Rij jij ook wel eens te hard? Misdadiger.

Kentekens twitteren of plaatsen van verkeershufters mag ik niet meer van Manon. Die is bang dat de eigenaar misschien langs komt. En eigenlijk is dat niet eens zo gek gedacht, want als je al zo misdadig in het verkeer omgaat, is het maar een kleine stap naar meer.

Wat voor hufterig gedrag hebben we het dan? Door rood, geen voorrang, hard rijden, bumperkleven. Of zoals net een dametje in een Volkswagen Polo die in een onoverzichtelijke bocht naar rechts een paar fietsende scholieren besloot in te halen. En ik kwam dus vanaf de andere kant door die bocht, ging dus linksaf. Vol in de ankers. Niet dat zij weer achter de fietsers ging. Nee, gewoon door wringen, zelfs de fietsers moesten afstappen… De koningin van de weg. In een Polo.

Filmpjes niet geschikt voor jeugdige kijkers.

Wat nu als zo iemand een evenbeeld tegenkomt? De koning van de weg, in een Golf? Wat zeggen dan haar ouders, haar vrienden en familie op de begrafenis?

Ik kan daar inderdaad fel in zijn. Ik zeur over die irritante flitsmeldingen op Twitter. Waarom zou je dat doorgeven, hou je gewoon aan de regels en er is niets aan de hand. “Ja, maar ik kan makkelijk 130 rijden. Goeie auto hoor, remmen en winterbanden!” Ja, dus? Of nog beter: “Ach, dat kleine beetje te hard, dat doet toch iedereen?” Iets met brug en springen.

Jij. Het draait niet om jou. Maar jij bent zelf nog steeds verantwoordelijk. Ook bij dat “beetje te hard rijden” op de snelweg. Je brengt daarmee continue anderen in gevaar, die zich wel aan de snelheid houden. Zij kunnen immers niet naar links als ze moeten inhalen. Afstand houden? Dan haalt er iemand links of rechts in en schiet er snel tussen. Anderen zijn de dupe van jouw “kleine buiginkjes van de regels”. Een glijdende schaal…

Je zet jezelf buiten de wet, net zoals iemand die winkeldiefstal pleegt of een ruitje intikt. Ook die trekt zich niets aan van zijn medeburger en denkt alleen aan zichzelf. Jij aan 10 seconden tijdswinst, hij aan een euro voor wat eten. Je kunt je afvragen welk doel erger is. Wat denk je, dat die 30 km zones bedacht zijn om jou te pesten? Brekend nieuws: de wereld draait niet om jou.

De misdaad zelf, dat is zeker duidelijk: Jij bent erger dan die winkeldieven. Zij veroorzaken materiële schade, jij brengt mensenlevens in gevaar. Je eigen leven. Of nog erger, jij veroorzaakt een ongeluk en sterft, maar laat daarmee wel een onschuldige medeburger met een ongelofelijk schuldgevoel achter. Bekijk dit filmpje maar eens, hoeveel mensen je raakt, bedankt @svenahrens voor de tip. In je omgeving, bekenden en familie. Maar ach, dat maakt je toch niets meer uit. Jij kon immers nog wel even mooi voor die fietser langs. Die remde toch wel.

Hieronder een filmpje over SMS-en en rijden.

Beide filmpjes zijn in scene gezet en dus te negeren? Pak dan dit filmpje. Of deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.