Paniek voor en tegen de inentingen

Een hele persconferentie was er nodig om te zeggen dat nu ook kleine kinderen een inenting kunnen krijgen tegen de Mexicaanse griep. Het land was in paniek, want er kwam een persconferentie over de inenting van kleine kinderen tegen de Mexicaanse griep. En op die persconferentie werd verteld dat nu ook kleine kinderen een inenting kunnen krijgen tegen de Mexicaanse griep. In heel veel woorden, dus bij deze de samenvatting: Kleine kinderen kunnen nu ook een inenting krijgen tegen de Mexicaanse griep.

Zo, dat was mijn aandeel weer voor een beter Nederland. Maar dat was toch allang bekend? Bij de WHO kwamen de zorgen vooral omdat niet de gebruikelijke groepen, maar juist de jonge mensen werden getroffen. De griep is milder, maar wel met een hogere mortaliteit: Ongeveer het dubbele aantal (wat las ik laatst, 1% ipv 0,5%?) mensen zou eraan overlijden, met name door complicaties en als ze al iets anders onder de leden hadden. Zoiets, en dat is gewoon klote.

Het blijft wel een apart iets om te volgen. Nu weer met die persconferentie. De paniek die er eerst was over de gevolgen van ziekte voor de economie. En toen weer niet. En dan die man bij NOVA afgelopen week… Ik zat te kijken en wist niet wie hij was. Hij gaf zelf al aan dat hij geen media expert was. En vervolgens werd hem toch gevraagd over zijn mening over de campagne van de overheid.

En meneer-ik-ben-geen-media-expert ging daar uitgebreid antwoord op geven. En NOVA bleef hem voer geven. Ik vond dat raar. Naderhand kwam ik erachter dat de man Rudy Burgmeijer was, voormalig hoofd publieksvoorlichting bij het Nederlands Vaccin Instituut. Maakte de uitspraak niet minder raar. Alsof hij zich in wilde dekken.

Hij vond het maar tegenstrijdig wat de overheid zei. Enerzijds was de griep mild, anderzijds soms paniek. Ja, het is ook een lastige boodschap, er zitten ook twee kanten aan de griep. Zoals gezegd, enerzijds dus milder, anderzijds dodelijker. Tja. Juist hij zou daar toch mee om moeten kunnen gaan, in plaats van alleen af te geven? Zeker achteraf is het makkelijk praten, met het excuus dat hij geen media-expert was? Blijft een rare uitspraak met zijn positie.

En ik mag ook een prik. Want Saar is nog geen zes maanden en die mag geen prik en dus ik als verzorger wel. Men weet namelijk niet wat er met zo’n kleine uk kan gebeuren, die haar immuunsysteem nog volop aan het bouwen is. Klinkt logisch. Ik ga de inentingen (je moet twee keer) wel halen zodra ik de uitnodiging heb gehad.

Zeg maar nee, dat krijg je er…
Dat gepeeuw over onbekende ingrediënten gaat me veel te ver. Iedereen praat elkaar maar na en vergeet dat ook de tegenstanders van de prik vaak een verborgen boodschap hebben. Of die nou religieus is of wat dan ook. Ook de NEE komt ergens vandaan, en is iets van de laatste tijd.

Eerder was de inenting tegen baarmoederhalskanker het mikpunt van de hetze, geleid door de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. Een hele mond vol dus dat zal wel een toffe club zijn. Dezelfde club die ook de kwakzalverprijs won van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ze bleken niet echt kritisch te zijn, maar gewoon tegen alle vormen van prikken. Volgens die NVKP zou dat namelijk de oorzaak zijn van wiegendood, astma, autisme, ADHD, kanker, AIDS en nouja, alles wat niet fijn voelt. Klinkt inderdaad erg kritisch.

Maar er zijn ook veel mensen die niet konden wachten. Zelfs voetbalclubs zijn ingeënt. Ouders zijn met hun kinderen naar de huisarts geweest en hebben een prik gehad uit de voorraad voor de gebruikelijke risicogroepen. En daar is nu waarschijnlijk dus een tekort. Maar goed, zij en hun kinderen hebben als een van de eerste de inenting gehad.

Eenmaal.

Want je moet er twee hebben.

Twee inentingen, uit dezelfde batch.

Au. Want uit twee verschillende producties, het is niet bekend of dat werkt, laat staan of er andere/sterkere bijverschijnselen zijn. Daar sta je dan, als bezorgde ouder die even lak heeft aan de overheid en het rijksvaccinatieprogramma. Slachtoffer van je eigen bezorgdheid. Dezelfde paniek bij de voor- en tegenstanders van inentingen, wat zijn we toch een raar volkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.