Soundtrack of Your Life #2

Eind 2016 ging een lijstje online rond. Op Facebook, op Twitter en in de Blogosphere: de 30 Day Music Challenge. Ook wel Soundtrack of Your Life genoemd. Ik deed ook mee en vond het vooral leuk om het met anderen samen te doen. Dat werd een Facebook groep van tegen de 100 man, met vanaf 1 december t/m 30 december dagelijks een lijst nummers met een bepaald thema. En op dag 31 mocht ieder een bonusnummer doorgeven. En nu is het 2017 en nadert december weer met rasse schreden…

Dus kwam de vraag of er weer een lijstje kwam dit jaar. Ik keek nog eens terug naar mijn eigen lijst van 2016. Zou het lukken om weer een 31 thema’s te bedenken? Met genoeg verschillen met de vorige editie? Gelukt! Dit zijn de 31 thema’s geworden:

Soundtrack of Your Life #2

 1. Een nummer van het beste album van 2017
 2. Een nummer van een artiest die jouw ontdekking is van 2017
 3. Je ultieme liefdesliedje
 4. Een liedje waarop je airgitaar gaat spelen
 5. Het beste dansnummer
 6. Een nummer wat je live wil horen
 7. Een nummer wat je aan de zomer doet denken
 8. Een liedje wat niet meer uit je hoofd gaat als je het weer hoort
 9. Een liedje met een mama Appelsap erin (en wat dan precies…)
 10. Je favoriete akoestische nummer
 11. Een liedje waar je boos of agressief van wordt
 12. Een nummer wat de introtune van je eigen sitcom zou zijn
 13. Een nummer wat je nooit meer wil horen
 14. Een nummer wat je aan de herfst doet denken
 15. Een nummer wat je beltoon zou kunnen zijn
 16. Een nummer wat je pas recent leuk bent gaan vinden
 17. Een liedje wat je bijna was vergeten… tot deze lijst
 18. Een nummer uit het jaar toen je 18 werd
 19. Het beste nummer om samen met iemand te dansen
 20. Een nummer wat je aan je ouders doet denken
 21. Een nummer dat je aan de winter doet denken
 22. Een nummer van een artiest die je live hebt gezien
 23. Je favoriete kroegnummer
 24. Een nummer wat je leuk vindt wat niemand van je had gedacht
 25. Je favoriete kerstnummer
 26. Een nummer wat je aan een speciale gebeurtenis doet denken</li>
 27. Een nummer waar je van in slaap valt
 28. Een nummer wat je aan de lente doet denken
 29. Een nummer van het eerste album wat je kocht
 30. Het beste nummer van 2017
 31. Go out with a bang: Op welk nummer ga je helemaal los?

Wat is jouw Soundtrack?

Doe gerust mee op je blog of elders. Wij starten met het eerste nummer op 1 december, om zo op 31 december klaar te zijn voor 2018! Hashtag #SOYL2!


Mijn Soundtrack #2

Dag 1: Een nummer van het beste album van 2017:

Royal Blood – Lights Out

Royal Blood bestaat uit twee man: Zang, bas & drum. Goed, ook een boel effecten en vooral veel energie. En dat een album vol. Eigenlijk best bijzonder: vroeger kocht je inderdaad veel albums. Hele platen. 10 nummers achter elkaar en het was een complete CD’s. Zelfs in de popmuziek was een album in plaats van losse singles de standaard. De volgorde van nummers was over nagedacht. Van zachte intronummers tot complete verhaallijnen. Op een feestje zette he gewoon de hele CD op. Stond je met iedereen (met kisten aan) de hele RATM door te beuken. Red Hot Chili Peppers, en meeblèren met Under The Bridge. Of non-stop disco met Chemical Brothers.  Bij de plaat van Royal Blood lijkt dat ook te kunnen. Ze hebben hitjes gehad deze zomer. Klopt. Maar het album gaat non stop door…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 1:

Dag 2: Een nummer van een artiest die jouw ontdekking is van 2017

Mydy Rabycad – Drowning

Op Lowlands komt er veel voor bij en ondanks de enorme lijst met namen van dingen die je wil zien en horen tussen het eten en slenteren door, kom je ook nog wel een sbij iets wat je nog niet kende. Of zelfs vooraf geluisterd had. Meestal omdat je na twee nummers afhaakt bij een gehypte Nederlandse ‘urban’ act of one hit wonder met een poppy deuntje.

En dan sta je ineens bij de kleinere podia, zoals X-Ray of India. Bij deze Tsjechische bende van Mydy Rabycad. Omschreven als electroswing & electrosynth, Dat laatste betekent meestal haast minimalistische, monotone hipstermuziek. Mydy knalt daar dwars doorheen en bweijst dat er meer toetsen zitten op een keyboard dan een octaaf. Moet ook wel, anders kan de zangeres niets zo over het podium stuiteren in glimmende outfits en veren, haast een jonge Róisín Murphy.

De gezamenlijkse Spotify Playlist van dag 2

Dag 3: Je Ultieme Liefdesliedje

Stromae – Formidable

Zwijmelmuziek, violen, piano, typisch ik.

Een speurtocht dus. Het werden al snel sneue liefdesliedjes. Sippe nummers. Unbreak my Heart, zoals gecoverd door Weezer. Want: gitaren. Of een Nederlands nummer. De stilte valt zo hard, van Van Dik Hout. Geen fatsoenlijke video van te vinden.

YouTube beval toen een interpretatie van een ander nummer aan, gedaan door Van Dik Hout bij Giel op 3FM. Verrek, da’s ook een nummer over de liefde. Hier de live versie van een concert, zoals ik/we hem ook gezien hebben op Lowlands. Formidable start op minuut 58.

De gezamenlijke Spotify Playlist

Dag 4: Een liedje waarop je airgitaar gaat spelen

Whole Lotta Love, gespeeld door Santana met Chris Cornell

Een nummer waarop je airgi… luchtguitar gaat spelen….

Maar daar dan nog wel even serieus voor moet oefenen, is deze versie van Whole Lotta Love. Uitgevoerd door Santana samen met Chris Cornell. Deze laatste had ook terug kunnen komen bij beste akoestische nummer, nummer waarvan je boos wordt enzovoort. Want ook deze rocklegende is er sinds dit jaar niet meer. Zelfmoord.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 4

Dag 5: Het beste dansnummer

Justice vs Simian – We Are Your Friends

Dansnummer. Chemical Brothers is al geweest, uiteraard, dus koos ik een ander nummer. Veel nummers voorbij gezapt. Mijn hele bak aan afspeellijsten doorgenomen. Ouwe dance zoals Vitalic’s Pony stond hoog bovenaan. Of toch een beuknummer. En HOEZO heeft niemand de Beastie Boys genoemd door de anderen in de groep SOYL2?  Vervolgens deed ik mijn uiterste best om een nummer uit 2017 te vinden. Zo’n plaat dacht ik gevonden te hebben. Tekst past ook wel bij de feel-good vibe van ons als Facebook-hippies. Bleek het nummer toch al een flink aantal jaar ouder te zijn.

Toen zag ik de clip.

Yup.

Da’s voor de groep.

Exact wat er ná het feestje zal gebeuren…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 5

Dag 6: Een nummer wat je live wil horen

Tool – Forty six and Two

Op dit moment is er eigenlijk maar één band die ik echt nog eens live wil zien: Tool. Geen nummer van te vinden op Spotify, want Tool is tegen streaming. Overigens zijn naast de video’s ook complete concerten wel gewoon te vinden op YouTube.

En anders heb je altijd nog de covers. Zoals deze kinderen. Ga weg met je blokfluit en brave muziek op de muziekschool. Zo kan het ook.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 6

Dag 7: Een nummer wat je aan de zomer doet denken

Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz – Prayer In C

Ik liep zelf achter bij dag 7. De reden: ik wist niet meer hoe het nummer heette! Dus ik zeg tegen Manon, weet je wel, dat nummer wat we twee jaar achter elkaar hoorden op de radio op weg naar Frankrijk. Dat we het tweede jaar zeiden, he, die hoorden we vorig jaar ook zo vaak. met een piano en een gitaar en een vrouwenstem. Zeer duidelijke omschrijving, kan niet missen. En nu heeft zij dat nummer ook in haar hoofd en weet ook niet hoe die heet… Gelukkig zonet ineens gevonden.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 7

Dag 8: Een liedje wat niet meer uit je hoofd gaat als je het weer hoort

MILF van Eenhoorn Joost

Ook bij mij gaat thema Oorworm richting irritant. Dan maar meteen over de top irritant. Eenhoorn Joost. Laten we hopen dat dit net zo killing voor de Nederhop is als Gabbertje ooit was voor gabbermuziek. Wat een bagger. En Top Notch is er nog trots op ook.

Oja, heel fijn ontdekt door de automatische playlists van Spotify, die op mijn werkplek doordraaiden toen ik even koffie ging halen…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 8

Dag 9: Een liedje met een mama Appelsap erin (en wat dan precies…)

Red Hot Chili Peppers – Around the World

You say hello and then I say HOUDOE!

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 9

Dag 10: Je favoriete akoestische nummer

Mando Diau – Dance With Somebody

Ik moet jullie natuurlijk gewoon ook dit jaar weer wijzen op ‘Songbook’ van Chris Cornell. Want: daarom. Die stond vorig jaar dan ook in een of meer van mijn lijstjes.
Voor dit jaar kies ik voor Mando Diao met Dance With Somebody. Van goede rocksongs blijkt unplugged pas hoe goed ze in elkaar zitten, van goede rockers ook bij de unplugged sessies hoe goed ze als muzikant zijn.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 10

Dag 11: Een liedje waar je boos of agressief van wordt

Prophets of Rage – Unfuck the World

Een nummer waar je boos of agressief van wordt. In eerste instantie dacht ik aan deze:

Om twee redenen. Tekst & artiest. Maar dat is eerder verdrietig. Toch nog een nummer uit 2017 gevonden. Kijk vooral de clip maar eens…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 11

Dag 12: Een nummer wat de introtune van je eigen >sitcom zou zijn

Björk – Human Behaviour

Een lastige. De sitcom-soundtrack. En dat betekende speuren naar nummers. Naar teksten. Ik heb vaak toch meer met de gehele sfeer van een nummer, tekst moet ook in orde zijn maar komt toch op twee.

Zo dacht ik aan King Charles, van Yungblud. Gezien op Lowlands, in de Lima. Ze zijn deze zomer als broekies terecht gekomen op vele grote festivals, alleen door dit ene nummer. Blijkt het nog eensoort van protestsong te zijn ook. De jeugd wil ook meedoen. Nu ben ik geen 21 meer en dus protesteren ze dus ook tegen mij als onderdeel van het systeem.

Dan maar door met een ander favoriet nummer wat op mijn shortlist voor een van de lijstjes deze reeks stond: Silversun Pickups’ Growing Old is Getting Old. Compleet de andere kant op: we worden allemaal ouder en gaan dood. Jeugd versus 50Plus.

Mijn sitcom is dan ook meer beschouwend op al die kanten. Zwarte humor, ironie & vooral ook zelfspot. Totaal niet Amerikaans dus, op klappers als Simpsons & Married with Children na dan. Dat maakt ook dat die series zo’n succes waren/zijn. En nee, ook niet voor iedereen. 😉 Oem vergat ik haast 3rd Rock From The Sun, waarin een stel buitenaardse levens als een gezin leven, om zo het menselijk gedrag te leren begrijpen.

Human Behaviour van Björk wordt dan ook mijn soundtrack. Ook zo’n zangeres die niet iedereen zal bevallen. Wees gerust, ‘oh so quiet’ mag ook van mij vergeten worden hoor. Maar dit nummer was niet voor niets een klapper.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 12

Dag 13: Een nummer wat je nooit meer wil horen

Evanescence – Bring Me To Life

Een buurvrouw. Lang verhaal kort en wie weet wie er mee leest: ze ging scheiden en draaide dit nummer net te hard, met ramen open en ze ‘zong’ mee.

Alsof de goedkope bombastische tienermeisjes metal alleen al nog niet genoeg was.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 13

Dag 14: Een nummer wat je aan de herfst doet denken

Blonde Redhead – 23

Herfst.

Puur op gevoel.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 14

Dag 15: Een nummer wat je beltoon zou kunnen zijn

Mambo Kurt – The Final Countdown

Ich nutze diese Gelegenheit mit zwei Händen.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 15

Dag 16: Een nummer wat je pas recent leuk bent gaan vinden

The Beatles – Helter Skelter

Mijn inzending voor vandaag. Helter Skelter. The Beatles doen het gewoon niet voor me. Gewoon te makkelijk, te saai. Voor sommige is die eenvoud juist de kracht. Misschien komt het ook door een muziekleraar op de middelbare school die de beat (de stijl van de Beatles) een mooi kind uit lelijke ouders (Rock ’n Roll) noemde. Daar was ik het dus niet mee eens en dat is vast de reden dat ik dat heb onthouden.

En toen hoorde ik recent Helter Skelter en dat was wel anders ja. Dezelfde week beluisterde ik eveneens een podcast over Charles Manson, de sekteleider en moordenaar die recent overleed. Bleek dat hij pas echt flipte na het verschijnen van de White Album van de Beatles, en met name dit nummer… Wat gaat over een achtbaan, en vast zoals alle nummers uit die tijd gewoon over drugs, maar volgens Manson was het allemaal een boodschap aan zijn familie om een aankomende rassenoorlog & atoomoorlog aan te kondigen. En of ze dat even een zetje konden geven…

Zo zie je maar hoe muziek voor iedereen wat anders kan betekenen…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 16

Dag 17: Een liedje wat je bijna was vergeten… tot deze lijst

Korn – Blind

Mijn inzending voor vandaag: Blind van Korn.
Dat je achterin de Altstadt Eindhoven stond, toen de bar nog een hoek had, de achterdeur open mocht voor wat frisse lucht en de DJ nog oplette wie er in de tent stond, kwam er over de belabberde speakers een paar tikjes waar je niet direct uit kon opmaken of dat Too Many Puppies (Primus), of Blind van Korn. Maar een vaste bende stormde dan het podium op.

Ook de belangrijkste reden om in 1997 naar Pinkpop te gaan. Dacht ik. Ik zocht even op welke artiesten er toen stonden. Een kleine selectie van de namen die ik in mijn beleving allemaal gezien heb, maar dat is fysiek onmogelijk. Waarschijnlijk de ene helft in Landgraaf, de andere helft op Pukkelpop. Uiteraard in Adidas vintage jackert. Na het debutalbum Korn & Life is Peachy niet veel meer gehad met Korn. Op Lowlands een paar jaar terug wel wezen kijken, maar het/ is gewoon een karikatuur van zichzelf.
Vroeger was alles beter. Nu is het een act, een oude act, toen was het rauw. Daar zal vast niet iedereen het mee eens zijn.

Death In Vegas, The Roots, Marilyn Manson, Korn, Lamb, DJ Lady Aida, Faithless, Limp Bizkit, Placebo, Rammstein, Osdorp Posse, The Orb, Cake, Atari Teenage Riot, Nada Surf, Eels, Supergrass, Tracy Bonham, Counting Crows, dEUS, Bush, Fountains Of Wayne, Silverchair, The Gathering, Kula Shaker, Osdorp Posse, Live, Beck.

Meteen wat inspiratie voor straks, het nummer uit het jaar dat je 18 werd. In mijn geest ben ik nog steeds 18. 😉

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 17

Dag 18: Een nummer uit het jaar toen je 18 werd

Nada Surf – Popular

In het voorjaar van 1996 haalde ik mijn VWO diploma, en in de zomer van 1996 werd ik 18, in het najaar van 1996 ging in naar de TU/e en leerde Calculus.

1 + 1 = Nada.

Nada Surf met Popular.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 18

Dag 19: Het beste nummer om samen met iemand te dansen

Sisters of Mercy – Temple of Love

Vandaag bleek verdacht lastig. Vorig jaar had ik Bro Hymn er al in gegooid. Ook American Woman, van de Guess Who. Dit jaar ik zag al veel nummers voorbij komen, waaronder uiteraard Hey Boy Hey Girl bij een andere dag, of niet Manon….

Vandaag ga ik voor een oudje: Temple of Love van de Sisters of Mercy. Enkele Joek-gangers zullen hem wel (her)kennen van de muurdansers. Maar die muur kan ook iemand anders zijn. Zeker bij zo’n extra lange versie. Want op een nummer van drie minuten kun je niet dansen. Ja, dat kan wel, maar niet in een flow. Duurt te kort om echt in de mood te komen, de schaamte en de mislukte pasjes voorbij. Dus.

Ook de reden dat ik zo’n hekel heb aan trance. Net als er een beetje een beat komt, komen de strijkers weer uit de synthesizer en gooien alle dames de armen weer omhoog om ze raar voor de ogen te bewegen.

Ga.
Weg.

Non stop aub.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 19

Dag 20: Een nummer wat je aan je ouders doet denken

Pink Floyd – Comfortably Numb

Ik heb een paar keer als kind echt een stevige holte ontsteking gehad. Dat duurde altijd even, pogingen met stomen en kilos doorgesneden uien naast het bed hielpen niets. Kuren met antibiotica wel, en zelfs bleek het een keer nodig om alles te laten spoelen. Meestal is dat in de winter, en uiteraard vaak met kerst en nieuwjaar, geweest.

Een keer weet ik nog heel goed. Ik was toen ook even alleen thuis en op TV was The Wall van Pink Floyd voorbij gekomen. Met een koortsig hoofd heb ik die gezien. Te jong om de essentie te begrijpen, als dat al zou lukken met de kop vol snot, half in en uit slaap.

Ik viel dus in slaap op papa’s stoel. Hij had ook een voetenbankje en genesteld onder een deken kon ik bijna languit liggen.

En ik werd weer wakker.
Vroeg me af waar iedereen was. Ging maar eens kijken. Ik stond op, rechts de kamer uit…

Vol tegen een muur.

Blijkbaar was ik toch naar mijn kamer gegaan en daar in bed gaan liggen. Of het die dreun is geweest die de nummers van The Wall ingeprent hebben, of gewoon de koorts die elementen uit het verhaal verbasterde tot een eigen droom en ik daardoor mijn ouders ging zoeken?

Het hele album kocht ik veel later op cd en het leek haast alsof ik alle nummers al kende. Van eenmaal de film gezien te hebben.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 20

Dag 21: Een nummer wat je aan de winter doet denken

Sting – Russians

De koude oorlog, de Russen, de kans op de nucleaire winter…
De hele sfeer van het nummer voelt ijskoud, de tekst enerzijds angst, maar ook hoop dat ‘de ander’ ook gewoon mens is en van zijn kinderen houdt. Hoop, of is het een smeekbede?

Zeker nu. Niet meer wij tegen de Russen. Maar hier klem tussen Trump die altijd binnen armlengte van de nucleaire voetbal is, Poetin die niet zozeer de hete adem van de VS voelt maar eerder van China, ook nog eens de oude Sovjet vazalstaten met nog wat al dan niet verborgen kernwapens, Kim Jong-Un, Iran, is het niet meer zo overzichtelijk…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 21

Dag 22: Een nummer van een artiest die je live hebt gezien

Pink Floyd – Comfortably Numb

Met twee (drie 😉 ) diva’s thuis is het aantal concerten per jaar drastisch omlaag gegaan. Gelukkig hebben we nog wel Lowlands, een dagje Paaspop, i-Classics in het Klokgebouw en de optredens van hyperlokale artiesten op de vrijwilligersborrel van de wijk: genoeg keuze. Zeker als ik verder terug in de tijd duik.

Daarom de artiest van het eerste optreden waar ik bewust heen ging (Meise Mert en andere braderieën in Eindhoven e.o. dus uitgesloten): Pater Moeskroen.

Met een kopietje van een ID met een ietwat aangepast geboortejaar (Kom op, ik was toch echt bijna 16, die paar maandjes maakten toch niet meer uit, hoi mam) naar de Joek in Geldrop. Dat was een jongerensoos in een oude Philips kantine, langs het spoor, pal naast een abattoir wat toen nog in gebruik was. Waar de stank dus vandaan kwam, je wist het nooit zeker. Nu nog in leven op facebook JOEK MOET.

Bij de deur een net iets oudere jongere die alles en iedereen checkte. De zanger (Pater Moeskroen himself, denk ik maar) stond daar ook bij. Koele schoenen, zei hij, en wees naar mijn kisten met oranje veters, en ik mocht zonder mijn ID-kopietje te laten zien naar binnen.

Hela Hola Tuthola!

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 22

Dag 23: Je favoriete kroegnummer

Queens of the Stone Age – Feelgood Hit of the Summer

Je favoriete kroegnummer… Ik heb dus niet veel meer met meezingers, en al helemaal niet met Nederlandstalig. Als dat al geen 13 in een dozijn hoempapa nummers zijn, zijn het toch slecht vertaalde kloons van een Italiaanse of Franse versie en kun je beter die luisteren.

Natuurlijk heb ik in de studententijd genoeg meegeblêrd in de De Gieter, ook met carnaval als het wat later wordt. En ja, carnaval is naar die kroeg in Amsterdam gebracht, samen met een medestudent uit Oldenzaal of all places. We zijn ook een keer naar Oldenzaal gegaan om te gaan klootschieten, daarna boerenkool eten en genieten van het lokale WK darten in de Hut van Mie Pils variant aldaar. Ander verhaal.

Enfin, voor nu, gewoon gitaren als wall of sound. Vol emotie.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 23

Dag 24: Een nummer wat je leuk vindt wat niemand van je had gedacht

Nightmare Before Christmas – This is Halloween

Na het posten van Mambo Kurt durf ik nu alles. 😉 Maar dit blijkt volgens Manon toch de grootste verrassing: This Is Halloween. Zeker gezien mijn hekel aan musicals. Hysterisch gedoe. Lamme Frans met zijn knuffelbier is er niks bij.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 24

Dag 25: Je favoriete kerstnummer

Steel Panther – The Stocking Song

De meeste toppers van mijn shortlist van vandaag zijn al voorbij gekomen in de gezamenlijke lijst op Facebook. Urbanus (Bakske vol met Stro), Paul’s We All Stand Together en meer. Gelukkig heb ik nog wat reserves over.

Uit deze lijst kies ik speciaal voor jullie Steel Panther. De akoestische versie (Gestart na 1 minuut zoveel om het geouwehoer voorbij te zappen):

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 25

Dag 26: Een nummer wat je aan een speciale gebeurtenis doet denken

Pearl Jam – Last Kiss

Naast Hey Boy, Hey Girl (Chemical Brothers is er nog een nummer wat eigenlijk een beetje óns nummer is. Verbonden met niet zozeer één gebeurtenis dus. Ondanks het verdrietige verhaal van het nummer zelf.

Zeker nu Manon er achter de piano mee aan het oefenen is, en de diva’s van 8 & 10 het vaak mee zingen, of ook zelf beginnen te zingen.

Last Kiss, zoals uitgevoerd door Pearl Jam.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 26

Dag 27: Een nummer waarvan je in slaap valt

Anathema – Release

Meerdere nummers van Anathema komen in aanmerking voor vandaag, ik kies Release. In de video een live registratie, er is geen officiële video van. Een slaaptrip van in trance vallen tot wild dromen. De band is vanuit de doommetal de progressieve rock op gegaan, met in 2001 de plaat A Fine Day to Exit. Bij twijfel: start daarmee en luister niets ouders dan dat.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 27

Dag 28: Een nummer wat je aan de lente doet denken

Smoke City – Underwater Love

De eerste dag in een tuinstoel in de zon…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 28

Dag 29: Een nummer van het eerste album wat je kocht

Pearl Jam – Jeremy

KPN deed een soort roadshow en stond ook met de nieuwste innovaties bij het station van Eindhoven. Met uitleg over glasvezel. De Laserdisc. Beeldtelefonie. Twee van de drie zijn nooit echt doorgebroken, of beter gezegd, de eerste is vooral juist gebroken in mijn wijk, don’t get me started. 😉

De laserdisc. 30 cm goud glimmend. En ik had niet eens een gewone CD speler. Daar ging ik dus voor sparen. En voor mijn veertiende verjaardag vroeg ik dan ook om een bijdrage en gingen we naar het Helmonds Handels Huis. Toen een paar hallen achter elkaar vol gestouwd met elektronica. Afgaande op de website zal dat nog steeds zo zijn. Dé plek voor een koopje.

De keuze viel op een zilveren CD-speler. De verkoper bood twee opties, met of zonder afstandsbediening. Wanne onzin. Thuis veel vragen over het apparaat. Want wat nu? Geen CD in huis. Ik dus naar Foole, de platenzaak in het dorp, en kocht aan van dé zomerhits van dat jaar: Londonbeat’s You Bring On The Sun.

Kom ik goed weg, want het gaat om album. Daarvoor had ik ook al wel een stapel singletjes op de platenspeler, maar niet eerder een compleet album.

Dat eerste album volgde al snel. Pearl Jam’s Ten. Met een hoes die je helemaal uit kon vouwen.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 29

Dag 30: Het beste nummer van 2017

Frank Carter & the Rattlesnakes – Spray Paint Love

Het beste nummer van dit jaar… Zoals voor een aantal anderen die ook meedoen met deze Challenge, is de top 40 en reguliere radio geen goede raadgever voor mijn lijst. Autotune bagger, gepromoot met termen als urban & eclectic, dezelfde Caribische beat, daar zitten geen blijvertjes tussen. Elke generatie had zijn bagger waar ze helemaal op los gingen, da’s waar. Muzikaal stekt het niet veel voor. Nog een jaartje en dan is deze golfbeweging ook weer voorbij. De andere grote bende zijn de singer-songwriters. Die stijl bestaat natuurlijk veel langer, heeft nu wel een hoogtepunt met lage bpm als key. Singer Songwwiter syndroom.

Gelukkig zijn er meer goede songwriters. Queens of the Stone Age zijn deze maand ook voorbij gekomen. Maar ik luister braaf naar de muziekjournalisten die zeggen dat hun beste nummer nog moet komen. Ze (lees: Joss Homme) groeien nog steeds in schrijven, dus die houden we gewoon te goed.
Er was nog een andere hoge belofte: Frank Carter.

Herrieschopper bij een van de laatste oude stijl UK punkbands Gallows, ging een andere kant op en blijkt ook gewoon zonder te schreeuwen te kunnen zingen. Met een brave rockband Pure Love (de naam alleen al) lijkt hij nu zijn plekje weer even gevonden te hebben met Frank Carter and the Rattlesnakes. Al vraagt hij zich in Lullaby nog steeds af waar zijn slaap nu toch blijft… De clip is al even herkenbaar voor de insomniasten onder u:

Er is net een nieuwe single, compleet met video: Spray Paint Love. Nog een stapje rustiger, heeft misschien wel wat weg van Artic Monkeys en verwanten.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 30

Dag 31: Go out with a bang: Op welk nummer ga je helemaal los?

Whale – Hobo Humpin Slobo Babee

Alles is fout aan deze plaat. Maar he, soms moet je het leven niet te serieus nemen. Heb ik het over de Bloodhound Gang met Uhm Uhm Tiss? Of iets van Tenacious D?

Of toch wat snoeiharde techno van Richie Hawtin, Adam Beyer of Carl Cox? De nacht in met de Franse Vitalic?

Nope.

Stuiteren maar!

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.