Met de zwemparadijs de Tongelreep gesloten – ja, je kunt er nog terecht voor baantjes trekken, maar de Turrrrbotol en meer zijn weg… – en het mooie warme weer zoek je natuurlijk naar lekkere alternatieven in Eindhoven voor vermaak aan het water. Gelukkig zijn die er genoeg! Zo gingen wij gisteren naar Standbad Nuenen. Of Enode, net ten Oosten van Eindhoven vrijwel langs de snelweg naar Helmond. Waterplassen langs de snelweg, die zijn er meer rond Eindhoven. Aquabest, E3 strand en natuurlijk de IJzeren man.
Die laatste naam wordt door meer plassen gebruikt. Vught, Weert, Geldrop en in Eindhoven. Niet zo gek: veel van de waterpartijen zijn niet natuurlijk maar ontstaan door het afgraven van zand. Dat gebeurde al in de 19e eeuw, en het zand werd bijvoorbeeld gebruikt voor de aanleg van wegen of de verhoogde spoorwegen. Eerst met de hand en vervoerd door kruiwagen. Later door een stoombaggermachine. Net zoals nu met de opkomst van robots, was men toen ook bang dat de nieuwerwetse machines ten koste zou gaan van banen. Die machine kreeg daarom een scheldnaam: de IJzeren Man.
Het gegraven gat was daarna al snel gevuld met water en werd aan de natuur overgelaten. Of niet: want op meerdere plekken werd de ontstane plas al snel gebruikt voor recreatie. En dus vaak op een plek dichtbij een stad als Eindhoven. Ook de Karpendonkse plas is een afgraving. Het Stadswandelpark is dan weer een uitzondering: de waterpartijen zijn daar bewust zo aangelegd, en minder voor het delven van zand. De plassen kennen ook bijzondere verhalen.
Zo zouden er enorme meervallen huizen. Ondanks de mooie verhalen van visserslatijn over de vangsten, kun je daar vraagtekens bij stellen. Door ouders werd het namelijk ook ten strengste afgeraden om de plas zwemmend over te steken. Want ze waren diep, heel diep. En dan zou er zomaar een koude stroming (in een plas stilstaand water…) kunnen komen, kreeg je kramp en zakte je weg de diepte in. En dus bleef je braaf aan de zijkant, waar je ouders gelegen op een handdoek de boel in de gaten konden houden.
Ja, je mag dat verhaal naar believen hergebruiken, ook aan het strand van de Costa Brava.