Zwemles in het Sportfondsenbad Geldrop

Deze maandag ben ik een dagje thuis. Normaal op vrijdag, maar afgelopen week kwam het beter uit op mijn werk om een dagje te wisselen. En maandag betekent zwemles voor Roos. Vanmiddag dus naar de Smelen in Geldrop. Ik heb een hele instructie meegekregen…

Bij binnenkomst zwaaien met een pasje naar de balie. Om tien voor vier moeten we de kleedkamers in. Zwempak aan. Er hangt een stoplicht (wat het nog niet feilloos doet) waar je aan kleuren kunt zien of je het zwembad al in kunt.

Als eerste gaan dan de kinderen naar binnen, om te douchen. Daarna ouders naar het zwembad, met overschoenen aan. Wachten aan de rand, Roos bandjes en drijvers om. Oja, haar in staartjes. Even kijken hoe ze het water in gaan en de zwemles begint, daarna in polonaise wieberen naar kantine.

Wachten.

Koffie.

Saar rond laten rennen.

Weer naar kleedkamers, Roos helpen aankleden en naar huis.

 

Ouderwetse borden en kleedhokjes - zwembad de Smelen Geldrop
Ouderwetse borden en kleedhokjes

Sportfondsenbad Geldrop

Kan me niet goed herinneren dat de zwemles vroeger ook zo was. Volgens mij heb ik nog schoolzwemmen gehad. Met de hele bende in de bus naar het zwembad, in een groot hok omkleden en hopen dat je als eerste op mocht. En bij terugkomst op school natuurlijk verstoppen in de bus.

Dat zwembad was nog het Sportfondsenbad aan de Linze in Geldrop, al een twintig jaar geleden verdwenen. In 1988 werd het binnenbad bij de Smelen gebouwd en nam Laco het beheer over. Ik heb toen nog een flink aantal jaren gezwommen bij de Reddingsbrigade ‘De Reddingsboei’ met als belangrijkste wapenfeit: jaarlijks bewaken van het Eindhovens kanaal bij de intocht van Sinterklaas. Plus ruim een dozijn extra zwemdiploma’s.

Bij de Smelen hoort een lekker buitenzwembad, met flinke ligweide. Renweide eigenlijk. En duikplanken. Die waren enorm, in mijn herinnering, boven een stuk water van zeker 80 meter diep. Bleek dus net drie meter diep te zijn, maar wat hebben we daar wat uurtjes doorgebracht. Zeker bij een stukje waar een dieper gat was van een vierkante meter. En om zes uur (mits geen onweer op komst) in ruil voor een zak snoep helpen opruimen.

Zwem ABC

Andere tijden… Nu werken ze met een zwem ABC. Eerst een tiental stappen op weg naar het A-diploma, met elke stap een beloning. Roos vindt het in elk geval prima. De eerste sprong in het diepe bad was wel even wennen, dat was een stuk kouder dan het pierenbadje. 

De eerste stappen gingen dan ook razendsnel. Die waren dan ook alleen gericht op het wennen aan water. Dat was na de zomervakantie niet echt meer nodig. Tienduizend keer zijn Saar en Roos van de kant erin gesprongen. Evenveel keren van de glijbaan. En trots als ze even onder water gingen, bandjes of niet.

De hoogste tijd dus voor zwemles, want die bandjes moeten af! Deze zomer was het belangrijkste selectiecriteria voor de locatie dus ook een zwembad. En de Smelen, die gaat vaker bezocht worden. Mits ik vanmiddag overleef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.