Afrikamuseum: Fashion Cities Afrika

Samen met Saar bracht ik een bezoek aan het Afrikamuseum in Berg en Dal, vlak onder Nijmegen. Vrijdags, op een studiedag, dus lekker rustig. Buiten in het Afrikamuseum Afrikaanse dorpjes uit een bepaald land en cultuur, binnen een vaste expositie over Afrikaanse kunst & een wisselexpositie over mode van dit diverse continent. Maar eerst: naar buiten! Een reeks foto’s:

Saar spotte ook veel gezichten in de gebouwen. Zelfs een met paniek in de ogen.

Fashion Cities Afrika

De expositie Fashion Cities Afrika was erg mooi opgezet. Het liet de diversiteit aan mode van 15 verschillende ontwerpers uit vier grote Afrikaanse steden (Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi) zien. Net zoals dat Afrika niet een land is maar een continent, is er ook geen één modebeeld. In de expo kwamen deze designers dan ook aan het woord (en beeld) bij de getoonde kleding. Met uiteraard ook een verwijzing naar ’t Helmondse Vlisco, waar eerder in het Helmond Museum een expositie over te zien was. Fashion Cities Afrika is nog te zien tot 1 maart 2020.

Een deel van het Afrikamuseum ging net op de schop, maar er was nog genoeg te zien: in een sneltreinvaart loop je door de rituelen verbonden aan levensfasen, en dus ook de dood, verbeeld en verbonden aan objecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.