Uit het archief: collecte allergie

Heeft u wat geld over voor Jazz FM?

Inderdaad, men kwam men langs de deuren om geld in te zamelen voor een commercieel bedrijf. Die radiozender had niet goed op de centen gelet. Llink ook al niet. Die hadden dan ook nog eens te maken met de strijd om genoeg leden te hebben om in het publieke stelsel te blijven. Dat hebben ze gehaald, maar of de rode cijfers geen roet meer in het eten zullen gooien… Hele drama’s kwamen voorbij, want ook presentatrice Floortje Dessing moest er aan geloven. Vanwege de kosten, dus ondanks de idealistische instelling zal ze het niet voor niets hebben gedaan. Misschien eens kijken hoe Budget TV dat doet?

Deze dagen stonden er nog meer aan de deur. Iemand voor Jantje Beton, met een collectebus. Dat gaat nog. Iemand voor de Hersenstichting met machtigingsformulieren voor €5,- per maand. Of meer, dat mocht natuurlijk ook. Daarnaast tweemaal studenten van de kunst of Design academy die aan het leuren waren met hun vingerverf. En dat was dus in een paar weken, en nog afgezien van de momenten dat we niét thuis waren.

Collectemoe. Of colport-allergie. Ik ben ze beu. Het is zo geen kleinigheidje meer wat je uit je broekzak vist. Zeker niet als je ze bij elkaar optelt. Daarom heb ik toch maar een klein uitgeprint logootje bij de deur gehangen, dan kan ik de volgende keer gewoon wijzen. Zie je dat? Geen geleur aan onze deur. Tada. Dus. Zie daar hoe zot het is. Ik ga er zelfs al vanuit dat ondanks die mededeling, die colportage-dégenerés (spelling moest ik ook even googlen) gewoon blijven aanbellen.

En dat is eigenlijk maar stom. Het is crisis – althans, dat moet de hele wereld geloven zodat bedrijven eindelijk zonder moeite die reorganisaties kunnen doorvoeren en de overheid kan bijspringen met arbeidstijdverkorting en dergelijke… – en dan gaat men ineens massaal langs de deuren.

Als mensen de hand op de knip houden, ga je vragen om geld. Dat is net zo dom als een biertje aanbieden aan een dame die al een paar minuten in de rij staat voor de WC. Ja, ze zal niet snel weglopen, misschien dat ze dat biertje nog aanneemt, maar verder denkt ze alleen maar aan gezeik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.