Uit het archief: een oranje brievenbus voor iedereen

De TNT is vanaf morgen niet langer het enige postbedrijf in Nederland. Hoewel al een flinke poos bijvoorbeeld het gele SandD door de straten fietst, twee dagen per week, is vanaf morgen de postmarkt helemaal vrij voor alle soorten en maten briefpost. Vrije markt! En daar wil Nederland kostte wat kost graag mee voorop lopen.

Al betekent dat eigenlijk ook oneerlijke concurrentie, want het buitenland is vaak nog niet zover. Dat heeft als gevolg dat de buitenlandse bedrijven wel hier op de markt komen en zo flink snoepen, maar de Nederlandse bedrijven niet in het buitenland kunnen gaan boeren. Je zou denken dat we daar één Europa voor hadden om over grenzen heen zoiets af te spreken. Met z’n allen tegelijk de markt vrij. 

Nu heb ik een flinke tijd als zaterdagwerker bij de post gewerkt. TPG, TNT, Koninklijke, weet ik veel wat voor namen zijn er voorbij gekomen in mijn elf jaar “in uniform”. De grootste wijziging was natuurlijk de overgang van het gouwe ouwe rood naar oranje. Want dat was mondiaal de kleur van de TNT. En toch hield in Nederland het bedrijf nog wel het kroontje in het beeldmerk. Zo overtuigd was men toch ook weer niet.

Maar wil ik wel dat al die andere prijsvechters met mijn persoonlijke post over straat gaan? Als afzender heb je de keuze bij wie je de brief aanbiedt, wie de brief mag bezorgen. Maar als ontvanger zit je daar aan vast. En da’s raar. Misschien heb ik wel geen vertrouwen in dat ene bedrijf, dat werkt met uitzendkrachten onder minimumloon. If you pay peanuts… Wie garandeert mij dat ze ook kwaliteit bieden? Hebben ze ook bezorgplicht in heel Nederland? Wat is het percentage dat binnen een dag bezorgd wordt? Wat vreten de sorteermachines op? 

Ik wil helemaal niet dat een willekeurig iemand met mijn salarisstrookje over straat gaat. Of juist met die rekening. En vervolgens komt die rekening niet aan en misschien die aanmaning ook wel niet. Nog los van de privacy. En toch gaat elk bedrijf er vanuit dat je de brieven ontvangt, gezien het gemak dat ze een deurwaarder op je af sturen en de kosten daarvan direct door berekend. Als dat dan ook per wet wordt verboden, maar dat zal wel weer niet. Dat zou namelijk betekenen dat alles per aangetekende brief zou moeten, als het een rekening betreft. En dat kan natuurlijk weer alleen bij de TNT, omdat die andere bedrijven in essentie prijsvechters zijn en dat proces niet geregeld krijgen?

Enfin, kan ik als ontvanger aangeven dat ik alleen rekeningen via de TNT wil ontvangen? Die gedachte speelt blijkbaar ook bij de TNT, gezien de 1 april grap die voorbij kwam. Je kunt nu namelijk, volgens het persbericht op de site, een brievenbus plaatsen die alleen opent voor de TNT-postbode. Compleet met chip en motortje. Ook handig tegen de kou. Aha. Dat moét wel een grap zijn, wel goed geënt op gevoelens bij mij en zo te lezen in het persbericht ook bij de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.