Wat is wetenschap?

Dat geloof ik niet. Mijn gevoel zegt dat het niet klopt. Dat weet toch iedereen. Doen we al jaren zo. Wetenschap en theorieën over waarom/hoe iets zo in elkaar steekt, die liggen altijd wel onder vuur. Het is ook makkelijk roepen dat, om maar een kleintje te pakken, evolutietheorie niet waar is omdat we wel heel complex in elkaar steken als mens. Dat kan toch nooit zo ontstaan zijn? Wat een onzin, wetenschap.

Eigenlijk ga je door dat roepen een stap te ver. Want die uitspraken van de “wetenschap”, die komen niet uit de lucht vallen. Met uitzondering van de appel van Newton misschien. Toch is het lastig uitleggen wat zo’n wetenschappelijke benadering precies inhoudt. En vooral wat het betekent in werk.

Hieronder een filmpje, Engelstalig, wat een goede poging doet om inzicht te geven in wat het dragen van zo’n witte labjas nu precies in hoort te houden. Het is een heel verhaal van 10 minuten, maar zeker de moeite waard.

Overigens gaan de makers soms zelf ook ietwat te kort door de bocht. Objectiviteit bestaat eigenlijk ook weer niet. Je maakt immers keuzes, ook als onderzoeker. En ook praten, overleg, interpretatie is van belang. Er zijn trends, ook in wetenschap.

Je bouwt verder op wat anderen zeggen te hebben gevonden. Onmogelijk om alles immers zelf uit te vinden of te controleren. Denk maar eens aan de stelling van Pythagoras. Die kan nu iedereen al zo’n beetje in de brugklas van de HAVO toepassen, zonder te snappen, maar totdat iemand die bedacht had… En waarom ging Piet daarover nadenken en niet over een cirkel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.