Dutch Design Week 2023

Herfst in het land, Dutch Design Week in Eindhoven. Vaste prik. De regen hielp niet echt mee om nog wat korte bezoekjes te brengen aan de vele kleine locaties, al geven de grote blikvangers wel een goede indruk van de trend dit jaar. En sowieso: het is toch teveel om alles te bezoeken. Je kunt wel als een Jan Raas op de eerste dag alle vaste hotspots afgaan, inhoudelijk krijg je er dan te weinig van mee. Ook hier geldt: joy of missing out. Kies, hopelijk wat geïnspireerd door onderstaande tips, jouw route uit en dompel je daar volledig onder. Vaak staan er bordjes bij of geven de aanwezige designers zelf meer dan graag tekst en uitleg.

Klokgebouw

Mijn start dit jaar: het Klokgebouw. Alles ruim uitgestald. Vast erg fijn bij een mensenmassa, maar de sfeer… Lag het aan de opstelling, of was het gewoon allemaal wat braaf? Misschien moet ik nog een tweede ronde maken, want ik hoop het eerste. De hallen waren nogal clean ingericht. Veel ruimte tussen minder objecten, strak op lijnen uitgestald. Duurzaamheid en circulariteit in overdaad, zonder vaak verrast te worden.

Microlab

Van het Klokgebouw is het een kleine wandeling, via Ketelhuisplein, naar het Microlab. Naast de plek voor de Dutch Design Awards ook weer een bonte verzameling van exposerende designers en collectieven. Daarmee een van de meest spannende plekken deze Dutch Design Week. Zeker ook vanwege de andere perspectieven die je kunt ervaren, zoals de eigen expositie Capsule van Hong Kong Design Centre.

Manifestations

Op naar het Veemgebouw, ook dit jaar verrast Manifestations met een selectie concepten op het snijvlak van kunst, techniek en design. Uiteraard ook hier veel kritiek op de maatschappij, en dat is maar goed ook. We zijn er nog lang niet, op vlak van milieu, duurzaamheid en inclusie.

Evoluon

In het Evoluon vind je op de begane grond dit jaar geen bonte verzameling, maar een expositie genaamd Spacefarming. Over voedsel in de ruimte, maar waarom dan ook niet hier: veel concepten en vragen dus over hoe we nu eten… maken. In enkele opstellingen kun je ook interactief aan de slag. In combinatie met de expositie Retrofuture leuk met kinderen, zeker op een regenachtige dag. Er is ook een kleine expositie genaamd Design Intelligence Award, voor de liefhebber.

Koelhuis

Een van de verrassingen dit jaar. Sowieso gaaf om de betonnen kolos, vlakbij de oude Campina fabrieken aan het Eindhovensch Kanaal, eens van binnen te zien (zonder techno muziek). Met een kleine expo over verleden, heden en droom voor het gebouw word je lekker gemaakt voor de belevenis binnen, zoals een enorme, opblaasbare groene wand om doorheen te lopen. Instragrammable! Even tot rust, ahum, kom je in de kelder bij Lichtspiel. Trek de beschikbare laarzen aan en zomp door het water naar een lichtbron. Mysterieus.

Graduation Show

De Graduation Show van de Design Academy Eindhoven is dit jaar in de Heuvel Galerie, met name op de eerste verdieping in de leegstaande winkelruimtes. Even wennen, na de ruimtes bij Microlab, Campina en uiteraard voorheen gewoon in thuisbasis Witte Dame. Ook leeg, maar net wat ruimer en fijner belicht. Enfin, door naar de inhoud, want daar draait het om. Ook dit jaar betrokken designers die of hun bevindingen omzetten in vorm, of zelfs de wereld willen veranderen door ontwerp.

De serie potten was ook zo’n bewustwording: elke pot is 3D gedraaid op basis van het weer van die dag. Blijkbaar was 19 november 2022 erg naar. Uiteraard veel aandacht voor duurzaamheid. Mocht dat je gaan vervelen: negeer dat gevoel. Het blijft gewoon nodig, we zijn er nog lang niet. Het schilderij van wol, Een Vlaams Landschap, laat bv zien wat je kunt doen met wol wat anders wordt weggegooid. Huh? Maak ook maar een Brabants landschap, ik heb nog wel een plekje aan de muur!

Mocht je nog gaan: de ingang is aan de kant van het Catharinaplein, bij Dynamo. Daar kun je naar binnen (met een polsbandje uiteraard) en krijg je een stempel, om zo de route naar boven te vervolgen.

Sectie-C

Ook Sectie-C is dit jaar clean en strak ingedeeld, voor hun doen dan. Toch blijft het leuk om langs de ateliers te struinen, een mix van ambacht en techniek. Maar ook kleine expo’s met een boodschap. Zoals The Body is A Movement, van Baltan Laboratories & Onomatopeenet, over (anders) voelen met je lijf en lichaam. Met een beetje goede timing kun je ook meedoen.

Schellensfabriek

Something in de Schellens fabriek: Waar elders het thema duurzaamheid soms wat uitgesleten leek, brengen de ontwerpers in de Schellensfabriek de hoop weer terug. Van praktische tot experimentele toepassingen van circulariteit in design. Nice. Van stoel tot licht.

Design Perron

Bij het Design Perron aan de Fuutlaan vind je een flinke rij aan kleine ateliers en een gezamenlijke expo, van onder andere Social Label en een collectieve expositie van textielgerelateerde opleidingen.

Flow – Dutch Invertuals

Ook aan het Design Perron, maar een losse kop waard: Flow. Ook dit jaar bij Dutch Invertuals een opstelling met een boodschap. Kom even tot rust, locatie halverwege ‘Design Perron’ en zoek betekenis.

NRE

En de laatste van de gezamenlijke, grotere bezochte locaties: Een aantal ateliers op het NRE-terrein. Hier meerdere designers die zich richten op licht. En schaduw. Het voelt hier vaak al klaar voor de markt, al wat meer beland in de Elle: met aandacht voor de opstelling, kleur en selectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.