The Grey Man: kritische illusionist

Een paar jaar terug was ik drie dagen betrokken bij de opnames van de finale  van Channel Five’s “Britains Psychic Challenge” in Nederland. Zeg maar “Het Zesde Zintuig” van RTL4. In die opzet gingen drie zelfbenoemde paranormaal begaafden op pad met een criticus. Dat was Philip Escoffey in deze aflevering, oftewel The Grey Man, een topillusionist.

Paranormaal bestaat niet, is zijn verhaal. Mensenkennis wel. Goed observeren en een beetje vissen. De truuk van het Cold Reading bijvoorbeeld, zoals door Char & Derek de babyfluisteraar misbruikt. Om de scherpe randjes eraf te halen: misschien zijn sommige begaafden niet bewust van dit talent en schuiven ze het onder paranormaal zijn. Na een oproepje van TEDxBrainport voor entertainment tips dacht ik ineens aan hem als optie. Helaas werkt hij vooral voor bedrijven en is er weinig beeldmateriaal te vinden, maar onderstaande opname geeft wel een beeld van wat hij kan, en de manier waarop hij met uitleg door de illusie heen prikt.

Indertijd was ik totaal flabbergasted door zijn kunsten. Na drie dagen op pad te zijn geweest, met bezoek aan het huis van Pim Fortuin, de plek op het mediapark van zijn moord, de moordplek van Theo van Gogh, lieten we de para’s even achter in het hotel. We doken met de crew de kroeg in Amsterdam in en liet hij mij een kaart trekken… en wist meteen dat ik er niet een, maar twee had gepakt. Enzovoort. Het zien van die truuk is al wonderlijk, maar als het jezelf overkomt terwijl je ‘m nog te slim af probeert te zijn, dan sta je helemaal te kijken.

Kortom, mooie aanvulling op TEDxBrainport. Vermaak en educatie ineen met een kritische blik op het buitenaardse. Overigens kreeg het programma zelf ook wat kritiek van de Engelse Skepsis over de onderzoeksopzet. Het blijft televisie en geen empirisch onderzoek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.