Dagje Rotterdam: Rooftop walk Rotterdamse Dakendagen

Roadtrip! Eind juni start ik bij een nieuwe werkgever – later meer, teaser – en uiteraard heb ik nog wat verlof op te maken. Nog even een anderhalve week vrij dus. Afschakelen en de wereld in. Ook weer eens bijpraten met wat mensen. En wat blijkt: die hebben geen vrij. De oplossing: ik ga gewoon mee forensen. Tussen de files in vermaak ik me daarna wel in de stad met museumkaart (in Rotterdam had ik nu tijd voor het Depot van Boijmans van Beuningen, de Kunsthal en het Natuurhistorisch museum) en koffie, en anders is daar altijd nog de trein.

Dat laatste was deze keer niet nodig: Rotterdam én zon. Met de neus in de boter voor wat bijzonders: de Rotterdamse Dakendagen bood een rooftopwalk. Vanaf het Beursplein kun je een wandeling maken over een oranje loper over de daken. Natuurlijk genieten van het uitzicht, verwonderen door het andere perspectief. En natuurlijk foto’s maken.

Op de daken zelf ook uitleg over hoe deze beter benut kunnen worden. De techniek is voor een Eindhovenaar natuurlijk gesneden koek: Zonnepanelen, drones, begroeiing, maar ook kunst komt voorbij. Enfin, de foto’s spreken voor zich. Ook zien? Wees er snel bij, want 24 juni 2022 is de laatste dag. Via de website kun je vooraf kaartjes kopen en een tijdslot reserveren.

Kunsthal Rotterdam: Shine Heroes

Met meerdere zalen is er in de Kunsthal altijd wel iets te zien. Deze keer was er een expositie over de kunstenaar Claude Cahun, die al een eeuw geleden het begrip gender ter discussie stelde in doen en laten. Met veel zelfportretten zet ze steeds een ander masker op, vaaak met verwijzingen naar vastgeroeste denkbeelden. Op de bovenste verdieping was ook foto-expositie verstopt die me echter nog meer aansprak: Shine Heroes, van Federico Estol. Hij bracht Boliviaanse schoenenpoetsers uit La Paz in beeld op een manier dat ze superhelden lijken. Of zijn ze dat niet al? Ondanks dat er zo op hen wordt neergekeken, zo erg dat ze vermomd naar hun werk gaan, toch doorzetten om brood op de plank te krijgen…

Depot Boijmans van Beuningen

Het hoofdgebouw van Boijmans van Beuningen wordt stevig verbouwd, maar ondertussen kun je ook al door het depot van het museum lopen. Foto’s daarvan heb je ongetwijfeld al vaker gezien: aan het museumpark staat een grote, glimmende … bloempot. Binnenin zitten alle objecten van Boijmans verstopt.

Nouja, verstopt: een aantal zijn hier zichtbaar, zoals de belangrijkste werken. Deze zijn midden in een zaal opgesteld, gehangen op doorzichtige ezels zodat je ook de achterkant kunt zien. Hierop stickers van andere musea waar het schilderij op bezoek is geweest, of juist teksten van de maker of eigenaar. Daarnaast loop je langs de ruimtes waar de kunst wordt onderzocht of gerestaureerd.

Natuurhistorisch Museum: het beest in ons

Ik schreef er pas een column over: koop gewoon een Museumkaart en je loopt ook voor tijdelijke exposities even binnen. Dat deed ik nu dus ook bij het Natuurhistorisch Museum, pal naast de Kunsthal. Zij hebben een mooie tentoonstelling over ‘Het Beest in Ons‘: 25 dieren vertellen over hun leven… en daarmee over ons leven. Van migratie tot mindfulness, van wateroverlast tot woningnood.

De gedachten van de dieren zijn uitgeschreven door bekende Nederlandse schrijvers en ingesproken door Rotterdammers. Inderdaad, tekst en geluid. In de ruimte staan dan ook genoeg banken om jezelf neer te vlijen en het boek te lezen met de (opgezette) dieren voor je neus, of gewoon te luisteren. Het museum heeft een gratis luistertour en die kun je ook in deze expo gebruiken. Tip: neem je eigen, bedrade koptelefoon mee voor optimaal gemak.

Wandeling Rotterdam

Ik zei het al, er was zon. En okee, wat wolken voor de sfeer. Ik liep dus vanaf mijn dropoff vlakbij Hotel New York over de Zwaan naar het Museumpark. En zo door naar de Rooftop-walk, en weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.