordje op de CV’s. Binnen een paar maanden op halve kracht studeren en je hebt praktisch een HBO op zak. Als je de omschrijving moet geloven.

Hoe zat het ook alweer, pas na drie keer herhalen blijft iets hangen, en dan moet je deze geleerde stof nog operationaliseren. Je moet er iets mee doen. Dat weten we allemaal, en toch zou je met een paar lessen op je zolderkamertje meedraaien met het good old boys netwerk op de Zuidas. Het is dat ik niet zo van de stropdassen ben. Ook een leuke vraag voor een sollicitatiegesprek. En de klandizie van de Wehkamp.

Wat te denken van een opleiding psychologie?

Want het is waarnemen en verklaren en dat is te leren! U zult (sic! zullen en zallen zijn verboten van meneer de copywriter!) als persoon emotioneel sterk groeien (ik ben een man! Ik mag geeneens hihi zeggen!). Oja, mensen zullen profiteren van uw kennis (betalen, toch?) en graag bij u aankloppen (bier staat koud jongens!). Even kijken of ik die cursus nodig heb door dit hierboven te analyseren. Ik ben gefrusteerd en baal omdat ik geen leuke cursus kan vinden. Punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.